Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Για το στρατόπεδο των “87” οι υποψήφιοι είναι μόνο τέσσερις
Με το κλίμα να παραμένει εκρηκτικό, ο Κασσελάκης δεν τα παρατάει, δίνοντας ραντεβού στο έκτακτο Συνέδριο, όπου σε κάθε περίπτωση, οι “87” και οι σύμμαχοι θα υπερασπίζονται τις αποφάσεις των οργάνων, ενώ οι "φίλοι" του θα επιμένουν ότι καθαιρέθηκε πραξικοπηματικά
Σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς την εκλογική διαδικασία της 24ης Νοεμβρίου.
Το έκτακτο συνέδριο από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου, αναδεικνύεται στο απόλυτο πεδίο εσωκομματικής σύγκρουσης για το τελικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», ανάμεσα στην κομματική πλειοψηφία και το στρατόπεδο Κασσελάκη.
Παρότι η Κεντρική Επιτροπή «έκοψε» την υποψηφιότητα του τέως προέδρου και παρότι στελέχη των “87” σε όλους τους τόνους διαμηνύουν ότι οι υποψηφιότητες είναι πλέον όχι 5 αλλά 4 και σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, εκείνος επιμένει ότι το εσωκομματικό «ραντεβού», χωρίς αύριο -τουλάχιστον εντός κόμματος- για την πλευρά του ηττημένου, έχει κλειδώσει για το επερχόμενο συνέδριο. Εκτίμηση του στρατοπέδου Κασσελάκη, παραμένει ότι μπορεί να ανατρέψει μέσα στο ανώτατο κομματικό όργανο τις αποφάσεις τις Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ότι το προεδρείο θα δεχθεί να γίνει αυτή η συζήτηση σε ένα συνέδριο το οποίο συγκαλείται, κατά τους “87′, μόνο για να εγκρίνει ή όχι υποψηφιότητες.
Οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής κατά του τέως προέδρου είναι δύο, η καθαίρεσή του μέσω της μομφής, πριν από λίγες εβδομάδες και εκείνη του αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του η οποία ελήφθη το περασμένο Σάββατο. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον στο συνέδριο θα στραφεί στο αν η πλευρά Κασσελάκη, θα επιχειρήσει να καταθέσει πρόταση ακύρωσης της μομφής αρχικά και εν συνεχεία άρσης του αποκλεισμού της υποψηφιότητας του τέως προέδρου ή το αντίστροφο και αν βεβαίως θα γίνει δεκτό να τεθούν αυτά τα ζητήματα. Για την πλειοψηφία που ελέγχεται από τους “87” και όσους στηρίζουν τις κινήσεις τους, το θέμα της υποψηφιότητας Κασσελάκη θεωρείται λήξαν. Επιμένουν ότι προς έγκριση στο συνέδριο, θα τεθούν μόνο υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί έως τις 24 Οκτωβρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα εντός συνεδρίου αναμένεται εκρηκτικό καθώς “87” και σύμμαχοι, θα υπερασπίζονται τις αποφάσεις των οργάνων ενώ η πλευρά Κασσελάκη θα επιμένει ότι ο τέως πρόεδρος έχει καθαιρεθεί πραξικοπηματικά.
Μετωπική σύγκρουση αναμένεται και στην εκλογή νέων συνέδρων, στις 2 και 3 Νοεμβρίου, η οποία θα προηγηθεί. Ευρισκόμενες ήδη σε πολύ μεγάλη κινητοποίηση και οι δύο πλευρές, ‘’87’’ και Κασσελάκης, επιχειρούν να ελέγξουν την πλειοψηφία των συνέδρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζυμώσεις, συνεννοήσεις και τηλεφωνήματα έχουν ήδη δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό σε μέλη και οργανώσεις.
Μέσα στα ουκ ολίγα “παρατράγουδα” έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή, δεν έλειψαν και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάζει όσα έγιναν σε βάρος των ανθρώπων του Τύπου.
«Με αφορμή περιστατικά που εκδηλώθηκαν έξω από το χώρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, δηλώνουμε ότι καταδικάζουμε οποιαδήποτε επίθεση, λεκτική ή άλλη, σε δημοσιογράφους που την κάλυπταν. Η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου, η προάσπιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, ανεξαρτήτως συνθηκών, παραμένει πάντοτε πρωταρχική αρχή και αναμφισβήτητη πολιτική στάση», σχολίασε η Κουμουνδούρου.
Δυνατότητα ανάκαμψης και επιστροφής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δεύτερη θέση στις μετρήσεις, μετά τη δημοσκοπική καθίζηση κατά τον τελευταίο μήνα, «βλέπουν» αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται στο τιμόνι του κόμματός του εδώ και χρόνια», έλεγε έμπειρο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, έχει δοκιμαστεί επί σειρά ετών αλλά κατάφερε να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο δημοσκοπικά και αυτό κατά την τελευταία περίοδο της εσωστρέφειας και του διχασμού στην Κουμουνδούρου». Ως εκ τούτου συμπλήρωνε, «όταν “θα πέσουν τα φώτα” από τη Χαριλάου Τρικούπη, όταν ο κόσμος θα δει τις πραγματικές πολιτικές και κυρίως όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μας θα επιστρέψει δυναμικά».
Τον Νίκο Ανδρουλάκη έσπευσε να συγχαρεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, άφησε και προφανείς αιχμές για τις διαδικασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Επικοινώνησα με τον Νίκο Ανδρουλάκη και του έδωσα θερμά συγχαρητήρια για τη μεγάλη νίκη του και την επανεκλογή του. Συγχαρητήρια και στο ΠΑΣΟΚ συνολικά, για τις άψογες δημοκρατικές διαδικασίες».
Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης βλέπει να μπαίνει τέλος στα σενάρια ευρύτερων κομματικών συνεργασιών στον κεντροαριστερό χώρο μετά την επανεκλογή του Ανδρουλάκη, ενώ στέλνει μήνυμα και στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ που έβλεπαν διαφορετικές προοπτικές για τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο.
«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, παρά τη μαζικότητα της συμμετοχής, από τη μια δεν συνιστά αλλαγή πορείας εντός της εν γένει προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης, από την άλλη βάζει στο αρχείο ευρύτερα σενάρια και σχέδια ανακατατάξεων στον ευρύτερο πολιτικό χώρο.
Τώρα περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται η ανάγκη για έναν ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο, με πρόγραμμα και σχέδιο για το αύριο της χώρας, πολιτικό όχημα και κορμό της συμμαχίας εκείνης που θα εγγυηθεί την υλοποίηση του νέου κοινωνικού συμβολαίου της επόμενης δεκαετίας προς όφελος των πολλών».
Ο Νίκος Παππάς, πάντως ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, ήταν αυτός που εκπροσωπώντας θεσμικά τον ΣΥΡΙΖΑ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, για να τον συγχαρεί, ευχόμενος του καλή δύναμη στο έργο του.