Ελένη Τουλουπάκη: Ζητά να εξαιρεθεί από την πειθαρχική έρευνα σε βάρος της η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Υποστηρίζει ότι η Αριστέα Θεοδόση ενώ είχε την πειθαρχική δικογραφία περίπου δύο χρόνια, την κάλεσε σε εξηγήσεις μόλις ένα μήνα πριν αρχίσει η δίκη της

Για «σοβαρότατες υπόνοιες» και «ελλείψεις αντικειμενικότητας και αμεροληψίας» κάνει λόγο η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη σε αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε σήμερα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά της αντεισαγγελέως του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, Αριστέας Θεοδόση, η οποία και διενεργεί την πειθαρχική έρευνα σε βάρος της.

Παράλληλα, η κ. Θεοδόση είναι αναπληρώτρια εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, στο εδώλιο του οποίου θα καθίσει σε λίγες ημέρες η κυρία Τουλουπάκη με συγκατηγορούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Μεταξύ άλλων, στη σχετική αίτησή της, η κ. Τουλουπάκη υποστηρίζει ότι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενώ είχε την πειθαρχική δικογραφία περίπου δύο χρόνια, την κάλεσε σε εξηγήσεις μόλις ένα μήνα πριν αρχίσει η δίκη της στο Ειδικό Δικαστήριο. Όπως αναφέρει πρόθεση και σκοπός της, ήταν «να δημιουργήσει δυσμενείς κρίσεις και εντυπώσεις σε βάρος της, οι οποίες είναι πιθανόν να επηρεάσουν την κρίση των δικαστών του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου». Ακόμη, επισημαίνει ότι την κάλεσε σε πειθαρχικές εξηγήσεις και για τις βασικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Νovartis, για τις οποίες αμετάκλητα έχει απαλλαγεί με βούλευμα

Επίσης, η κ. Τουλουπάκη αναφέρει ότι η κ. Θεοδόση της έδωσε ολιγοήμερη προθεσμία για να μελετήσει 7.747 σελίδες δικογραφίας και «απαραδέκτως και αδικαιολογήτως αρνήθηκε να της χορηγήσει νέα προθεσμία έως τις 12 Σεπτεμβρίου».

Ακόμη, η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς επισημαίνει πως η κυρία Θεοδόση φέρει διπλή ιδιότητα, (διενεργεί την πειθαρχική έρευνα και είναι αναπληρωματικό μέλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την ίδια υπόθεση), γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες μεροληψίας σε βάρος. «Όφειλε να υποβάλει δήλωση αποχής από την πειθαρχική έρευνα και έχει υποπέσει τουλάχιστον στο πειθαρχικό παράπτωμα της αποσιώπησης νόμιμου λόγου αποκλεισμού ή εξαιρέσεως», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τουλουπάκη.

Οι δικηγόροι της κυρίας Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης, Βασίλης Χειρδάρης και Βαγγέλης Γεωργακοπουλος, μετά την κατάθεση της αίτησης στον Άρειο Πάγο, δήλωσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η αίτηση εξαίρεσης της κυρίας Τουλουπάκη κατά της κυρίας Θεοδόση είναι το έσχατο μέσο άμυνας κατά των αυθαιρεσιών και παρανομιών της κυρίας Θεοδόση. Μεταξύ άλλων, λησμονεί και παραλείπει να συμπεριλάβει στη δικογραφία το ομόφωνα απαλλακτικό βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου ενώ ταυτοχρόνως απαιτεί εξηγήσεις για τα ίδια γεγονότα για τα οποία έκρινε αμετάκλητα το ίδιο δικαστικό συμβούλιο. Καλεί την κυρία Τουλουπάκη σε γραπτές εξηγήσεις παραμονές της εκδίκασης συναφούς ποινικής υπόθεσης ενώ έχει χρεωθεί τη σχετική πειθαρχική υπόθεση από τις 10 Μαρτίου του 2021 και στο μεσολαβήσαν χρονικό διάστημα παρεγράφησαν- προφανώς από παραδρομή- πειθαρχικά παραπτώματα άλλων προσώπων με παρόμοιες κατηγορίες για το χειρισμό της γνωστής υπόθεσης Νovartis. Η μόνη και απόλυτα προφανής εξήγηση αυτής της βιασύνης είναι η πρόθεση της κυρίας Θεοδόση να καταστήσει την κυρία Τουλουπάκη πειθαρχικά διωκομενη πριν από τις 19 Σεπτεμβρίου που αρχίζει η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, για δημιουργία δυσμενών σε βάρος της εντυπώσεων. Οι παράνομες πράξεις και παραλείψεις της κυρίας Θεοδόση δημιουργούν όχι βάσιμες υπόνοιες αλλά ακράδαντη πεποίθηση για τη μεροληψία της, την προκατάληψη της και την παντελή έλλειψη των -απαιτούμενων για μία δίκαιη κρίση- ιδιοτήτων στο πρόσωπό της».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα