ΕΛΕΝΗ ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ: Από τα ψηλά στα χαμηλά κι απ’ τα πολλά στα λίγα

Οι κατά καιρούς υμνητές της εισαγγελέως Διαφθοράς καλούνται να… επικαιροποιήσουν τους «λιβανωτούς» τους, συμπληρώνοντας τη δυσάρεστη για την εκλεκτή τους κατάληξη

Η αναμενόμενη –όπως έγραψε από την Παρασκευή η «Α»– εξέλιξη της απόρριψης από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της προσφυγής της Ελένης Τουλουπάκη για ακύρωση της εναντίον της ποινικής δίωξης, απλώς ήρθε να επιβεβαιώνει τη λαϊκή σοφία που έχει τον κατάλληλο τίτλο για περιπτώσεις αντίστοιχες της εισαγγελέως Διαφθοράς: Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά, κι απ’ τα πολλά στα λίγα!

Στην περίπτωση της κυρίας Τουλουπάκη, πριν φυσικά  κακοπέσει στα… χαμηλά και στα λίγα, είχε εξυψωθεί δεόντως από διάφορες γραφίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έγραψε προ καιρού για αυτήν το Politico και αναδημοσίευσαν πολλές ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες. Μεταξύ αυτών tovima.gr έγραψε στις 4/12/2018 (17:43) τα εξής:

«Τον κατάλογο με τις 28 προσωπικότητες, που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη την επόμενη χρονιά, παρουσίασε σήμερα η ευρωπαϊκή έκδοση της ιστοσελίδας Politico, στον οποίο περιλαμβάνεται και μία Ελληνίδα, η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη.

»Η Ελένη Τουλουπάκη βρίσκεται στην τέταρτη θέση της υποκατηγορίας “Disruptors”, που περιλαμβάνει τους ανθρώπους που ταράζουν τα νερά και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι “λίγες προσωπικότητες στην ελληνική πολιτική ζωή που διχάζουν όσο εκείνη”.

»“Για τους υποστηρικτές της, η επικεφαλής εισαγγελέας διαφθοράς είναι ένα απολύτως αναγκαίο κακό, καθώς ξεριζώνει την κουλτούρα της διαφθοράς που απλώνει τα πλοκάμια της βαθιά στο κατεστημένο της χώρας. Για τους επικριτές της, είναι ένα όργανο του κυβερνώντος ακροαριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, διότι ασχολείται με πολιτικές βεντέτες και υπονομεύει την αντιπολίτευση», αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico.

»“Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο”, συνεχίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, «είναι ότι οι υποθέσεις στις οποίες εργάζεται έχουν τη δυνατότητα να ταράξουν την κοινή γνώμη ενόψει των εθνικών εκλογών της επόμενης χρονιάς, στις οποίες το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει ένα πειστικό προβάδισμα.

»Οι υποθέσεις που χειριζόμαστε έχουν τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον (και αφορούν) όχι μόνο τη διαφθορά στη χώρα, αλλά και υποθέσεις διαφθοράς στο εξωτερικό”, δηλώνει η 48χρονη εισαγγελέας. “Θα συνεχίσουμε ακούραστα τις προσπάθειές μας όσο υπηρετούμε τους πολίτες”.

»Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισαγγελέας αρνήθηκε να μιλήσει για κατηγορίες που ενδέχεται να απαγγελθούν μελλοντικά, αλλά επιμένει ότι οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν για χρόνια “έχουν ήδη επιταχυνθεί και τώρα αποδίδουν καρπούς”.

»“Πρέπει να ξαναχτίσουμε το brand name της Ελλάδας”, δηλώνει η κα. Τουλουπάκη. «Θα πρέπει όλοι να εργαστούμε σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση”.

Η κατά Λακόπουλο δικαστής της δεκαετίας

Από τη λίστα όσων εγκωμιάζουν την κα Τουλουπάκη δεν θα μπορούσε να λείπει και ο ιστότοπος «Ανοιχτό Παράθυρο» του γνωστού και μη εξαιρετέου Γιώργου Λακόπουλου. Ανάμεσα στα πολλά πονήματα όπου εκθειάζεται η κα Τουλουπάκη είναι αυτό που τιτλοφορείται «Ελένη Τουλουπάκη: Η σιωπηλή εισαγγελέας που στέλνει τις Ερινύες σε πολιτικούς».

Σημειωτέον ότι το εν λόγω άρθρο φιλοξενήθηκε στο «Ανοιχτό Παράθυρο» στις 15 Απριλίου 2019, σχεδόν 90 ημέρες πριν από τις βουλευτικές κάλπες που έφεραν τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση.

Ιδού τι έγραφε τότε ο Γ. Λακόπουλος:

«(…)Κυρίες και κύριοι, υποδεχθείτε την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, διάσημη πλέον ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς που χειρίζεται το σκάνδαλο Novartis. Μια σπουδαία γυναίκα -όπως λένε όσοι την ξέρουν- και δικαστικό υψηλού κύρους, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τη σταδιοδρομία της, από το 1998 που εισήλθε -από τους πρώτους- στη Σχολή Δικαστών.

»Είναι ίσως το πρόσωπο της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα στην Ελλάδα. Η ανανέωση της θητείας της από τον Άρειο Πάγο έσβησε τις ελπίδες πολλών ότι το άστρο της θα δύσει. Για την ακρίβεια όσων δεν αισθάνονται καλά επειδή βρέθηκε στην κατάλληλη θέση στην πιο ακατάλληλη στιγμή γι’ αυτούς.

»Εδώ και μερικά χρόνια με τη συστηματική δουλειά της στέλνει τις Ερινύες τον ύπνο πολιτικών προσώπων που έχουν εμπλακεί σε ύποπτες υποθέσεις. Ο τελευταίος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος- στον οποίο έστειλε επιπλέον και κλήση για απολογία.

»Η Ελένη Τουλουπάκη ανήκει στην αφρόκρεμα της νέας γενιάς δικαστικών που δεν εθίζονται στον παραγοντισμό όπως οι παλαιότεροι, ούτε φοβούνται την εκτελεστική εξουσία. Μια δυναμική και καταρτισμένη εισαγγελέας που διεκπεραίωσε κρίσιμες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος.

»Η Novartis την έκανε ιδιαίτερα γνωστή, αλλά το βιογραφικό της είναι βαρύ σε υποθέσεις που εμπλέκουν και πολιτικούς, χωρίς ποτέ να παραστήσει την ελληνική εκδοχή του Ντι Πιέτρο.

»Μετείχε στην έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ, για το το «σκάνδαλο Volkswagen», τη Siemens -όπου δεν δίστασε να καυτηριάσει ότι τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα- σε υποθέσεις ρατσιστικής βίας- για τις οποίες τιμήθηκε από την Κομισιόν, την υπόθεση της AGB, και τις καταγγελίες για την Αττική οδό, τα εξοπλιστικά και άλλες. Ότι ορισμένες τέθηκαν εν συνεχεία στο αρχείο, δεν την βαρύνει, καθόσον η ίδια είχε απαγγείλει με παρρησία κατηγορίες.

»Κατάγεται από τα Χανιά και ο πατέρας της ως πρόεδρος του τοπικού ΚΤΕΛ ήταν γνωστός ως κομματάρχης του Κώστα Μητσοτάκη- που λέγεται ότι τη βάφτισε, ενώ στα παιδικά της χρόνια έπαιζε με τον… Κυριάκο!

»Αγέρωχη γυναίκα, με αινιγματική γοητεία, πολιτικοποιημένη και ανήσυχη, έχει υψηλού επιπέδου νομική κατάρτιση και αναπτυγμένη προσωπική κουλτούρα, καθώς ασχολείται εκ παράλληλου με το γράψιμο, το θέατρο –ως ηθοποιός και συγγραφέας– και το χορό, έχοντας παίξει και αρχαίο δράμα. Προχωρημένες είναι και οι γνώσεις της στη μουσική και ανήκει επίσης στην Ομάδας Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης.

»Κοντολογίς η πιο συζητημένη εισαγγελική λειτουργός της εποχής -την οποία πυροβολούν αθέμιτα και ενίοτε υβριστικά, δικηγόροι, ΜΜΕ και εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο που ταρακουνάει το πολιτικό σύστημα, είναι συγκροτημένη προσωπικότητά με στέρεες βάσεις. “Μια από τις προσωπικότητες που θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ευρώπη το 2019″, σύμφωνα με το Politico.

»Κάποιοι στην αρχή πήγαν να υποτιμήσουν τη γυναίκα που βάζει το χέρι της στις τρύπες με τα φίδια που μετείχαν στις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης και με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους χρεοκόπησαν τη χώρα. Αλλά σύντομα κατάλαβαν ότι δεν είναι μια φοβισμένη εισαγγελέας υπηρεσίας. Έχει τσαγανό και ξέρει τι κάνει.

»Ότι κάποιοι σήμερα τη φοβερίζουν ή την μηνύουν, ως αντιπερισπασμό για να μην τους τυλίξει σε μια κολλά χαρτί, δεν επηρέασε την αποστολή της να φτάσει στην αλήθεια. Τα υπόλοιπα με τους καουμπόηδες θα τα βρει ενδεχομένως αργότερα. Προς παρόν έχει στόχο “να ξανακερδίσει τον πλούτο της Ελλάδας και το ηθικό της πλεονέκτημα”.

»Σε πολλές υποθέσεις, αλλά ιδιαίτερα στη Novartis βρήκε εμπόδια: τα κλειστά στόματα, τα εξαφανισμένα στοιχεία, η άρνηση συνεργασίας, οι εκφοβισμοί μαρτύρων και το… Σύνταγμα.

»Για την ακρίβεια η επαίσχυντη διάταξη που την υποχρέωσε να στείλει στη Βουλή φακέλους πολιτικών προσώπων για τους οποίους δεν είχε ολοκληρώσει την έρευνα. Αν δεν υπήρχε ο νόμος Καστανίδη για το “ξέπλυμα βρόμικου χρήματος” η προκατασκευασμένη παραγραφή θα είχε επέλθει και οι εμπλεκόμενοι θα της έβγαζαν τη γλώσσα.

»Απέναντι στον ορυμαγδό επιθέσεων και στον δημόσιο εκβιασμό που επιχειρήθηκε από ΜΜΕ η Ελένη Τουλουπάκη στάθηκε όρθια. Αν κρίνουμε από την ανανέωση της θητείας της οι αρμοί της Δικαιοσύνης είναι καθαροί και τα αρμόδια όργανα τη στηρίζουν.

»Συνεχίζει την έρευνα και θα “τους πάει ως το τέλος”. Για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση ενός από τους εμπλεκόμενους για τον οποίο δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τέλος και πώς θα τον συνδέσει και με την αρχή του, αν δούμε έτσι το 1993».

Σημείωση της «Α»: Δυστυχώς για τους ίδιους, αυτοί που ύμνησαν κάποτε την κα Τουλουπάκη, καλούνται σήμερα να… επικαιροποιήσουν τους «λιβανωτούς» τους, συμπληρώνοντας τη δυσάρεστη για την εκλεκτή τους κατάληξη.

Κατά πρώτον το Politico, που δίπλα στην ατάκα  της κυρίας Τουλουπάκη που φιλοξένησε ότι «θα πρέπει όλοι να εργαστούμε σοβαρά» ώστε «να ξαναχτίσουμε το brand name της Ελλάδας», θα πρέπει να υποσημειώσει ότι πλέον η κα Τουλουπάκη είναι αυτή που μάλλον θα πρέπει να εργασθεί με σοβαρότητα για να γλιτώσει μια ίσως πολύχρονη παραμονή στο κελί που ετοίμαζε για τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά δεύτερον,  μάλλον ο κ. Λακόπουλος θα πρέπει τώρα να αναζητήσει νέο τίτλο για την εισαγγελέα την οποία είχε αναγάγει σε επίπεδο ισάξιο με αυτό του αρχαίου Αριστείδη του Δίκαιου. Επίσης, όσον αφορά στη γνωστή φράση του Αντώνη Σαμαρά «μέχρι τέλους» θα πρέπει ο δημοσιογράφος να αναθεωρήσει τις απόψεις του για το κατά πόσον αφορά η συγκεκριμένη ατάκα την εξυμνούμενη και με πολύ γλαφυρό τρόπο πρώην –πλέον– εισαγγελέα Διαφθοράς, κα Τουλουπάκη, η οποία πλέον θα πρέπει να περιορισθεί στις δικές της Ερινύες, και όχι σε αυτές που ο κ. Λακόπουλος απέδιδε στους πολιτικούς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα