EKT: Κατά 25 μονάδες βάσης μείωση επιτοκίων
Στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων της αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά από αυτή του Ιουνίου
ακροβατώντας ανάμεσα στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και δη στις κορυφαίες οικονομίες της. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σαφώς επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης, με τις προοπτικές να προδιαγράφονται δύσκολες, εν μέσω των γενικότερων ανησυχιών για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Το Insider.gr έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα, επικαλούμενο αρμόδιες πηγές, ότι η μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου θεωρείται δεδομένη μετά από τα οικονομικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για την πορεία της γερμανικής αλλά και της γαλλικής οικονομίας. Το μεγάλο θέμα συζήτησης ωστόσο έχει να κάνει με το κατά πόσο και πώς θα συνεχιστεί η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το επόμενο διάστημα καθώς η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην αποστολή της να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% και τον κίνδυνο ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Προς το παρόν πάντως έχει αφήσει στην άκρη την προοπτική μεγαλύτερης μείωσης των 50 μονάδων βάσης, καθώς μία τέτοια κίνηση θα αναστάτωνε και θα προκαλούσε αγωνία στις αγορές, ενώ, σύμφωνα με πηγές, θα έδειχνε ότι η κατάσταση της οικονομίας εμπνέει ανησυχία. Αυτό που προέχει είναι να διατηρηθεί κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας, σε μία περίοδο κρίσιμων αποφάσεων και εξελίξεων τόσο στην ίδια την ΕΕ όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το ζητούμενο είναι εάν η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό και τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους, οπότε μεσολαβούν δύο ακόμη συνεδριάσεις μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου, στις 17 Οκτωβρίου και στις 12 Δεκεμβρίου.
«Η μείωση είναι αναμφισβήτητη στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, επομένως η προσοχή όλη εστιάζεται στα μηνύματα που θα στείλει η ΕΚΤ», ανέφερε στο Reuters o Σόρεν Ράντε, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο αντισταθμιστικό ταμείο Point72. Επίσης, ο Φελίξ Φίδερ, οικονομολόγος της εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού abrdn, δήλωσε επίσης στο πρακτορείο ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα εγκαταλείψει τη ρητορική ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι άκρως εξαρτημένη από τα στοιχεία.