Ελεύθεροι… αποκλεισμένοι στα κατ’ οίκον Χριστούγεννα του κορωνοϊού

Το στοίχημα κάθε χώρας να επιτρέψει στους πολίτες της να γιορτάσουν παρέα με συγγενείς και φίλους, χωρίς όμως να διακυβευτεί η υγειονομική ασφάλεια

Θα πέσει το… κλισέ να τον πλακώσει όποιον δημοσιογράφο δεν παραδώσει τα Χριστούγεννα θέμα στην εφημερίδα του για το πώς θα εορταστεί ανά τον κόσμο ο ερχομός του Θεανθρώπου. Είναι, όμως, τόσο διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα του κορωνοϊού, που καθιστούν σχεδόν επιτακτική –και σίγουρα… συγχωρητέα– τη βόλτα στις γειτονιές του κόσμου, ώστε να πάρουμε μια γεύση από το στοίχημα κάθε χώρας να επιτρέψει στους πολίτες της να γιορτάσουν παρέα με συγγενείς και φίλους, χωρίς όμως να διακυβευτεί η υγειονομική ασφάλεια. Καλή βόλτα και χρόνια πολλά…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ν.ΤΕ.

>>ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ελεύθεροι… αποκλεισμένοι στα σπίτια τους θα κάνουν Χριστούγεννα οι Βρετανοί που διαμένουν στην περιφέρεια του Λονδίνου και στη νοτιο-ανατολική Αγγλία, καθώς από την περασμένη Κυριακή (20/12) και μέχρι νεωτέρας η χώρα έχει τεθεί σε καθεστώς lockdown 4ου Επιπέδου. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να αυστηροποιήσει τους υγειονομικούς περιορισμούς εξαιτίας της εκτόξευσης των νέων κρουσμάτων της Covid-19, τα οποία αποδίδονται σε ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία, το καινούργιο στέλεχος του ιού SARS-coV-2 ταυτοποιήθηκε στο 62% των νέων λοιμώξεων του εντοπίστηκαν στο Λονδίνο και στο 59% των περιστατικών που εντοπίστηκαν στην Ανατολική Αγγλία.

Τα καλά νέα, όπως τουλάχιστον τόνισε σε σχετικό ανακοινωθέν του ο Βρετανός πρωθυπουργός, είναι πως το νέο στέλεχος δεν είναι περισσότερο επικίνδυνο. Τα… κάκιστα μαντάτα; Ότι έχει αισθητά υψηλότερη μεταδοτικότητα –έως και 70% περισσότερο– σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως όχι πολλές ημέρες νωρίτερα από τους τελευταίες εξελίξεις, το επιδημιολογικό τοπίο ήταν εντελώς διαφορετικό. Μάλιστα, ο υπουργός Στέγασης του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρόμπερτ Τζένρικ, είχε προαναγγείλει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να «κινηθεί» το εμπόριο και τα καταστήματα να παραμείνουν εν λειτουργία για περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και τον Ιανουάριο.

Αντίστοιχα, για τις οικογενειακές συναθροίσεις, στα τέλη Νοεμβρίου οι πολιτικές ηγεσίες σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση Τζόνσον να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τα Χριστούγεννα, προκειμένου να μπορούν τα μέλη έως τριών νοικοκυριών να συναντηθούν σε ένα σπίτι από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς και να συναντώνται σε χώρους λατρείας ή σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Άλλες όμως οι βουλές της Covid-19…

 >>ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ακόμη μία χώρα που αλλιώς τα σχεδίαζε κι αλλιώς θα γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα είναι η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ, που μαζί με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων είχαν συμφωνήσει να χαλαρώσουν τα λουριά του αυστηρού lockdown, ώστε οικογένειες και φίλοι (σ.σ. έως 10 άτομα, χωρίς να περιλαμβάνονται τα παιδιά) να μπορούν να κάνουν μαζί ρεβεγιόν. Ωστόσο, το «μαύρο» ρεκόρ των 952 θανάτων ασθενών με κορωνοϊό της 15ης Δεκεμβρίου και οι σχεδόν 30.000 νέες λοιμώξεις που βεβαιώθηκαν την ίδια ημέρα σήμαναν στροφή 180 μοιρών και επιβολή αυστηρού γενικού lockdown.

Αρχής γενομένης από τις 16 Δεκεμβρίου και τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021 σχεδόν όλες οι οικονομικές-εμπορικές δραστηριότητες στη γερμανική επικράτεια έχουν κατεβάσει ρολά, με εξαίρεση τα καταστήματα πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, οι επιχειρήσεις εστίασης που όμως λειτουργούν μόνο για delivery, τα καταστήματα ειδών διατροφής και φροντίδας ζώων, καθώς και τα ιδιωτικά ιατρεία και τα κέντρα φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας και εργοθεραπείας.

Στο πλαίσιο του νέου αυστηρού γενικού lockdown στη Γερμανία απαγορεύτηκε, επίσης, η εθιμοτυπική για τους Γερμανούς κατανάλωση αλκοόλ –κυρίως ζεστού κρασιού– που διατίθεται στις παραδοσιακές υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές. Εξαίρεση θα αποτελέσουν κάποιες αγορές που επέλεξαν να λειτουργήσουν με σύστημα «drive-through». Εξάλλου, στη Βαυαρία, τη Θουριγγία, το Βρανδεμβούργο αλλά και μερικά ακόμη γερμανικά κρατίδια έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 5:00, με τη χρηματική «τιμωρία» για τους απείθαρχους να ξεκινάει από τα 500 ευρώ. Τέλος, για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι γερμανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, ενώ έχει απαγορευτεί και η πώληση βεγγαλικών, που όμως δεν φαίνεται να έχει εμποδίσει τους Γερμανούς να τα προμηθευτούν, καθώς σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Bild» πολλοί συμπατριώτες τής Μέρκελ έσπευσαν να κάνουν τις προμήθειές τους από τη γειτονική Πολωνία.

>>ΙΤΑΛΙΑ: Μετά την τραγωδία που έζησε η Ιταλία την περασμένη άνοιξη και με τη χώρα να μετράει πάνω από 68.000 θανάτους (σ.σ. είναι ο υψηλότερος αριθμός ανθρώπινων απωλειών από Covid-19 στην ευρωπαϊκή ήπειρο) οι γείτονες ήταν περισσότερο διστακτικοί σε σχέση με άλλες χώρες ως προς το εορταστικό περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς και τη χαλάρωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Έτσι, η κυβέρνηση Κόντε είχε αποφασίσει ήδη από τον Νοέμβριο ότι την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς π.χ. δεν θα λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Επίσης, είχε συμφωνηθεί ότι η λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα μεσάνυκτα, επομένως οι πιστοί στη γειτονική χώρα δεν θα την παρακολουθήσουν στους ναούς, ενώ στους πολίτες δόθηκαν οδηγίες να μην έχουν στους παραδοσιακούς εορτασμούς καλεσμένους από άλλες οικογένειες.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και συγκεκριμένα από τις 21 Δεκεμβρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου απαγορεύεται στους Ιταλούς να μετακινηθούν εκτός της περιφέρειας της μόνιμης κατοικίας τους, παρά μόνο αν συντρέχουν λόγοι εργασίας, υγείας και άλλης έκτακτης ανάγκης.

Γενικά στην Ιταλία εφαρμόζεται πανεθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 5:00 και η χώρα τελεί υπό καθεστώς διαβαθμισμένου lockdown τριών ζωνών υγειονομικής επικινδυνότητας (κίτρινη, πορτοκαλί, κόκκινη).

Ειδικότερα, στις κίτρινες ζώνες τα εστιατόρια και τα μπαρ μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00, αλλά τα μουσεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι πισίνες είναι κλειστά, όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Στις πορτοκαλί ζώνες έχει απαγορευτεί η λειτουργία εστιατορίων και μπαρ, αλλά είναι ανοιχτά κομμωτήρια και σαλόνια ομορφιάς.

Τέλος, στις «κόκκινες» περιοχές της Ιταλίας, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού, έχουν ανασταλεί οι περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες (μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής κ.λπ.). Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα εργοστάσια.

>>Γαλλία: Με τον νοσούντα Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν απομονωμένο στις Βερσαλλίες στην προεδρική κατοικία Λα Λαντέρν, η Γαλλία αναθεώρησε το σχέδιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που προέβλεπε άνοιγμα στις 15 Δεκεμβρίου των κινηματογράφων, των θεάτρων και των μουσείων, και επέστρεψε σε αυστηρά μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης. Ωστόσο, ο όρος «αυστηρά» μοιάζει λίγο συγκεχυμένος. Κι αυτό διότι ενώ επιβάλλεται εκ νέου η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 κάθε βράδυ, το μέτρο θα ισχύσει την 31η Δεκεμβρίου (αλλαγή του χρόνου), αλλά όχι την παραμονή Χριστουγέννων.

Επίσης, ενώ τα θέατρα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου (και βλέπουμε…), την ίδια ώρα οι Γάλλοι θα επιτρέπεται να μετακινούνται και πέραν των 20 χιλιομέτρων, από μια περιφέρεια σε μία άλλη, δίχως να υποχρεούνται να φέρουν βεβαίωση για τον λόγο μετακίνησής τους από τις 6 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά τους κατ’ οίκον περιορισμούς που επιβάλλει το γαλλικό μοντέλο υγειονομικής προστασίας, επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα σπίτι είναι μέχρι 5 άτομα, προερχόμενα το πολύ από δύο νοικοκυριά. Εξαιρείται το τριήμερο 24 έως και 26 Δεκεμβρίου, όπου μία οικογένεια θα μπορεί να φιλοξενήσει στο σπίτι της έως και τέσσερα στενά μέλη άλλων οικογενειών, εξαιρουμένων των παιδιών.

>> ΙΣΠΑΝΙΑ: Τη μικρή χαλάρωση του γενικού ισπανικού υγειονομικού κανονισμού αντιμετώπισης της πανδημίας που επέτρεπε τις οικιακές συγκεντρώσεις έως 6 ατόμων συμφώνησαν η κεντρική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές της χώρας, κι έτσι για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα επιτρέπεται να κάνουν ρεβεγιόν μέχρι και 10 άτομα ανά νοικοκυριό. Επίσης, συμφωνήθηκε να σταματήσει αργότερα η κυκλοφορία την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (24 και 31 Δεκεμβρίου) και από τις 23:00 το «ελευθέρας» να παραταθεί μέχρι τη 1:30. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών, αυτές θα απαγορεύονται από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τις οικογενειακές επισκέψεις.

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι ισπανικές αρχές συστήνουν στους πολίτες τη μέγιστη προσοχή και επαγρύπνηση, κρίνοντας ότι η κατάσταση της επιδημίας είχε μεν σαφή σημάδια βελτίωσης τον Νοέμβριο, αλλά τώρα καταγράφεται μία ανησυχητική αλλαγή τάσης. Υπό αυτό το πρίσμα, πολλές περιφέρειες της Ισπανίας που είναι αρμόδιες σε θέματα υγείας και διαχείρισης της επιδημίας, θα μπορούν να τροποποιούν τις ώρες απαγόρευσης και θα μπορούν επίσης να κλείσουν τα περιφερειακά σύνορα για ταξίδια.

Σε υγειονομικό brexit η Βρετανία

Ο πολεμικός συναγερμός που σήμανε στη Μ. Βρετανία εξαιτίας της ανακάλυψης μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-coV-2 οδήγησαν την Ολλανδία, σχεδόν πρώτη απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στην απόφαση να αναστείλει όλες τις επιβατικές πτήσεις που προέρχονται από το «Νησί» μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Ειδικότερα το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και/ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Την ίδια απόφαση πήραν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία (σ.σ. ανεστάλησαν οι πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία, για 48 ώρες, ακόμη και αυτών που αφορούν τη μεταφορά αγαθών), το Βέλγιο (σ.σ. διέκοψε και τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του Eurostar). Σημειώνεται ότι στην Ιταλία εντοπίστηκε ήδη ένας ασθενής που έχει προσβληθεί από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Υγείας, ο εν λόγω ασθενής είχε επιστρέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τη σύντροφό του και για λόγους ασφαλείας τέθηκαν και οι δύο σε καραντίνα.

Το αυστηρό Βέλγιο και ο Καναδός «κλέφτης» των Χριστουγέννων

Το Βέλγιο είναι από τις χώρες που τα περιοριστικά μέτρα είναι ιδιαιτέρως σφιχτά. Για του λόγου το αληθές, τα βελγικά νοικοκυριά θα μπορούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων να υποδεχτούν μόλις ένα άτομο που θα είναι το ίδιο(;) και αποτελεί τη λεγόμενη «στενή επαφή». Αντίστοιχα, όσοι ζουν μόνοι θα μπορούν να συναντήσουν άλλα δύο πρόσωπα.

Ως προς τις εμπορικές δραστηριότητες, όλα τα καταστήματα στο Βέλγιο επαναλειτούργησαν την 1η Δεκεμβρίου, αλλά στους καταναλωτές συστήνεται να ψωνίζουν κατά μόνας και να μην παραμένουν στο κατάστημα για περισσότερο από 30 λεπτά. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις δημόσιες συναθροίσεις, ο μέγιστος επιτρεπτός αριθμός είναι τα τέσσερα άτομα, ενώ η χρήση πυροτεχνημάτων απαγορεύεται διά… ροπάλου.

Από το Βέλγιο στον μακρινό Καναδά, που ούτε εκεί θα εορταστούν κανονικά τα Χριστούγεννα. Το Τορόντο και μεγάλο μέρος των προαστίων του από τις 23 Νοεμβρίου είχε τεθεί σε lockdown, ενώ στο Κεμπέκ λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων ακυρώθηκε η απόφαση να επιτραπούν οι συγκεντρώσεις για ένα τετραήμερο τα Χριστούγεννα.

Πάντως, τη χαρακτηριστικότερη ατάκα στον Καναδά εκστόμισε ο πρωθυπουργός της καναδικής επαρχίας Μανιτόμπα, ο οποίος απευθυνόμενος στους συμπολίτες του τους είπε ότι «είμαι εκείνος ο τύπος που σας κλέβει τα Χριστούγεννα», συμβουλεύοντάς τους ταυτόχρονα «να μη συναθροιστούν τα Χριστούγεννα».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα