ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ: «Υποστείλαμε προσωρινά αλλά δεν εγκαταλείψαμε τη σημαία της Αριστεράς»

«Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις πολιτικές μας που αναγκαστικά βάλαμε στην άκρη και στο τέλος της θητείας μας θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό», δηλώνει στην «Α» η Ελένη Σταματάκη εξηγώντας γιατί δεν έχουν βάση τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Η βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται πως χρειάστηκε να πάρουν σκληρές αποφάσεις αλλά συμπληρώνει πως αυτές ήταν αναγκαίες για τη χώρα.

Συνέντευξη στον Θεοδόση Παπανδρέου

Κυρία Σταματάκη, τελικά ανταλλάξατε το Μακεδονικό με το χρέος, το μεταναστευτικό ή και με τα δύο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν ξένα δημοσιεύματα;

«Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν να απαντάμε σε δημοσιεύματα εντός ή εκτός Ελλάδας. Η ουσία είναι πως εδώ και αρκετούς μήνες βρισκόταν σε εξέλιξη μια σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ των ΥΠ.ΕΞ. Ελλάδας και ΠΓΔΜ, οπότε και φτάσαμε σε μια τελική συμφωνία, που επικυρώθηκε στις Πρέσπες. Με αυτή καθορίζονται οι όροι μας για να αναγνωριστεί το γειτονικό κράτος ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν ανταλλάξαμε τίποτε, αλλά κλείσαμε μια εκκρεμότητα 27 ετών που επέτρεπε η χώρα αυτή να αναγνωρίζεται ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και εμείς στρουθοκαμηλίζαμε».

 

Είστε ικανοποιημένη από τη συμφωνία, δεδομένων των έντονων αντιδράσεων από πολίτες ειδικά κατά κυβερνητικών στελεχών; Θα μπορέσετε να τους αντιμετωπίσετε;

«Η ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή απέδειξε αυτό: ότι ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ικανοποιημένοι με τη λύση που δόθηκε και θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ειδικά απέναντι στα ακραία στοιχεία που αναφέρατε. Όλες οι ομιλίες των κυβερνητικών βουλευτών υπογράμμισαν την αξία της συμφωνίας που ολοκληρώνει την εκκρεμότητα αυτή την οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τους δικούς τους λόγους κρατούσαν ανοιχτή.

»Πήραμε σκληρές αποφάσεις και τις στηρίξαμε. Ήρθε η ώρα να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Με σκληρή διαπραγμάτευση, με επίμονη δουλειά, με διαβουλεύσεις, με πισωγυρίσματα και παλινδρομήσεις φτάσαμε στο τέλος».

 

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως σας δημιουργεί ενδοκυβερνητικό πρόβλημα όταν οι ΑΝ.ΕΛ. ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα κυρώσουν τη συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναζητήσει νέο κυβερνητικό σύμμαχο;

«Οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν κάθε δικαίωμα να υποστηρίζουν τη θέση τους. Ξέρετε όμως ότι την πρόταση μομφής την καταψήφισαν. Άλλωστε, για το μακεδονικό ψηφοφορία θα γίνει μόνο όταν τα προβλεπόμενα στη συμφωνία υλοποιηθούν. Οπότε οι ΑΝ.ΕΛ., όπως δήλωσαν, στηρίζουν την κυβέρνηση. Ένα βέβαιο πρόβλημα δεν λύνεται με παραληρήματα. Ο εθνικισμός θρέφει εθνικισμό και στην άλλη πλευρά, και το πρόβλημα διαιωνίζεται και δεν λύνεται. Χρειάζεται συνεργασία και αλληλεγγύη».

 

Ναι, αλλά, αν εν τέλει η παρούσα Βουλή κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία, οι ΑΝ.ΕΛ. ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να το πράξουν…

«Να το δούμε όταν θα έρθει; Υπάρχει μια διαδικασία διαβούλευσης και συζητήσεων. Έχουν τοποθετηθεί σε πρώτη φάση, αλλά θα κυλήσει νερό στο αυλάκι και θα υλοποιηθεί και η συμφωνία στο ενδιάμεσο, οπότε θα φανούν τα θετικά της. Θα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ένα κράτος, μια χώρα εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων. Ένα κράτος ασφαλές, με την ιστορία μας, με τη γλώσσα μας, και αυτή την ιστορία δεν την εκχωρούμε, δεν τη διαπραγματευόμαστε, την τιμάμε, όπως τιμάμε και την ιστορία των άλλων λαών».

 

Την Κυριακή έχουμε τη μίνι σύνοδο, μέσω της οποίας η Γερμανία επιχειρεί να εγκλωβίσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής προκαλώντας την αντίδραση της Ιταλίας. Η Ελλάδα τι θα κάνει;

«Ως κυβέρνηση και ως λαός έχουμε σαφώς τοποθετηθεί. Ξέρετε ότι και στα νησιά του Αιγαίου και στον Πειραιά πέρασαν 1.000.000 μετανάστες με τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα. Αλλά πρέπει να δούμε επί τέλους τα αίτια και αυτά να αντιμετωπίσουμε. Οι πόλεμοι που υπάρχουν κοντά μας όπως της Συρίας και η οικονομική κρίση οδηγεί τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν την ασφάλεια. Πρέπει αυτός ο πόλεμος να τελειώσει, οι διεθνείς οργανώσεις και ο ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη συνέχιση αυτού του πολέμου και παράλληλα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα ειρήνης που θα πιέσει και θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, ώστε οι άνθρωποι της χώρας αυτής να επιστρέψουν στις εστίες τους. Πρέπει και οι χώρες της Ευρώπης να καταλάβουν πως έχουμε μεγάλα και ανοιχτά σύνορα ως Ελλάδα που είναι αδύνατον να περιφρουρηθούν. Και δεν υπάρχει τρόπος αντίδρασης στο φαινόμενο. Πρέπει όλα τα κράτη της Ευρώπης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπάρχει ευρωπαϊκή δέσμευση ότι οι λοιπές χώρες θα αναλάμβαναν ένα ποσοστό των μεταναστών που φτάνει στην Ελλάδα. Δυστυχώς, αυτή η συμφωνία δεν έχει τηρηθεί μέχρι σήμερα».

 

Πρόωρες εκλογές. Είναι έντονη φημολογία ή ένα υπαρκτό σενάριο;

«Η αντιπολίτευση κάθε λίγο και λιγάκι θέτει αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει: οι εκλογές θα γίνουν το 2019 στο τέλος της τετραετίας αυτής της κυβέρνησης. Προσωπικά, θεωρώ απαράδεκτο να μην τηρείται η τετραετία και να εξαναγκάζεις τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αυτός ο χρόνος είναι ουσιαστικός για εμάς, γιατί βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις πολιτικές μας που αναγκαστικά βάλαμε στην άκρη, και στο τέλος της θητείας μας θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό».

 

Και εσείς ως αντιπολίτευση ζητούσατε εκλογές, και μάλιστα εξαναγκάσατε σε υποχρεωτικές εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας…

«Είναι άλλο πράγμα η εκλογή του Προέδρου. Δεν ζητούσαμε εκλογές σε κάθε ν/σ που έφερνε η κυβέρνηση. Σήμερα αυτό γίνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά τη Ν.Δ. και τη ΔΗ.ΣΥ.».

 

Πόσο άνετα νιώθετε στο κοστούμι της Αριστεράς; Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα μνημονιακή και όχι Αριστερή. Και ρωτώ εσάς, έναν άνθρωπο με μακρά πορεία στα κινήματα.

«Η απόφαση που πήραμε τον Αύγουστο του 2015 μετρώντας τα δεδομένα της περιόδου και αντιλαμβανόμενοι πως πολλά που πρεσβεύαμε και διεκδικούσαμε ως Αριστεροί εκείνη τη στιγμή ήταν ανεφάρμοστα λήφθηκε γιατί ήταν ανάγκη για τη χώρα. Δεν έχουμε χάσει τις ευαισθησίες μας ή το ηθικό μας πλεονέκτημα, ούτε την αγωνιστικότητά μας. Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε υποστείλει τη σημαία της Αριστεράς, αλλά δεν την έχουμε εγκαταλείψει και με βάση τις αρχές της Αριστεράς πορευόμαστε!»

 

«Η απόφαση του Eurogroup θα έχει άμεση αποτύπωση στην οικονομία»

Το Eurogroup επί της ουσίας σήμανε το τέλος των μνημονίων, με μια μεγάλη όμως διαφορά και πολλούς αστερίσκους. Είναι αυτό καθαρή έξοδος;

«Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Τα αποτελέσματα όλων των ρυθμίσεων θα έχουν άμεση αποτύπωση στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Σε ό,τι αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το μέλλον, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της Ε.Ε.

»Αυτή είναι η μόνη δημοσιονομική δέσμευση που έχουμε πλέον. Τελειώνει η διαδικασία των αξιολογήσεων. Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνίσταται σε αποστολές των θεσμών που θα καταλήγουν σε εκθέσεις που πιθανόν να εμπεριέχουν συστάσεις στις ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα