ΕΛΛΑΔΑ & ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Σώζουν κόσμο τα έγκαιρα μέτρα!

Τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης έχουν εμποδίσει το ξεκλήρισμα χιλιάδων ανθρώπων, τραγωδία που καθημερινά εξελίσσεται σε χώρες της Ε.Ε. που είναι υπόδειγμα υγειονομικών υπηρεσιών

Περίπου έναν μήνα πριν από τη θρησκευτική Εβδομάδα των Παθών η Ελλάδα βαδίζει τα πρώτα ανηφορικά μέτρα του υγειονομικού –ελεώ κορωνοϊού– Γολγοθά της. Η σταυρική πορεία είναι βέβαιο ότι βρίσκεται μπροστά, ωστόσο η αμεσότητα με την οποία η ελληνική πολιτεία εφάρμοσε σκληρά μέτρα πρόληψης ίσως «χαμηλώσουν» το βουνό που σε άλλες χώρες είναι θεόρατο   

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Ήταν 25 Φεβρουαρίου όταν 5 Έλληνες, τέσσερις στην Πάτρα που είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Ιταλία και μία στην Αθήνα, θεωρήθηκαν ύποπτοι φορείς του νέου κορωνοϊού COVID-19 πoυ είχε πρωτοεμφανιστεί στην Κίνα τον Δεκέμβρη του 2019. Μία ημέρα αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου, μια άλλη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη με ιστορικό επίσκεψης στη Βόρεια Ιταλία, ταυτοποιείτο ως το πρώτο επίσημο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας, και ξεκινούσε χρονολογικά για την Ελλάδα η υγειονομική περιπέτεια. Έκτοτε έχει περάσει σχεδόν ένα μήνας και σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ η Ελλάδα «μετράει» συνολικά 495 κρούσματα (σ.σ. τα 84 είναι απροσδιόριστης πηγής), 9 νεκρούς, 20 διασωληνομένους ασθενείς  σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η βασική στρατηγική…

Παρά τις εμφανείς διαφορές που παρουσιάζουν τα προαναφερθέντα επιδημιολογικά δεδομένα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους δείκτες της εβδομάδας που είχε προηγηθεί αυτών (σ.σ. την Παρασκευή 13 Μαρτίου είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα συνολικά 190 κρούσματα εκ ων οποίων τα 11 είχαν ασαφές ταξιδιωτικό ιστορικό, 5 ήταν οι διασωληνωμένοι και μόλις ένας νεκρός), η βασική στρατηγική των υγειονομικών αρχών παραμένει η ίδια: να εμποδιστεί με νύχια και με δόντια η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Αυτός ήταν, άλλωστε, από την αρχή ο στόχος της κυβέρνησης, που παρατηρώντας το απόκοσμο ξεκλήρισμα της γειτονικής Ιταλίας έσπευσε να πάρει χρονικά εμπροσθοβαρώς τα αυστηρά μέτρα παρά να τρέχει και να μη φτάνει.

…και τα γρήγορα αντανακλαστικά

Έστω κι αν υπήρξε μια αρχική κριτική για την κυβέρνηση ότι καθυστερεί για παράδειγμα να επιβάλει καθολικό «λουκέτο» στα σχολεία (σ.σ. μέχρι τη στιγμή που πάρθηκε η  απόφαση έκλειναν τοπικά κάποιες «επίφοβες» σχολικές μονάδες), το Μαξίμου έκανε πράξη τις σχετικές συστάσεις-παροτρύνσεις των επιστημόνων και έδωσε εντολή στο υπουργείο Υγείας και Παιδείας να αναστείλουν τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας (βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, ΙΕΚ και Πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών, και ακολούθως όλων των φροντιστηρίων και εξωσχολικών δραστηριοτήτων), αρχής γενομένης από τις 11 Μαρτίου και για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Υπογραμμίζεται ότι:

>>Την ημέρα της ανακοίνωσης του σφραγίσματος των σχολείων στις 10/3/2020 βρισκόμασταν μόλις 14 ημέρες μετά την επιβεβαίωση του πρώτου ελληνικού κρούσματος, τα συνολικά επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στη χώρα μας δεν είχαν ξεπεράσει μέχρι εκείνη τη στιγμή τα 100 –ήταν 89 για την ακρίβεια– και δίχως κάποιος εξ αυτών να έχει χάσει τη ζωή του.

>>Το ίδιο βράδυ της 10ης Μαρτίου όπου ο Έλληνας υπουργός Υγείας ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκανε κι εκείνος διάγγελμα. Ανήγγειλε την αναστολή κάθε εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα του για 15 ημέρες και επέκτεινε σε όλη την ιταλική επικράτεια τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν επιβληθεί μόνο στους συμπατριώτες του που διέμεναν στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, θέτοντας σε συνθήκες κατ’ οίκον απομόνωσης και τα 60.000.000 του πληθυσμού. Μεταξύ της 10ης και 11ης Μαρτίου το… δελτίο επέλασης του κορωνοϊού κατέγραφε σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο 977 νέα κρούσματα, 168 επιπλέον θανάτους, με τους νεκρούς να φτάνουν συνολικά εκείνη την ημέρα τους 631!!!

>>Και σε σχέση με τη Γαλλία επέδειξε γρηγορότερα αντανακλαστικά η Ελλάδα. Το περίφημο διάγγελμα Μακρόν, στο οποίο ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του «βρίσκεται σε πόλεμο» αναγγέλλοντας ταυτόχρονα την επιβολή καθολικής καραντίνας στους πολίτες (σ.σ. μερικές ημέρες νωρίτερα είχαν ήδη κλείσει σχολεία, εστιατόρια, μπαρ και χιονοδρομικά κέντρα), έγινε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου. Την ίδια ημέρα το σύνολο των θανόντων από κορωνοϊό στη Γαλλία ανερχόταν σε 148 (21 νεκροί σε μία ημέρα) και το σύνολο των κρουσμάτων στα 6.633 (αυξημένα κατά 1.210 περιστατικά σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα).

Τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα πήρε μέτρα περιορισμού πιο σύντομα από άλλες χώρες σε ανάλογο στάδιο καταγράφει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και ο καθηγητής Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, Γιώργος Τριπόδης, παραθέτοντας και ένα γράφημα θνησιμότητας λόγω COVID-19.  Σύμφωνα, πάντα, με τον καθηγητή, η διεθνής εμπειρία δείχνει πως τα μέτρα περιορισμού είναι αναγκαία, υπογραμμίζει ωστόσο ότι δεν είναι και ικανά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Χρειάζεται και έγκαιρη αναγνώριση ασθενών με τεστ σε όλες τις ηλικίες για να τεθούν σε καραντίνα», συμπληρώνει ο κ. Τριπόδης υποστηρίζοντας ότι η ελληνική Πολιτεία δεν πρέπει να επαναπαυθεί.

Από 2.000 έως 3.000 τα πραγματικά κρούσματα

Μήπως τελικά, και σε πλήρη αντίθεση με το γνωστό ποδοσφαιρικό θέσφατο, η καλύτερη άμυνα είναι η έγκαιρη άμυνα για την υγεία; Αυτό μόνο στην πράξη μπορεί να φανεί καθώς η εικόνα που έχουμε τώρα δεν είναι ολοκληρωμένη και θα γίνει σίγουρα δυσμενέστερη. Ομολογήθηκε από τον ΕΟΔΥ διά χειλέων Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος υπογραμμίζει πως τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα υπολογίζονται μεταξύ 2.000-3.000 ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή, ο νευροχειρουργός και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) Παναγιώτης Παπανικολάου, θεωρεί κρίσιμη ημέρα για την εξάπλωση ή όχι του ιού την προσεχή Δευτέρα, καθώς –όπως εξηγεί– τότε αναμένεται να εξελιχθούν τα συμπτώματα στα τελευταία κρούσματα που προέκυψαν πριν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα