Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη για την Ουκρανία

Την ίδια στιγμή αναμένεται η εξειδίκευση των κυρώσεων που ανακοίνωσε η ΕΕ στη Ρωσία

Αύριο, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή αναμένεται η εξειδίκευση των κυρώσεων που ανακοίνωσε η Ε.Ε. στη Ρωσία.

Στην επιστολή πρόσκλησής του για την αυριανή σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, γράφει:
«Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως με την ταχεία έγκριση σήμερα του πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο.

«Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίζουμε από κοινού τη συλλογική προσέγγιση και τις δράσεις μας. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας καλέσω σε ένα ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει στις 20:00.

«Θα ήθελα να συζητήσουμε:

  • τις τελευταίες εξελίξεις·
  • πώς προστατεύουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
  • πώς θα αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία
  • πώς θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των 388 μελών της ρωσικής Δούμας που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ε.Ε., όπως και την απαγόρευση εισόδου.

Οι κυρώσεις

Συνολικά 23 άτομα και 4 οντότητες (μεταξύ των οποίων τρεις τράπεζες) περιλαμβάνονται στη λίστα.

Επιπλέον, απαγορεύεται η παροχή οποιασδήποτε χρηματοοικονομικής υπηρεσίας (έκδοση ομολόγων και άλλων χρεογράφων, επενδυτικές υπηρεσίες) από ευρωπαϊκή εταιρεία στη ρωσική κυβέρνηση και τη ρωσική κεντρική τράπεζα.

Τα μέτρα, τέλος, περιλαμβάνουν το πάγωμα κάθε οικονομικής και εμπορικής σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και των αποσχισθεισών περιοχών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα