Εκτός πραγματικότητας ο Παππάς: Τι είπε για τις εκλογές της Κυριακής

Η Ελλάδα έγινε κυριολεκτικά “μπλε” μετά και τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, ωστόσο ο Νίκος Παππάς ζει στο δικό του κόσμο. 

Την ώρα που ο χάρτης της Ελλάδας έχει γίνει γαλάζιος ο Νίκος Παππάς δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη στρατηγική ήττα αφού απλά έχασε… δυο περιφέρειες.

Εμμένοντας στη γραμμή ότι δεν υπήρξε ήττα στις εκλογές ο Ν. Παππάς επιχειρεί να πείσει ότι επί της ουσίας δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό αρνητικό αποτέλεσμα και απλά η ΝΔ «διεύρυνε τα αποτελέσματά της». Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλικά προς αυτόν Μέσα Ενημέρωσης αποφεύγουν αναφορές σε ήττα παρά τη διαφορά των 9,5 περίπου μονάδων στις ευρωεκλογές αλλά και αυτή στις περιφέρειες όπου δεν κατόρθωσε να κερδίσει ούτε μια. Μάλιστα ακόμη και η ήττα στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια, αυτή της Αττικής, επιχειρείται να περάσει ως μια απλή… απώλεια.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Παππάς κινήθηκε όπως και την εβδομάδα μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών στη γραμμή του Μαξίμου, όπως εκφράζεται από την πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 για το αποτέλεσμα του Β’ Γύρου των εκλογών, ο Ν. Παππάς είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι στρατηγική ήττα. Δύσκολο αποτέλεσμα αλλά ο χάρτης των περιφερειών δεν ήταν ποτέ κόκκινος. Η ΝΔ διεύρυνε τα αποτελέσματά της, εμείς χάσαμε δύο περιφέρειες, της κ. Δούρου και στα Ιόνια. Η ΝΔ αύξησε τις δυνάμεις της πράγματι. Είμαστε ενώπιον μιας εκλογικής μάχης και αξιολογούμε τα αποτελέσματα. Όλα θα συζητηθούν».

Κάλεσε, δε, τους πολίτες να «ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσουμε στη δίκαιη ανάπτυξη και να μη γυρίσουμε στις πολιτικές του ΔΝΤ. Όσο περνούν οι μέρες αυτό το δίλημμα θα εντείνεται. Είναι τεράστιος ο κίνδυνος με μια πιθανή επιστροφή Μητσοτάκη. Έπρεπε να είχαμε μεγαλύτερη πρόνοια για να δείχνουμε πως αντιλαμβανόμαστε ότι τα προβλήματα συνεχίζονται. Εμείς χαρήκαμε με την αύξηση του μισθού αλλά πρέπει να έχουμε συνείδηση πως ο μήνας δεν βγαίνει ούτε με τα 586 ούτε με τα 650».

«Μειώσαμε τα πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς τις μειώσεις που βάζει ο κ. Μητσοτάκης στο τραπέζι. Δείξαμε πώς πορευτήκαμε. Η ΝΔ υπόσχεται πρόγραμμα μεγάλων περικοπών όμως οι δημόσιες δαπάνες έχουν κοπεί πάρα πολύ και επικουρούνται από επιδόματα. Αυτό να δούμε τι σημαίνει για όλες τις κατηγορίες».

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ και το πρόγραμμά της, είπε: «Είναι ένα αντιδραστικό, αποτυχημένο πρόγραμμα της ΝΔ που οδηγεί σε κοινωνική αστάθεια και συνοδεύεται από πρόγραμμα νόμου και τάξης και αναθεώρησης της ιστορίας. Το αντικοινωνικό πρόγραμμα Μητσοτάκη χρειάζεται βραχίωνα νόμου και τάξης και ο κόσμος θα “πρέπει” να είναι φοβισμένος, να φοβάται τον γείτονα, τον πρόσφυγα, τον ξένο, τον διπλανό του. Επί ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά παραβατικότητας έχουν πέσει».

Για το πότε θα γίνουν οι εκλογές απάντησε πως «οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 7 Ιουλίου, δεν υπάρχει αλλαγή σχεδιασμού».

Για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑ΄Λ

Για την κρίση στο ΚΙΝΑΛ, απάντησε: «Όταν έχουμε μια πορεία προς την πόλωση είναι λογικό κάποια κόμματα να πληρώνουν κόστος συμπίεσης από τους δύο πόλους. Αυτό το είδαμε με τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, τη ΛΑΕ, την Ένωση Κεντρώων.

Το ίδιο γίνεται και με το ΚΙΝΑΛ. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το κάνει όμως με πολύ αντιφατικό τρόπο. Η κ. Γεννηματά υπηρετεί τη γραμμή Βενιζέλου έχοντας τον κ. Βενιζέλο εκτός ψηφοδελτίου. Ζητά την καταδίκη των υποψηφίων που προέρχονται από την κεντροαριστερά. Ήταν ο Ηλιόπουλος απέναντι στον Μπακογιάννη και η Δούρου απέναντι στον Πατούλη. Η κ. Γεννηματά λοιπόν εκφράζει μια αντιφατικότητα.

Όσοι παίξανε την αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή ευνόησαν τη ΝΔ. Αυτή τη στιγμή στο ΚΙΝΑΛ επιτείνονται τα προβλήματα, εμείς θα θέλαμε να είναι κομμάτι της προοδευτικής ομάδας που θα εγγυηθεί την προοδευτική πορεία της χώρας. Διαφωνούμε με τη στάση που έχουν η οποία συμπυκνώνεται στο να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να ηττηθεί ο κ. Μητσοτάκης, και θα προτάξουμε την προοδευτική γραμμή μας που συγκροτημένα μειώνει τα βάρη από τις ομάδες που έχουν βιώσει τις μεγαλύτερες περικοπές.

Εμείς θέλουμε όλο και περισσότεροι να λένε πως είναι ανάγκη για τη χώρα να ηττηθεί στρατηγικά η αριστερά. Πιστεύω πως ο κ. Βενιζέλος μπορεί να πάει στη ΝΔ».

Ερωτηθείς για μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ, δήλωσε: «Η μετεκλογική συνεργασία ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εδράζεται σε προγραμματικές αρχές και θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών. Οτιδήποτε άλλο προκρίνει τη δεξιά λύση. Ο κ. Βενιζέλος ήταν κύριος εκφραστής της αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορικής και η κ. Γεννηματά αναπαράγει τα ίδια πράγματα».

Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, σημείωσε: «Το Σύνταγμα ορίζει το πώς ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης και ο νόμος Καστανίδη τη διαδικασία για το πώς. Αυτά τα γνωρίζουν άπαντες. Τα επιχειρήματα των αντιπάλων μας δεν είναι νομικά και συνταγματικά. Εκτιμώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα παρανομήσει. Το Σύνταγμα και ο νόμος είναι ξεκάθαρα. Ο ΠτΔ δεν έχει δείξει πως είναι δεκτικός σε τέτοιες πιέσεις».

Τέλος, κάλεσε τη ΝΔ σε ντιμπέιτ: «Ο στόχος μας είναι η πρώτη θέση στις εκλογές. Οι εθνικές εκλογές είναι εντελώς διαφορετική κάλπη, πάνω από μισό εκατομμύριο που δεν ψήφισαν θα έρθουν να ψηφίσουν τώρα και το πολιτικό παιχνίδι είναι ανοιχτό. Η ΝΔ δεν θα καταφέρει να κρύψει μέρος της ατζέντας της. Το ντιμπέιτ πρέπει να θεωρείται αυτονόητα, να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των επιτελείων. Η οικονομία έχει κάνει βήματα που κανείς δεν περίμενε πως θα γίνουν.

Έχουμε 400.000 θέσεις εργασίας και απέναντι είναι οι αμετανόητοι που θέλουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που κόστισε 1 εκ. θέσεις εργασίας», ισχυρίστηκε ο Ν. Παππάς.

Διαβάστε επίσης