«Εκλογές το ταχύτερο δυνατόν»

Από όλα είχε η ατζέντα της συζήτησης με τον Παντελή Οικονόμου: οικονομία, εκλογές, Μακεδονικό, ακόμη και ποδόσφαιρο! Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ιδρυτής πλέον της ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, εξηγεί μεταξύ άλλων στην «Α» γιατί θεωρεί επιβεβλημένη τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών το ταχύτερο δυνατόν, αλλά και γιατί δεν θα ζητήσει στην παρούσα φάση την ψήφο των πολιτών.

 

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη   

 

Κύριε Οικονόμου, η κυβέρνηση επαίρεται για τη λήξη των μνημονίων, την ίδια ώρα που για παράδειγμα ακόμη και τα μνημεία –όπως τουλάχιστον κατήγγειλαν οι αρχαιολόγοι– έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο. Τελικά έληξε ή συνεχίζεται η δημοσιονομική προσαρμογή;

«Είναι αλήθεια ότι τον Ιούνιο εκχωρήθηκαν στο “Υπερταμείο” 10.119 ακίνητα από την δημόσια περιουσία. Απομένει να αποδειχθεί εάν οι, όσοι και όποιοι, αρχαιολογικοί χώροι ανάμεσά τους θα επανέλθουν στον εθνικό έλεγχο ή αν θα παραμείνουν “ενέχυρο εις χείρας δανειστών”. Και εξηγούμαι αμέσως: Το 2011, ως υπουργός, αρμόδιος για τη δημόσια περιουσία, δήλωσα ότι το “πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του Μνημονίου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί”, δηλαδή ότι η δημόσια περιουσία δεν είναι για ξεπούλημα. Το 2014, πρότεινα στην τότε κυβέρνηση την έκδοση “ομολόγου κατά της ανεργίας” με ενέχυρο στοιχεία από τη δημόσια περιουσία και χαμηλά επιτόκια, ώστε να επιστρέψουμε ομαλά στις αγορές. Αντί γι’ αυτά, το 2016 νομοθετήθηκε η δημιουργία “Υπερταμείου” υπό τον έλεγχο των δανειστών μας, στο οποίο εκχωρήθηκε η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια! Δεν πιστεύω λοιπόν ότι τα κόμματα που βαρύνονται με τόση αβελτηρία, είναι σε θέση να διεκδικήσουν την επιστροφή των αρχαιολογικών χώρων. Κοντολογίς, δεν έχουμε κυβέρνηση με τη θέληση και τη δύναμη να προασπίσει την δημόσια περιουσία. Αλλά μήπως έχει θέληση και δύναμη να αξιώσει την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, η οποία έχει βαφτιστεί “δημοσιονομική προσαρμογή”, ενώ στην πραγματικότητα είναι η διαιώνιση της στασιμότητας και η διαρκής επιδείνωση της θέσης συνταξιούχων και ασφαλισμένων; Μήπως έχει δείξει ότι ενοχλείται από τον περιορισμό της κυριαρχίας μας από τους πιστωτές μας;»

 

Έχετε θητεύσει στις ηλεκτρικές καρέκλες του υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχει βατός δρόμος προς την κανονικότητα και την ανάπτυξη;

«Ασφαλώς και υπάρχει! Προσοχή: βατός ναι, εύκολος όχι. Πληρώσαμε πολύ ακριβά τους εύκολους δρόμους με τα “Ζάππεια” και το “Σκίσιμο των Μνημονίων”. Με τους ίδιους και τα ίδια να τάζουν πάλι “μαγικές λύσεις” στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Όμως ο δρόμος μπροστά είναι άλλος. Είναι η  διαπραγμάτευση μέχρι να απαλλαγούμε από τον βραχνά της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και το άγχος της πρόσβασης στις αγορές. Είναι η αποκατάσταση της δυνατότητας των τραπεζών να χρηματοδοτούν  επιχειρήσεις. Είναι νέες δουλειές με και από νέους ανθρώπους. Και για να είναι βατός αυτός ο δρόμος προϋποθέτει όλο και πιο αποδοτικό κράτος (χαμηλότερο κόστος λειτουργίας/ποιοτικότερες υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πολίτη). Δημόσια σχολεία που ετοιμάζουν τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις στη ζωή τους. Δικαστήρια που λύνουν γρήγορα και καθαρά τις διαφορές μας. Αυτός, ναι, είναι ο βατός δρόμος προς την κανονικότητα και την ανάπτυξη. Απομένει να βρεθεί ο ανάδοχος του έργου, μιας και οι προηγούμενοι έχουν ήδη κηρυχθεί έκπτωτοι!»

 

Μερικές ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στα Σκόπια. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θεωρείτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία ευκαιρία να λυθεί το ονοματολογικό ή αποτελεί επιζήμια εθνική υποχώρηση;

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία για τον εξής απλό λόγο: στα άρθρα 3 και 7 περιγράφει ένα μακεδονικό έθνος το οποίο αναδύθηκε τον 19o αιώνα, σχηματοποιήθηκε στη συνέχεια και, κατά το κρατικό ιδεολόγημα της γειτονικής χώρας, παραμένει διαμελισμένο. Η περιγραφή αυτή δεν έχει ιστορική βάση, δεν έχει σχέση με την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Για ποιο λόγο λοιπόν να τη συνομολογήσουμε; Η κυβέρνησή μας βέβαια οφείλει και μια προηγούμενη εξήγηση: ο γείτονας ο οποίος επί 20 χρόνια δεν τίμησε την υπογραφή του στην ενδιάμεση συμφωνία και απέφυγε τον διάλογο για την εξεύρεση λύσης, όπως όφειλε, ήρθε τώρα και δήλωσε ότι επείγεται για μια συμφωνία. Για ποιο λόγο η κυβέρνησή μας δεν πρότεινε ευθέως στην FYROM τη μονιμοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας;»

 

Πιστεύετε ότι το Μακεδονικό μπορεί να είναι το «ατύχημα» που θα οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές;

«“Ατύχημα” ή “πρόσχημα”, μικρή σημασία έχει. Θεωρώ επιβεβλημένη τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών το ταχύτερο δυνατόν, όπως και την διεξαγωγή των επόμενων το 2019 με “ατύχημα” ή “πρόσχημα” την προεδρική (μη) εκλογή. Όχι βέβαια επειδή η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί το ένα ή το άλλο κόμμα της παρακμής, αλλά ακριβώς για να ξεμπερδεύουμε με όλα τους μια ώρα αρχύτερα!»

 

Είναι πανθομολογούμενο ότι το ΠΑΣΟΚ υπό τη σκέπη του Κινήματος Αλλαγής θα βρεθεί σε Συμπληγάδες, εξαιτίας όχι μόνο της πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αλλά και της ενδεχόμενης αναγκαιότητας για μετεκλογικές  συνεργασίες. Έχει η προοδευτική παράταξη πειστικές απαντήσεις για να αντέξει σε αυτή την πίεση;

«Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το μεγαλύτερο πολιτικό κίνημα στη νέα ελληνική ιστορία, το οποίο και υπηρέτησα από την ίδρυσή του μέχρι και το Συνέδριό του το 2013. Δυστυχώς, μετά τις εκλογές του 2012, ψηφοδέλτιο με την επωνυμία και το ιστορικό έμβλημά του έπαψε να προσφέρεται στο πολιτικό σώμα, τον ελληνικό λαό. Αλλά αυτό δεν το κατάφεραν αντίπαλοί του, αλλά… «στελέχη» του! Και τι δεν έκανε αυτή η αριστοκρατία της μετριότητας: διαρκείς μετονομασίες (58, ΕΛΙΑ, ΔΗΣΥΜ, ΚΙΝΑΛ),  σύμπραξη στην κυβέρνηση της, εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης Ν.Δ. υπό τον κύριο Σαμαρά, συναλλαγές με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλεπάλληλες εξαγγελίες ίδρυσης ελάχιστων έως ανύπαρκτων νέων “κομμάτων”. Με πρόσφατη την απόφαση περί μετεκλογικής διάχυσης του ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝ.ΑΛ..

»Εφ’ όσον έτσι έχουν τα πράγματα, το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΙΝ.ΑΛ., όπως και τα ενδεχόμενα μετεκλογικά του διλήμματα, δεν είναι “συμπληγάδες για την παράταξη”. Αντιθέτως, μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε και οριοθετήσουμε ξανά τον προνομιακό χώρο της παράταξης, πέρα και πάνω από όσα παρακμιακά την τελματώνουν. Να θεμελιώσουμε τη σύγχρονη κομματική έκφρασή της, ταγμένη στην υπηρεσία του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος, στην προάσπιση της θέσης των πολλών και αδύναμων της κοινωνίας μας».

 

Το 2014 ιδρύσατε την «ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ». Πείτε μας για τη συγκρότηση, αλλά και τις προσδοκίες του πολιτικού σχηματισμού…

«Η οργάνωσή μας ιδρύθηκε με την πατρίδα στο χείλος του γκρεμού και τα δυσκολότερα να επέρχονται. Με ένα κατεστημένο που οδήγησε στα  πρόθυρα της χρεοκοπίας να επιμένει να κρατά τη μοίρα μας στα χέρια του. Και την παράταξη “χλεύη των ηττημένων”. Παρά το ολοφάνερο κενό, αποφασίσαμε να μη ζητήσουμε ψήφο σε εκλογές. Αυτή μας η επιλογή αποδεικνύει ότι, εάν και όποτε τη ζητήσουμε, θα είμαστε απολύτως έτοιμοι να εξηγήσουμε τι θα κάνουμε μ’ αυτήν. Δηλώνουμε παρόντες στις επερχόμενες εξελίξεις που πρόκειται να καθορίσουν το μέλλον της παράταξης και της κομματικής της έκφρασης, για τα επόμενα χρόνια».

 

 «Τιμητική η πρόταση για την προεδρία του ΠΑΟ»

 

Ποτέ δεν κρύψατε τα Παναθηναϊκά αισθήματά σας και δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να ρωτήσω, αν έχουν βάση οι φήμες που σας θέλουν ως έναν από τους υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο του «τριφυλλιού»…

«Να ευχαριστήσω, πριν απ’ όλα, τους φίλους που το σκέφτηκαν. Και τους ευχαριστώ διπλά για την προώθηση της πρότασής τους –την οποία θεωρώ εξαιρετικά τιμητική– προς τους αναμενόμενους νέους μετόχους της ΠΑΕ ΠΑΟ. Απομένει βεβαίως να αποδειχθεί ότι η πρόταση αυτή είναι εφικτή και χρήσιμη. Θα το διαπιστώσουμε σύντομα».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα