Εκλογές στην Τουρκία: Νέα υπόσχεση Κιλιτσντάρογλου λίγο πριν ανοίξει η κάλπη

Μία μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία ο Κιλιτσντάρογλου μοιράζει υποσχέσεις

Μία μέρα πριν τις εκλογές και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν οριακή νίκη Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προχώρησε σε μία νέα δέσμευση. Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ανέφερε ότι ένα από τα πρώτα διατάγματα θα είναι η μετάδοση αγώνων στην δημόσια τηλεόραση TRT χωρίς συνδρομή.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «Έκλεψαν και τις πιο μικρές απολαύσεις του κράτους. Έτσι, θα συμφιλιώσω το έθνος με το TRT και το TRT θα γίνει πραγματικά το κανάλι του έθνους» ανέφερε.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρεία Özdemir, ο Ερντογάν λαμβάνει στον δεύτερο γύρο ποσοστό 54,12% των ψήφων, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 45,88%. Η εταιρεία ερευνών Areda δίνει στον Ερντογάν 52,4% ενώ στον Κιλιτσντάρογλου 47,6% και η εταιρεία TAG δίνει μικρότερη διαφορά μεταξύ του Ερντογάν που λαμβάνει 51,6% με τον Κιλιτσντάρογλου να είναι στο 48,4%.

Μετά τη στήριξη του Σινάν Ογκάν ο Hilmi Daşdemir δήλωσε: «Κάναμε μια έρευνα αμέσως μετά τις εκλογές. Στην έρευνα, το 25% όσων ψήφισαν τον Σινάν Ογκάν ψήφισαν τον Ερντογάν, το 25% τον Κιλιτσντάρογλου, ενώ το 7-8% δήλωσε ότι ήταν αναποφάσιστος.

Το 20% δήλωσε ότι δεν θα πάει στις κάλπες. Με αυτή τη δήλωση, περιμένω η πλειοψηφία των αναποφάσιστων να στραφεί στον Ερντογάν. Τουλάχιστον το 3,5% από το 5,17% θα πάνε στον Ερντογάν».

Το άνοιγμα του Κιλιτσντάρογλου στις νοικοκυρές

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Κιλιτσντάρογλου μιλούσε για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, δύο οικονομικά μεγέθη που επηρεάζουν άμεσα ένα νοικοκυριό. Μετά τις εκλογές, η αντιπολίτευση προσπαθεί να κερδίσει με κάθε τρόπο τις γυναίκες ψηφοφόρους, κυρίως τις νοικοκυρές, που παραδοσιακά προτιμούν τον Ερντογάν.

Μάλιστα, στις εκλογές του 2018 σύμφωνα με έκθεση, το 69% των νοικοκυρών ψήφισε τον Τούρκο πρόεδρο. Όμως με τα πορτοφόλια τους γεμάτα υποτιμημένα χαρτονομίσματα, όλες γνωρίζουν την αυξημένη τιμή των κρεμμυδιών και ζουν υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού.

«Πρέπει να τις συναντήσουμε, να τους υπενθυμίσουμε ότι, αν και (ο Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του AKP) κυβερνούν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν όλα τα εργαλεία προπαγάνδας, περιλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, δεν κέρδισαν», εξηγεί η Ροϊντά Ακσόι, φεμινίστρια που στηρίζει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η Τιγιέν Αλπανλί θα κάνει το ίδιο, αλλά επειδή συμφωνεί με τις απόψεις του. «Γυναίκες δολοφονούνται, σχεδόν κανένας από τους δολοφόνους δεν τιμωρείται», τονίζει η 60χρονη γυναίκα, η οποία ανησυχεί και για την παρουσία ισλαμιστών στον συνασπισμό του Ερντογάν.

Αντιθέτως, η Ραζιγέ Κουσκαγιά, 50 ετών, και η κόρη της θα στηρίξουν «τον Ταγίπ μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μας». «Ίσως να μην μπορούμε να αγοράσουμε όλα όσα θέλουμε, αλλά δεν είναι σοβαρό», δηλώνει αυτή η υποστηρίκτρια της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα