Ελβετική «πόρτα» στον Στουρνάρα

Δύσκολες ώρες –σε πολιτικό και διαπραγματευτικό επίπεδο με τους εταίρους της χώρας- περνάει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς μετά τη «βόμβα» Ντράγκι περί υπαναχώρησης των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών δανειστών από τη δέσμευσή τους να επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ που κατέχουν, ήρθε η συνάντησή του με την Ελβετίδα ομόλογό του Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ για να καταστεί σχεδόν ξεκάθαρο ότι οι Ελλάδα δεν έχει να ελπίζει σε πολλά πράγματα από τη φορολόγηση παλαιών ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησης Στουρνάρα – Σλουμπφ στο υπουργείο Οικονομικών, η Ελβετίδα ΥΠ.ΟΙΚ. ξεκαθάρισε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο κατάρτισης μίας διμερούς συμφωνίας. Αυτό που υφίσταται σύμφωνα με την κ. Σλουμπφ είναι ένας οδικός χάρτης, ώστε Ελλάδα και Ελβετία να καταλήξουν σε συμφωνία, επικαλούμενη ωστόσο την εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων κράτησε κλειστό το στόμα. «Δεν μιλάμε ποτέ για προτάσεις που έχουν τεθεί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σλουμπφ και συνέχισε: «Δεν έχει υπάρξει εξεργασία θέσεων».

Αυτό που σε κάθε περίπτωση κατέστησε ξεκάθαρο η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας είναι ότι το μοντέλο που είχε αναπτύξει η Ελβετία στο παρελθόν το θεωρούν πλέον παρωχημένο, και επέμεινε στη θέση της ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα αφορά κυρίως τη μεταχείριση των μελλοντικών καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία και θα προσδιορίζεται αποκλειστικά από το ελβετικό δίκαιο. Αν και στις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως η όποια συμφωνία πρέπει να τακτοποιεί και τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, ωστόσο η κ. Σλουμπφ προέταξε του περιορισμούς που θέτει το δίκαιο της χώρας της. Μάλιστα, ο Έλληνα υπουργός αναφέρθηκε στην επιθυμία της χώρας μας η διμερής συμφωνία με την Ελβετία να ακολουθήσει το βρετανικό μοντέλο, κάτι που η Ελβετίδα ομόλογός του άφησε ασχολίαστο.

Η ίδια παρά το ότι ρωτήθηκε σχετικά με το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία δεν απάντησε, λέγοντας πως ως υπουργός Οικονομικών δεν έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, ενώ ανάφερε πως κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν έχουν καταγραφεί εκροές καταθέσεων από το ελβετικό τραπεζικό σύστημα. Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χειρισμό υποθέσεων «μαύρου χρήματος» που έχει κατατεθεί στην Ελβετία και για υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, είπε πως όταν υπάρχει τεκμηριωμένο αίτημα δικαστικής συνδρομής πάντα οι ελβετικές Αρχές ανταποκρίνονται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα