«Εκλογές τον Οκτώβριο για να γίνει η σύγκριση με το 2015»

Για κάλπες στο τ΄έλος της τετραετίας, τον προσε΄χη Οκτώβριο,  μίλησε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε Financial Times για να γίνει, όπως είπε “η σύγκριση με το 2015¨. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε  πως λέει όχι σε προεκλογικές παροχές αλλά σε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που θα επιτρέπει μεν την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων αλλά θα συνδράμει σε έναν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι είναι καθοριστικής σημασίας να γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο καθώς με αυτόν τον τρόπο καθίσταται σαφές πως με την εξάντληση της τετραετίας της κυβέρνησης, η χώρα έχει επιστρέψει στη σταθερότητα.

«Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο να έχουμε εκλογές σε μια στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι, με την τωρινή κατάσταση.Μην ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβα την εξουσία τα κρατικά ταμεία ήταν άδεια.

Υπήρχαν μέρες που είμασταν ιδιαίτερα αγχωμένοι επειδή δεν υπήρχε τρόπος να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις» υποστηρίζει ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας πως πλέον η Ελλάδα έχει αρχίσει να δανείζεται και πάλι από τις διεθνείς αγορές έχοντας δημιουργήσει και ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους άνω των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και που οφείλεται στην πιστή τήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο κ.Τσίπρας εκτιμά ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι στο 2,2% με 2,4% για το 2019 και αναφέρεται στη συμφωνία σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, ο κ.Τσίπρας επισημαίνει ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που θα εξοικονομεί ποσό άνω των 150 εκατομμυρίων ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

“Όχι σε παροχές, ναι σε μείωση της φορολογίας”

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το στόχο του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, στέλνοντας το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει σε προεκλογικές παροχές.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας στην Ευρώπη και με τους πιστωτές μας, επομένως δε θα θέλαμε ποτέ να παραβιάσουμε αυτή τη συμφωνία (επί του πλεονάσματος).

Έχουμε πετύχει αυτούς τους στόχους και τους έχουμε ξεπεράσει για τέσσερα συναπτά έτη» τονίζει ο κ.Τσίπρας,εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να συμφωνήσει με τους δανειστές της σε «ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής, ώστε να πετύχουμε τους στόχους αλλά με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης».

Για να καταστεί αυτό εφικτό, όπως τονίζουν οι FT, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις και παράλληλα οι τράπεζες να καταγράψουν πρόοδο στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν ενάρετο κύκλο πλέον.Δεν θα χάσουμε τους στόχους μας με χαμηλότερη φορολογία, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας και έσοδα» επισημαίνει ο κ.Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης