«Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, όχι πρόσθετη ελάφρυνση χρέους»

Την άποψη πως η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους δεν είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι πρωτίστως η ανάπτυξη, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις οικονομία και με μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συμμετέχοντας σε πάνελ για το χρέος ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης είπε πως η Ελλάδα έχει καλύψει μακρύ δρόμο και αν όλα πάνε καλά σύντομα θα πάψει να χρειάζεται οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη. «Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει. Η καθιέρωση μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής και ανθεκτικής οικονομίας θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, πολύ πέρα από το τέλος του προγράμματος του ESM», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Πρόσθεσε ακόμα πως η Ελλάδα θα μπορεί να πείσει πραγματικά τις αγορές ότι έχει γυρίσει τη σελίδα, εάν συνεχίσει να οικοδομεί μια αποτελεσματικά λειτουργούσα σύγχρονη οικονομία που δημιουργεί υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για κάθε έναν από τους πολίτες της. Για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους ο Γερμανός αξιωματούχος είπε πως όλοι συμφωνούν ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να είναι διαχειρίσιμο.

«Η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους δεν είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι πρωτίστως η ανάπτυξη, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις οικονομία και με μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του ESM. Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως ο EFSF και ο ESM είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας και διακρατούν περισσότερο από το 50% του δημόσιου χρέους της χώρας. «Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για εμάς η Ελλάδα να ευδοκιμεί για να πληρώσει τα δάνειά της. Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες στο παρελθόν για να το καταστήσουν δυνατό και θα συνεχίσουν να το κάνουν», ανέφερε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην ελάφρυνση του χρέους που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα στο παρελθόν, τόσο το 2012, όταν ο ιδιωτικός τομέας «κουρεύτηκε» κατά 54%, όσο και όταν δόθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από τους δημόσιους πιστωτές που εξασφάλισαν ελάφρυνση του χρέους μέσω της χαλάρωσης των όρων δανεισμού. «Αυτά τα μέτρα μειώνουν τον κίνδυνο ότι η άνοδος των επιτοκίων θα οδηγήσει στο μέλλον σε υψηλότερο κόστος για την Ελλάδα», είπε και προσέθεσε πως το πακέτο αυτό θα μειώσει τον λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25% έως το 2060 και τον λόγο των ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 6% μονάδες. «Μια μελλοντική γενιά Ελλήνων θα πρέπει να πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερο για να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της χώρας», σημείωσε.

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σας»

Τέλος, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που έχει κάνει για να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο. «Ένα από τα συμφωνηθέντα κριτήρια αναφοράς είναι η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Για το σκοπό αυτό, η ανάπτυξη είναι ουσιώδης», σημείωσε.

Κατά τον ίδιο, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να συνδεθούν με έναν μηχανισμό που θα καθορίζει τι συμβαίνει εάν η ανάπτυξη δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες – ή είναι καλύτερη από την αναμενόμενη. «Ένας τέτοιος μηχανισμός θα σχεδιαστεί τους ερχόμενους μήνες, αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε αυτή τη στιγμή πως ακριβώς θα μοιάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας είπε πως στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα επιτύχει μόνο εάν συνεχίσει να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις πολιτικής. «Θα χρειαστεί μεγάλη αντοχή για να κερδίσει τη διαρκή εμπιστοσύνη των επενδυτών και να θέσει την οικονομία της σε βιώσιμη βάση. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης, και η πηγή του μεγάλου μέρους του πολιτισμού μας, και η δημοκρατία μας. Και έτσι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα. Και ιδιαίτερα ο ESM», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα