ΕΚΘΕΣΗ: «Μνήμη-Λήθη-Γραφή, Ελληνική – Κινεζική»

Στο Επιγραφικό Μουσείο έως και τις 31 Μαΐου

Την εικαστική έκθεση με θέμα «Μνήμη-Λήθη-Γραφή. Ελληνική-Κινεζική» φιλοξενεί το Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1, Αθήνα, Τηλ.: 210-8217637, 210-8847575). Στο πλαίσιο της έκθεσης το Επιγραφικό Μουσείο φιλοξενεί Έλληνες και Κινέζους καλλιτέχνες, που δημιούργησαν εικαστικά έργα εμπνευσμένα από τη γραφή, σε έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στον ελληνικό και τον κινεζικό πολιτισμό και ταυτόχρονα ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Στρατή, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στην έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα, συναντιούνται δύο σημαντικοί πολιτισμοί, με μεγάλο ιστορικό βάθος. Ο ελληνικός και ο κινεζικός. Εμπνευσμένοι από την ιστορία της γραφής, Έλληνες και Κινέζοι εικαστικοί δημιουργούν, συνδέοντας τη γραφή με τη μνήμη και τη λήθη». Για να συνεχίσει λέγοντας: «Από τον πλατωνικό “Φαίδρο”, ο Σωκράτης θέτει το ζήτημα της σχέσης της γραφής με τη μνήμη και τη λήθη. Είναι άραγε η γραφή “μνήμης τε και σοφίας φάρμακον” ή είναι “φάρμακον υπομνήσεως”; Είναι η γραφή μια άσκηση της μνήμης ή συνιστά  παράδοση στη λήθη; Τελικά, η γραφή, ενώ μας επιτρέπει να ξεχνάμε, ταυτόχρονα καθιστά δυνατό σε κάθε μελλοντικό αναγνώστη να ανατρέχει και να αναδημιουργεί.

Επιπλέον, όμως, από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας, η γραφή συνιστά πέρα από νόημα και εικόνα. Το βλέπουμε αυτό στις επιγραφές που φιλοξενεί το Επιγραφικό Μουσείο. Το βλέπουμε επίσης και στα κινεζικά ιδεογράμματα.

Η έκθεση “Μνήμη-Λήθη-Γραφή, Ελληνική – Κινεζική” επιχειρεί να στήσει πολλαπλές γέφυρες επικοινωνίας: Ανάμεσα στη γραφή και την εικόνα της, ανάμεσα στο νόημα και τη γραφική του απεικόνιση, και ανάμεσα σε Έλληνες και Κινέζους καλλιτέχνες, που εμπνεύστηκαν από τη γραφή, για να δημιουργήσουν εικαστικά έργα».

Ο κ. Στρατής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ιδιόμορφη περιοχή όπου έχει τη βάση του το Επιγραφικό Μουσείο, τονίζοντας:

«Ταυτόχρονα, η έκθεση αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του Επιγραφικού Μουσείου να παρέμβει σε μια δύσκολη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, στον πεζόδρομο της Τοσίτσα. Μια περιοχή που υφίσταται τα τελευταία χρόνια διαρκή υποβάθμιση. Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι φορείς του οφείλουν να αλληλεπιδρούν και να παρεμβαίνουν δημιουργικά στο αστικό τοπίο και τη ζωή της πόλης. Και αυτό ακριβώς επιχειρείται, για μία ακόμα φορά, από το Επιγραφικό Μουσείο», για να κλείσει την εισήγησή του προσθέτοντας: «Φέρνοντας δίπλα-δίπλα δύο αρχαίους πολιτισμούς αλλά και σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κίνα, η έκθεση αυτή προβάλλει τη διαπολιτισμικότητα στην καρδιά μιας πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής μητρόπολης όπως είναι η Αθήνα».

Στην έκθεση, που επιμελήθηκαν οι Βασιλική Κολιπέτσα, Κωνσταντίνος Στουπάθης και Lin Ioanna, συναντιούνται και συνδιαλέγονται δύο από τις αρχαιότερες γραφές του κόσμου, η ελληνική και η κινεζική, και συμμετέχουν οι Έλληνες και οι Κινέζοι καλλιτέχνες: Αγγελόπουλος Χρήστος, Αποστολά Αγγελική, Yimimg Kuang, Γκαρστέα Έλενα, Kallan Canuto, Κολιπέτσα Βασιλική, Lin Ioanna, Παπαγεωργίου Χριστίνα, Πεταλάς Μιλτιάδης, Σανταμούρης Χρήστος, Τριανταφύλλου Δώρα, Xianilang Cai.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα