Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «κοσκινίζουν» τις υποψηφιότητες

Πότε θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους οι αρχηγοί - Τα ονόματα που «παίζουν» και η αριθμητική της ψηφοφορίας

Περίπου ένας μήνας μάς χωρίζει από τη λήξη της θητείας της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου –στις 13 Φεβρουαρίου– και το Σαββατοκύριακο που διανύουμε είναι ένα 48ωρο αποφάσεων για τα κόμματα που μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τους «εκλεκτούς» τους για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Όπως αποκάλυψε προ ημερών το iapopsi.gr το επερχόμενο ραντεβού του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κ. Σακελλαροπούλου που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Τετάρτης (15/1) δεν θα έχει τον τακτικό ενημερωτικό χαρακτήρα που είχαν τα προηγούμενα.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει θεσμικά την ΠτΔ για την πρότασή του η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα την περιλαμβάνει. Όταν αυτό συμβεί, την ίδια ημέρα ή το αργότερο την επομένη (στις 16 Ιανουαρίου) ο πρωθυπουργός θα «στηθεί» μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης και σε διακαναλική μετάδοση θα ανακοινώσει το όνομα που προτείνει η κυβερνώσα παράταξη επιχειρηματολογώντας για του λόγους που οδήγησαν στην επιλογή του.

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στην απόφασή του στη Ν.Δ. ζυγίζουν τις τελευταίες παραμέτρους εξ ου και τα «γαλάζια» στόματα είναι σφραγισμένα. Αντίστοιχες είναι οι ζημώσεις στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ που μεθαύριο Δευτέρα συγκαλούν τα όργανά τους για να καταλήξουν στους δικούς τους υποψήφιους και να αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν αναφορικά με την νεοδημοκρατική πρόταση.

«Παρέλαση» ονομάτων

Παρά την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη πολύ πριν από την αλλαγή του χρόνου να επιβάλει σιωπητήριο για το όνομα του προτεινόμενου από την κυβέρνηση διαδόχου της νυν ΠτΔ τα ονόματα που παρέλασαν παραμένουν –άλλα ενισχυμένα άλλα αποδυναμωμένα– στο κάδρο: από τον ήπιο Κώστα Τασούλα και τον κατά βάση τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο ως τον «ατίθασο» Ευάγγελο Βενιζέλο και τον έχοντα το «όλον πακέτο» Γιάννη Στουρνάρα.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα αρνούντο να υποστηρίξουν για επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας τον νυν διοικητή της ΤτΕ ή τον πρώην πρόεδρος τους. Η Άννα Διαμαντοπούλου θα ήταν μία ενδεχόμενη επιλογή για τη Χαριλάου Τρικούπη που συγκεντρώνει όμως λίγες πιθανότητες, ενώ ακόμη και για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου που πιθανότατα δεν θα ψήφιζαν (παρά τα μπρος-πίσω από διάφορα «πράσινα» στελέχη) εκτιμάται ότι θα καλέσουν τον Κυριακό Μητσοτάκη να αιτιολογήσει οποιαδήποτε απόφασή τους περί μη ανανέωσης της θητείας της νυν Προέδρου.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις προσπάθειες για συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ έχουν σηκώσει το δικό τους μπαϊράκι «κατεβάζοντας» πιθανότατα την υποψηφιότητα της Λούκα Κατσέλη με αουτσάιντερ τους Νίκο Κοτζιά και Γιάννη Δραγασάκη.

Η αριθμητική της προεδρικής εκλογής

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, για την εκλογή Προέδρου απαιτούνται αρχικά 200 ψήφοι. Εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται με το ίδιο όριο και, αν χρειαστεί, μειώνεται στους 180 και στη συνέχεια στους 151 ψήφους. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα ούτε τότε, εκλέγεται τελικά Πρόεδρος το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα