Εκλογές 2023: Τι ισχύει τελικά για τους ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες υποβάλλουν ψηφιακά αίτηση και βάσει αυτών των αιτήσεων καταρτίζονται οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι

Ο δρόμος για τις βουλευτικές εκλογές 2023 έχει πλέον ανοίξει, με εκατομμύρια πολίτες να ετοιμάζονται σταδιακά για την κάλπη.

Μετά την επίσημη τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την ημερομηνία – «κλειδί», ξεκινούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στις εκλογές του Μαΐου. Πρώτο βήμα θα είναι η διάλυση της Βουλής και η ανάληψη καθηκόντων από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σημειωτέον ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου, που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα επηρεάσουν και τη λειτουργία των σχολείων.

Ένα ερώτημα που εκφράζουν αρκετοί πολίτες είναι το τι ισχύει πλέον για τους ετεροδημότες. Ως ετεροδημότης λογίζεται ο εκλογέας (ψηφοφόρος) που επιθυμεί να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι εγγεγραμμένος.

Για παράδειγμα, ένας δημότης του Δήμου Χαλκιδέων ο οποίος διαμένει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και θέλει να ψηφίσει στην Θεσσαλονίκη τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας Χαλκίδας. Το αναγκαίο βήμα για να δει κάποιος σε ποιον εκλογικό κατάλογο είναι εγγεγραμμένος είναι να ακολουθήσει τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι ετεροδημότες υποβάλλουν ψηφιακά αίτηση και βάσει αυτών των αιτήσεων καταρτίζονται οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι.

Για τις προσεχείς εκλογές της 21ης Μαΐου, ωστόσο, όσοι δυνητικοί ετεροδημότες δεν τακτοποίησαν μέχρι σήμερα τις υποθέσεις τους δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία. Παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι η σχετική προθεσμία για τους ετεροδημότες έχει παρέλθει από τις 28 Φεβρουαρίου.

Η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων γίνεται ανά δύο μήνες. Η πρώτη έγινε τον Φεβρουάριο και η δεύτερη θα γινόταν τέλος Απριλίου. «Με δεδομένο ωστόσο ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν περί τις 24 Απριλίου και ως εκ τούτου θα παγώσει κάθε διοικητική διαδικασία, δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση και έτσι λαμβάνουμε υπόψη την τελευταία που έγινε, δηλαδή του Φεβρουαρίου» σημειώνει το στέλεχος του ΥΠΕΣ.

Ομοίως αδύνατη είναι πλέον και η ανάκληση της αίτησης, δηλαδή η διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που είναι ήδη περασμένοι στο σύστημα ως ετεροδημότες -είτε άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε όχι, σε προηγούμενες εκλογές- και δεν ανακάλεσαν την αίτησή τους θα ψηφίσουν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου ως ετεροδημότες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα