Έκθεση Ζωγραφικής – Χαρακτικής Σχεδίου: Βασιλική Ηλιακοπούλου & Βασιλική Κολιπέτσα

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στο εκθεσιακό κέντρο της Ηλιούπολης

Στo πλαίσιo του εορτασμού  των  200 χρόνων  από την Ελληνική Επανάσταση  1821-2021, στο εκθεσιακό κέντρο του δήμου Ηλιούπολης, παρουσιάζουν μέρος της δουλειάς τους η εικαστικός και καθηγήτρια  Βασιλική Ηλιακοπούλου και η εικαστικός και συντηρήτρια έργων τέχνης Βασιλική Κολιπέτσα.

Η ζωγράφος και χαράκτρια   Βασιλική Ηλιακοπούλου  παρουσιάζει σκηνές από τη Φιλική Εταιρεία και τον Αγώνα, σκίτσα, χαρακτικά αγωνιστών και ποιητών της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 για να τονίσει τη σπουδαιότητα του αγώνα της Εθνεγερσίας και για να μεταλαμπαδεύσει τα μηνύματά του στις ερχόμενες γενεές.

Η Βασιλική Κολιπέτσα παρουσιάζει έργα χαρακτικά  με οπλαρχηγούς  και τα όπλα τους,  με καραβοκυραίους και τα καράβια τους, γνωστές και άγνωστες αγωνίστριες που πολέμησαν η κάθε μια με τα δικά της όπλα.

Κόσμος πολύς που γνωρίζουμε τα ονόματά τους και άλλοι περισσότεροι που τα ονόματά τους χάθηκαν μαζί με τα κορμιά και το αίμα που πότισε αυτήν τη γη 200 χρόνια πίσω, για το Άγιο Δισκοπότηρο του Αγώνα μέσα στην ιερή φωτιά της Επανάστασης. Αγωνίσθηκαν κάτω από τη σκιά του έφιππου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για την Απελευθέρωση, για εκείνο τον Μπλε Σταυρό του Μέλλοντος.

Η  Έκθεση θα ξεκινήσει στις 6-12-2021, ημέρα που θα γίνουν και τα εγκαίνια, παρουσία του δημάρχου της Ηλιούπολης κ. Χατζηδάκη και του τέως δημάρχου κ. Θ. Γιωργάκη, καθώς και του αντιδημάρχου κ. Πανταζόπουλου.

Θα διαρκέσει έως τις 23-12-2021  και το ωράριο λειτουργίας θα είναι το εξής: από 11π.μ. έως 2μ.μ. και από 18.00 μ.μ. έως 20μ.μ.

Λόγω της πανδημίας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ, η είσοδος των επισκεπτών  στην έκθεση θα γίνεται με μάσκα και την επίδειξη της κάρτας εμβολιασμού .

Γιώργος Χατζηδάκης, δήμαρχος Ηλιούπολης

«2021: έτος υπερηφάνειας και απόδοσης τιμής, που σηματοδοτεί όχι μόνο τη συμπλήρωση 200 ετών από τότε που οι Έλληνες αποφάσισαν ότι η ψυχή τους είναι ελεύθερη παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς, η ελληνική τους ψυχή, που δεν υποδουλώθηκε και που με το πλήρωμα του χρόνου, μετά από μία μακρά διεργασία συνειδητοποίησης και οργάνωσης, διεκδίκησε σθεναρά αυτό που πραγματικά επιθυμούσε: Την Ελευθερία!

Η εικαστική καλλιτέχνιδά μας, ζωγράφος – χαράκτρια Βασιλική Ηλιακοπούλου με την ίδια ελευθερία ψυχής και βαθιά συναίσθηση της ιστορίας, των βιωμάτων, των αξιών και των ιδεών που κουβαλά η Ελλάδα και ταυτόχρονα με απαράμιλλη ευγνωμοσύνη στους προγόνους μας, αναδεικνύει και εξυψώνει με τους πίνακες της, σκηνές από τη δράση της Φιλικής Εταιρείας και τον Αγώνα του ’21, καθώς και σκίτσα αγωνιστών και ποιητών, σε μία αέναη πρόσκληση να ταξιδέψουμε στον χώρο και τον χρόνο, να αποδώσουμε φόρο τιμής και να νιώσουμε αυτό που πάντα ήταν το Ελληνικό Έθνος: Λεύτερο!

Μαζί της η διεισδυτική στις προσεγγίσεις της χαράκτρια και ζωγράφος Βασιλική Κολιπέτσα παρουσιάζει έργα της, που απεικονίζουν οπλαρχηγούς, καραβοκύρηδες, γνωστές και άγνωστες Αγωνίστριες και Αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, καταργώντας τα σύνορα και δημιουργώντας μία ενιαία ολότητα των μορφών του Έλληνα, της σκληροτράχηλης και ελεύθερης ψυχής του.

Τιμήστε με την παρουσία σας την έκθεση και δώστε χρόνο στη σκέψη και την ψυχή σας να αποδώσει φόρο τιμής στους προγόνους και να αισθανθεί το χρέος σε μία πατρίδα, που μόνο ως ελεύθερη μπορεί να υπάρξει!»

Βασιλική Ηλιακοπούλου

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Το 1975 Εισήχθη 1η στη σχολή Δοξιάδη απόπου έλαβε τον τίτλο του Γραφίστα. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική και Χαρακτική. Το 2013 τελείωσε και στο ΑΤΕΙ Αθήνας τη σχολή Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών με ειδίκευση στο Animation. ενώ το 2017 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στο φωτισμό στο ΕΑΠ. Στη συνέχεια επιλέχθηκε για δεύτερο μεταπτυχιακό με ειδίκευση στις Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα. Σήμερα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της διπλωματικής εργασία της. Συμμετείχε σε 70 ομαδικές και 8 ατομικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα της κοσμούν το κολυμβητήριο της Ηλιούπολης, το δημαρχείο της Ηλιούπολης, το μουσείο της Σαντορίνης κ.α. Έχει δημιουργήσει εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικών όπως και εσωτερικές σελίδες. Το 2021 στην Osten Biennale Σκοπίων έλαβε Βραβείο Ελληνικής Αποστολής όπως επίσης και στο Muzeul Satului Bănățean. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στον τομέα της Τέχνης και της εκπαίδευσης και ανήκει στο εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ και είναι μέλος του ΕΕΤΕ.

Βασιλική Κολιπέτσα

smart

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1992, αποφοίτησε από τη Δημόσια Σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιολογικών Ευρημάτων (με άριστα). Εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού από το 1988 έως και σήμερα (τομέας αισθητικής αποκατάστασης). Αποφοίτησε με άριστα, πτυχίο ζωγραφικής και πτυχίο χαρακτικής, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών το 2002 και 2012 αντίστοιχα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος: Έκθεση στο «John Jay», Νέα Υόρκη, Εκφράζοντας την κοινωνική συνείδηση το 2012, Στο «Seattle Center Exhibition hall» (Ουάσινγκτον- Η.Π.Α.), 2012. Συμμετοχές από επιλογή, διεθνών διαγωνισμών σε «Ex libris» και χαρακτική. «Global Print», Duro-Πορτογαλλία, 2013 και 2015 με προσωπική πρόσκληση, Γκουάνλαν – Κίνα, 2013, 2015, 2017 και 2019. «SPILTGRAPHIC» (Κροατία) μετά από επιλογή. Εκθεση του Ε.Ε.Τ.Ε. στην πόλη Σανγκάη της Κίνας. Στην 7η K. I. W.A. Japan 2016.Έργα της παρουσιάζονται επίσης, στην ιστοσελίδα http://www.art-kolipetsa.gr),»Διεθνείς Σύγχρονοι Μάστερς, 2009» (International Contemporary Masters 2009), των εκδόσεων του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης «OMMA» των Η.Π.Α. (www.omma.us).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα