Ελεύθερος τον Μάρτιο ο Γιώργος Ρουπακιάς

Κάτι περισσότερο από ορατός είναι ο κίνδυνος να βρεθεί εκτός φυλακής ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι και έγινε η αφορμή για να ξεσκεπαστεί η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγή.

Το υπέρτατο όριο προφυλάκισης -30 μήνες- λήγει για τον Γιώργο Ρουπακιά τον Μάρτιο και έτσι παρά το γεγονός ότι διαπιστωμένα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 μαχαίρωσε δολοφονικά τον Παύλο Φύσσα θα αφεθεί ελεύθερος, καθώς η δίκη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται σε εξέλιξη και σε καμία περίπτωση δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε. «Χρονικά πρόκειται για ένα αντικειμενικό γεγονός. Η αποφυλάκισή του δεν μπορεί πλέον να αποτραπεί. Αυτό το γνωρίζαμε όσοι ασχολούμαστε με τη δίκη εδώ και καιρό. Και αυτό γιατί η δίκη ξεκίνησε πολύ μετά από τη δολοφονία και οι ρυθμοί με τους οποίους κινήθηκε η Δικαιοσύνη δεν άφηναν περιθώρια ολοκλήρωσης της διαδικασίας πριν το 30μηνο.

Σημαντική ήταν και η καθυστέρηση από τη Βουλή που κράτησε επί τέσσερις μήνες τη δικογραφία για το αίτημα άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Οι αρμόδιες ανακρίτριες είχαν στείλει προς τη Βουλή επιστολή με την οποία διαμαρτύρονταν για τους πολύ αργούς ρυθμούς. Όταν είδαν ότι δεν αλλάζει τίποτα έστειλαν εκ νέου επιστολή διαμαρτυρίας», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Προσθέτει δε ότι «καθυστέρηση υπήρξε στην εισαγγελική πρόταση και στην απόφαση του Συμβουλίου που ήταν ουσιαστικά μία επανάληψη της εισαγγελικής πρότασης. Η πρόεδρος για να επισπεύσει τη διαδικασία είχε ζητήσει οι δικαστές της υπόθεσης να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, δηλαδή να μην ασχολούνται παράλληλα με άλλες δίκες. Έκανε σχετική αίτηση στο Συμβούλιο Εφετών αλλά απορρίφθηκε. Κατόπιν, επανήλθε με νέα αίτηση. Αν ήταν αποκλειστικής απασχόλησης σε συνδυασμό με περισσότερες δικάσιμους θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα».

Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας, μέχρι στιγμής έχουν περάσει οχτώ μήνες από την έναρξη της δίκης και έχουν γίνει μόλις 38 δικάσιμοι. Ο Ρουπακιάς αποφυλακίζεται το Μάρτιο και οι Αρχές πλέον θα επιφορτιστούν με ακόμα έναν πονοκέφαλο που είναι η επιτήρησή του προκειμένου να μην υπάρχουν πιθανότητες διαφυγής του. Δεδομένο θεωρείται ότι θα του επιβληθούν αυστηροί περιοριστικοί όροι με τον πιθανότερο από αυτούς να είναι ο κατ’ οίκον περιορισμός. Το ίδιο σίγουρο θεωρείται και ότι θα τεθεί διακριτικά υπό αστυνομικό κλοιό, καθώς σε περίπτωση εξαφάνισής του εγείρεται μείζον θέμα.

Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί με την περίπτωση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια. Ο Κορκονέας λόγω παρέλευσης του ορίου προφυλάκισης είχε αποφυλακιστεί και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Οι λόγοι ασφαλείας
Μετά την επικείμενη απελευθέρωση του Γιώργου Ρουπακιά τίθεται και ένα άλλο ερώτημα για τις δικαστικές Αρχές που σχετίζεται με το χώρο διεξαγωγής της δίκης. Μέχρι τώρα διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και όχι στον φυσικό χώρο της που είναι το εφετείο Αθηνών.

Η βασική αιτία ήταν οι λόγοι ασφαλείας, καθώς στον Κορυδαλλό κρατούνταν οι προφυλακισμένοι για την υπόθεση. Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι μετά και την αποφυλάκιση Ρουπακιά δεν θα υπάρχουν προφυλακισμένοι και συνεπώς και καμία δικαιολογία για συνέχιση της δίκης στο χώρο αυτόν. Αντιθέτως όταν ξεκίνησε η δίκη τον Απρίλιο του 2015 υπήρχαν στον Κορυδαλλό αρκετοί προφυλακισμένοι, ανάμεσά τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα