«Ελάτε να δείτε αν έπεσαν χημικά στη Ντούμα»

«Επίσημη πρόσκληση» στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων απηύθυνε το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, προκειμένου να μεταβεί και να διεξαγάγει έρευνα στην πόλη Ντούμα για τη φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Την είδηση μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana. «Η Συρία επιβεβαιώνει τη βούλησή της να συνεργαστεί με τον οργανισμό». Αυτό υπογραμμίζει αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο. «Το υπουργείο απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον ΟΑΧΟ για την αποστολή διερευνητικής αποστολής για μία επίσκεψη στην Ντούμα και μια έρευνα για τους ισχυρισμούς που αφορούν τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Απειλεί η Ουάσιγκτον

Μετά τη φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» που προκάλεσε δεκάδες θανάτους το Σάββατο στην πόλη Ντούμα, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στις πύλες της συριακής πρωτεύουσας, η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες επισείουν την απειλή ενός πλήγματος εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο αρνείται κάθε ευθύνη.

Η ανακοίνωση του καθεστώτος της Δαμασκού γίνεται ενώ αναμένεται η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα. Το οποίο αναμένεται να αποφανθεί επί ενός αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος που προβλέπει τη σύσταση ενός διεθνούς μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Απορρίπτοντας αυτή την αμερικανική πρωτοβουλία, η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, αναμένεται να καταθέσει το δικό της σχέδιο ψηφίσματος. Με αυτό, θα απαιτεί τη διενέργεια «έρευνας» με τη συμμετοχή του ΟΑΧΟ.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε ότι θα στείλει «σύντομα» μια ομάδα έρευνας στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα. Κι αυτό για να διερευνήσει τη φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Διαβάστε επίσης