ΕΛ.ΠΕ.: Φυσικός (συν)αυτουργός της εκπαίδευσης και του πολιτισμού των νέων ανθρώπων

Για όσους παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο ελληνικό επιχειρείν, μόνο είδηση δεν αποτελούν οι κοινωνικές δράσεις που συχνά-πυκνά αναλαμβάνει ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, δίνοντας πάντα ιδιαίτερη έμφαση στην καλυτέρευση των συνθηκών που παρέχεται η δημόσια εκπαίδευση, αλλά και σε πολιτιστικές πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρό τους την αγωγή της ψυχής των νέων ανθρώπων.

 

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

 

Ειδικά το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου υπήρξε από τα ΕΛ.ΠΕ. μπαράζ κοινωνικών δράσεων, μεταξύ των οποίων η υποδοχή των παραολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών, Γρηγόρη Πολυχρονίδη και Γεώργιου Σφαλτού, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε., Στάθη Τσοτσορό. Επιβεβαιώνοντας τη βούληση του ελληνικού ενεργειακού ομίλου να συνεχίσει την ουσιαστική στήριξή του στις προσπάθειες των Ελλήνων παραολυμπιονικών, ο κ. Τσοτσορός συνεχάρη τους δύο Έλληνες υπεραθλητές, που το καλοκαίρι τίμησαν τα ελληνικά χρώματα με χρυσές και αργυρές διακρίσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα τεράστια ψυχικά αποθέματα και η δύναμη θέλησης που διαθέτουν τους καθιστούν φωτεινά παραδείγματα για ολόκληρη την κοινωνία.

Ντεμπούτο συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο

Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι το «Μικρό Εθνικό» απέκτησε από εφέτος το νέο του «σπίτι», στο ισόγειο του ιστορικού θεάτρου REX, εκεί δηλαδή που θα φιλοξενηθούν η «Παιδική και Εφηβική Σκηνή» του Εθνικού Θεάτρου.

Κι αυτό έγινε εφικτό με την υποστήριξη του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια και άλλων γενναιόδωρων χορηγών. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος χώρος με τις αναβαθμισμένες υποδομές επελέγη για την παρουσία του ρεπερτορίου του Εθνικού Θεάτρου για την καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019, το οποίο περιλαμβάνει 18 μεγάλες θεατρικές παραγωγές και μια παράσταση χορού. Στο σχετικό event, τα ΕΛ.ΠΕ. εκπροσώπησε η διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Ράνια Σουλάκη, η οποία υπογράμμισε ότι τα ΕΛ.ΠΕ. συνεργάζονται για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο –μέσω της διαμόρφωση των υποδομών του «Μικρού Εθνικού»– διότι επενδύουν στους νέους. Σύμφωνα με την κα Σουλάκη, το «Μικρό Εθνικό» μπορεί να αποτελέσει ένα εργαστήρι έμπνευσης για παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά να γίνει και ο συνδετικός κρίκος για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και ενιαίας κουλτούρας στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκονται οι πανανθρώπινες αξίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανανεωμένη Παιδική και Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου δημιουργείται ένας ολόκληρος κόσμος για παιδιά και εφήβους, ένας καλλιτεχνικός παιδότοπος που μέσω 4 έργων που θα φιλοξενήσει φιλοδοξεί να δώσει ερεθίσματα στους νέους για να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους, να διερευνήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις, την έννοια της ενσυναίσθησης, να διδαχτούν, αλλά και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους.

Οι παραστάσεις του «Μικρού Εθνικού», που ξεκινούν στις 2 Οκτωβρίου, στοχεύουν να αγγίξουν μια μεγάλη γκάμα παιδικών ηλικιών και περιλαμβάνουν δράσεις με θεματικές για τη σύγχρονη εποχή, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που οργανώνονται προκειμένου να διεισδύσουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και κοινότητες, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένας πυρήνας ερευνητικού θεάτρου που θα προσκαλεί και θα εμπεριέχει τους εφήβους, ως δημιουργούς και πρωταγωνιστές.

 

Σύγχρονα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών σε 23 σχολεία

 

Η πλέον πρόσφατη δράση ΕΚΕ των ΕΛ.ΠΕ. αφορά τον εξοπλισμό συνολικά 23 γυμνασίων και λυκείων στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ευόσμου-Κορδελιού και Δέλτα, με σύγχρονα Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά στις περιοχές του Θριασίου και της Δ. Θεσσαλονίκης με την πρωτοβουλία και την ευγενική χορηγία του ενεργειακού ομίλου και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος δημιουργίας σύγχρονων εργαστηρίων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, θέτοντας τις προϋποθέσεις για ποιοτική Εκπαίδευση. Κοινός στόχος είναι να δοθεί σε όλους τους μαθητές η ευκαιρία, αλλά και τα εφόδια, να αγαπήσουν τις Φυσικές Επιστήμες με βιωματικό τρόπο, να καλλιεργήσουν την επιστημονική σκέψη και να μάθουν να συνεργάζονται.

Τα σχολεία που εξόπλισαν πλήρως τα εργαστήριά τους στους Δήμους του Θριασίου είναι: το 1ο / 2ο / 3ο και 4ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, το ΓΕΛ και το ΕΕΠΑΛ Ασπροπύργου, το 1ο / 2ο / 3ο και 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ελευσίνας, το Εσπερινό Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Μαγούλας, το ΓΕΛ Μαγούλας, το 1ο και 2ο ΓΕΛ Ελευσίνας, το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ελευσίνας, το Γυμνάσιο Μάνδρας και το ΓΕΛ Μάνδρας.

Στη Δ. Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκαν 3 πρότυπα εργαστήρια, με πλήρη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό στο 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου, στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου και στο 4ο Γυμνάσιο Ν. Μαγνησίας.

Καθοριστική για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν η συμβολή του ΕΚΦΕ Δυτικής Αττικής, του ΕΚΦΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και των Σχολικών Επιτροπών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας, Ευόσμου-Κορδελιού και Δέλτα. Στα επόμενα στάδια της επέκτασης του προγράμματος στις υπόλοιπες περιοχές, θα υπάρξει συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα