ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ: «Θα νικήσουμε, γιατί είμαστε με τους πολλούς»

«Οι Έλληνες πολίτες θα αποτρέψουν με την ψήφο τους την εκλογή του ανθέλληνα κ. Βέμπερ, εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη, στην προεδρία της Κομισίον»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για το μέλλον των πολλών και η Ν.Δ. αγωνίζεται για το δικό της μέλλον, της επαναφοράς της στην εξουσία, προσφεύγοντας σε λαϊκισμό και σκανδαλολογία, αφού είναι γυμνή από πολιτικά επιχειρήματα». Αυτό ισχυρίζεται σε συνέντευξη που παραχώρησε η Ελένη Αυλωνίτου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας, η οποία εκφράζει την αισιοδοξία της για επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές, επισημαίνοντας ακόμη ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι πολύ κρίσιμο, αλλά και αποφεύγοντας να απαντήσει για τις διακοπές του Αλ. Τσίπρα με τη θαλαμηγό.

Συνέντευξη στον Χρήστο Αγγελόπουλο

 Πού πιστεύετε ότι θα κριθούν οι ευρωεκλογές;

«Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία, μετά τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι χαμένοι από χέρι. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους! Οι Έλληνες πολίτες θα αποτρέψουν με την ψήφο τους την εκλογή του ανθέλληνα κ. Βέμπερ, εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη, στην προεδρία της Κομισιόν, που θέλει να τιμωρήσει τους Έλληνες που σήκωσαν κεφάλι και να οδηγήσει την Ευρώπη σε σκληρές πολιτικές λιτότητας. Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τις απολύσεις, ή τη στελέχωση του κοινωνικού κράτους, την κατάρρευση των μισθών και την εργασιακή απορρύθμιση, ή την αύξηση των μισθών και την προστασία της εργασίας, το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, ή ένα βιώσιμο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, τη φοροασυλία του πλούτου, ή την ελάφρυνση των βαρών για τους πολλούς, την Ελλάδα και την Ευρώπη των ελίτ, ή την Ελλάδα και την Ευρώπη των πολλών. Όπως βλέπετε, τα ερωτήματα τόσο για τις ευρωεκλογές, όσο και για τις εθνικές εκλογές παραμένουν τα ίδια».

 Το κλίμα σκανδαλολογίας και οι αποκαλύψεις για τις διακοπές του πρωθυπουργού με το κότερο του εφοπλιστή Παναγόπουλου πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους;

«Από τη μια έχουμε υπαρκτά σκάνδαλα, που διερευνά η Δικαιοσύνη (Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ.). και από την άλλη έχουμε σκανδαλολογία και κουτσομπολιό σε μια απελπισμένη προσπάθεια αντιπερισπασμού της αντιπολίτευσης, μήπως και επηρεασθούν κάποιοι πολίτες από τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης που παίρνει η κυβέρνηση και αφορούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για το μέλλον των πολλών, και η Ν.Δ. αγωνίζεται για το δικό της μέλλον, της επαναφοράς της στην εξουσία, προσφεύγοντας σε λαϊκισμό και σκανδαλολογία, αφού είναι γυμνή από πολιτικά επιχειρήματα».

 

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα των ευρωεκλογών;

«To 70% των αποφάσεων στην ΕΕ ψηφίζονται ως κοινοτικές οδηγίες από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και ενσωματώνονται στο Εθνικό μας Δίκαιο. Επομένως, το τι συσχετισμός δυνάμεων θα προκύψει στα ευρωπαϊκά όργανα μετά τις ευρωεκλογές μάς επηρεάζει άμεσα, από το εάν θα φάμε μεταλλαγμένα, πώς θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, τι πόρους θα διαθέσουμε για την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή ή την κοινή αγροτική πολιτική, κ.ο.κ. Το διακύβευμα λοιπόν είναι μεγάλο, γιατί και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πρέπει να δώσουμε μάχη σε δύο μέτωπα: 1) ενάντια στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό με γνωστές θέσεις όπως: μειώσεις μισθών, απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ασφαλιστικό Πινοσέτ, κατάργηση του οκταώρου, των επιδομάτων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όλα αυτά δηλαδή που ζήσαμε από το 2010-2014, και

»2) ενάντια στην ακροδεξιά και τον νεοφασισμό με βασικό χαρακτηριστικό το εθνικιστικό μίσος και την εθνική περιχαράκωση, αφού η ακραία λιτότητα έσπρωξε κόσμο στην ακροδεξιά.

»O ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν πήρε την πρωτοβουλία να διαμορφώσει μια ευρεία κοινωνική πολιτική και προοδευτική συμμαχία με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές που επανατοποθετούνται πολιτικά, και να σχηματίσει ένα μεγάλο ενωτικό ευρωπαϊκό μέτωπο για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης της δίκαιης ανάπτυξης και την αποτροπή του εκφασισμού των λαών της Ευρώπης».

 Ανησυχείτε που στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της Ν.Δ.;

«Δεν έχω καμία ανησυχία. Είναι λογικό όταν η κυβέρνηση έπαιρνε δύσκολα μέτρα κατά τη διάρκεια του προγράμματος να δημιουργεί λαϊκή δυσαρέσκεια. Τώρα τα δύσκολα είναι πίσω μας, αφού από τότε που βγήκαμε από τα μνημόνια η κυβέρνηση αποκαθιστά σιγά-σιγά τις αδικίες ανακουφίζοντας τους πολίτες, ιδίως εκείνους που επλήγησαν περισσότερο μέσα στην κρίση. Όσο πλησιάζουμε στον χρόνο των εκλογών, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ θα μεγαλώνει, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν πώς ήταν όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς είναι 4 χρόνια μετά, σε σχέση με τη βελτίωση του εισοδήματός τους ή τη δυνατότητα ανεύρεσης εργασίας».

 Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, αν τελικά αυτές διεξαχθούν τον Οκτώβριο;

«Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στηρίξει πολλούς υποψηφίους που δεν ήταν κομματικά μέλη, αλλά είχαν μια ευρύτερη αποδοχή σε τοπικό επίπεδο, εκφράζοντας έτσι την ευρύτερη προοδευτική συμμαχία μέσα στην τοπική κοινωνία, αλλά και προετοιμάζοντας το έδαφος των συνεργασιών, όπως αποτυπώνεται στο εκλογικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, στις εθνικές εκλογές η ψυχολογία των πολιτών είναι περισσότερο προσανατολισμένη στο ποιος θα τον κυβερνήσει, οπότε εκεί είναι πιο προσεκτικός στην επιλογή του».

 Πώς νιώσατε ως βουλευτής της Αριστεράς, όταν αναγκαζόσαστε να ψηφίζετε σκληρά μνημονιακά μέτρα;

«Όσοι μείναμε το καλοκαίρι του 2015 να στηρίξουμε τον Αλέξη Τσίπρα, γνωρίζαμε ότι είχαμε να διαβούμε δύσκολο και ακανθώδη δρόμο, αλλά γνωρίζαμε επίσης ότι εφόσον τα καταφέρναμε θα είμαστε η κυβέρνηση που θα έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ώστε όλη η κοινωνία να παραμείνει όρθια και να προχωρήσει μαζί. Τώρα που τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, χαίρομαι που η Αριστερά τόλμησε και ανέλαβε αυτή την ιστορική ευκαιρία, δεν έμεινε στον γνωστό ρόλο της καταγγελίας από τη γωνίτσα της και διέψευσε όσους την ήθελαν Αριστερή παρένθεση!»

 Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θεωρείτε ότι θα αλλάξουν το κλίμα;

«Τα οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης πράγματι παίζουν τον ρόλο τους, ιδίως για τους αναποφάσιστους πολίτες, οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό. Όμως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα αυτά είναι μόνιμα, ως απόρροια της καλής πορείας της οικονομίας, και όχι εφάπαξ ως προεκλογικές ασπιρίνες, που λέει η αντιπολίτευση. Όσο οι πολίτες θα αισθάνονται τη σταθερή βελτίωση του εισοδήματός τους, τόσο θα αρχίζουν να παίρνουν θέση, ιδίως όταν ακούνε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει κανένα περιθώριο να δώσει 13η σύνταξη, και λίγες ημέρες μετά ο πρωθυπουργός να την εξαγγέλλει, ή όταν ακούνε από τον κ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό Πινοσέτ, γεγονός που θα προκαλέσει κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, που με τόσο κόπο ανακτήθηκε, ή ότι θα επαναφέρει τον μνημονιακό νόμο 1:5 για τις προσλήψεις αντί 1:1 που είναι σήμερα. Καλύτερος σύμμαχος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει».

 

 

Διαβάστε επίσης