Ελεύθερα αλλά με… μέτρο τα επισκεπτήρια στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Θα επιτρέπεται πλέον η επίσκεψη από ένα άτομο τη φορά με την επίδειξη αρνητικού τεστ 24ωρου

Ελεύθερα αλλά με… μέτρο θα είναι πλέον τα επισκεπτήρια στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων όπως αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19.

Ως γνωστόν οι επισκέψεις στις συγκεκριμένες δομές είχαν ανασταλεί πλήρως εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η παραλλαγή «Όμικρον» και του αυξημένου κινδύνου συρροών στις ΜΦΗ, οι οποίες όπως έχει φανεί από τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωής των ηλικιωμένων ατόμων σε πολύ υψηλότερη συχνότητα σε σχέση με άλλες ομάδες πληθυσμού.

Όπως εξηγούν από την οδό Αριστοτέλους στο πλαίσιο της μερικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, η Επιτροπή εισηγήθηκε στις 9 Μαρτίου στην Κυβέρνηση την κατάργηση της αναστολής του επισκεπτηρίου, επιτρέποντας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις το επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώσ και στα θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, στις κλειστές δομές φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία και στα παραρτήματα των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ανά περιφέρεια που φιλοξενούν ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία ή/και χρονίως πάσχοντες. 

Ειδικοτερα, επιτρέπεται πλέον το επισκεπτήριο σε έναν επισκέπτη τη φορά (για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους των μονάδων και να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης), εφόσον παρουσιάσει αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (με ταχύ αντιγονικό ή μοριακό τεστ) του τελευταίου εικοσιτετραώρου προ της επίσκεψης και με την ταυτόχρονη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης της διασποράς (υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, υγιεινή χεριών, κλπ).

Η Επιτροπή κατέληξε σε αυτήν την πρόταση αφού εξέτασε το εν λόγω ζήτημα σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, διερευνώντας διεξοδικά κάθε πτυχή και σταθμίζοντας από τη μια, τον εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ζωής των ηλικιωμένων λόγω της Covid-19, και από την άλλη, τη βαθύτατα ανθρώπινη ανάγκη να έχουν επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι μπορεί να φύγουν από τη ζωή από φυσικά αίτια.

Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της απόφασης, η Επιτροπή υιοθέτησε ένα πλαίσιο που επιτρέπει την επίσκεψη των ηλικιωμένων που διαμένουν στις ΜΦΗ αλλά με ασφάλεια, ώστε να προστατευτεί η ζωή και η υγεία τους και να μη στερηθούν τη ζωτικής σημασίας επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα μέτρα επανεξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με βάση την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόλις η Επιτροπή εισηγηθεί ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση στους περιορισμούς που ισχύουν για το επισκεπτήριο των ασθενών στις ΜΦΗ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως σε χαλάρωση του μέτρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα