«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους»

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους» διαμήνυσε ο Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας σε εκδήλωση του Deree School of Business που έχει ως θέμα «Οι Νέοι Ηγέτες στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό αποτελεί  προϋπόθεση για μια διαρκή ανάπτυξη, ενώ  αναφέρθηκε ακόμα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους ως προϋπόθεση για μια διαρκή ανάπτυξη κάτι που στηρίζει η Κομισιόν.
Ωστόσο ακόμα πιο σημαντικό είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που θα υποστηριχθεί από μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της απασχόλησης και τις επενδύσεις» επεσήμανε στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο.

Μάλιστα ο Ιρλανδός αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε στην ομιλία του πως ήταν λάθος εκ μέρους της ευρωπαϊκής πλευράς που καθυστέρησε τόσο πολύ να δρομολογήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενώ επέκρινε τις ελληνικές κυβερνήσεις για την έλλειψη ιδιοκτησίας των προγραμμάτων σε όλους τους τομείς.

Πάντως από τις Βρυξέλλες διαμηνύεται ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συνδεθούν με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα τα επόμενα έτη.

Μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση περιλαμβάνονται τα εξής:
* Πρώτον, ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη.
* Δεύτερον, το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
* Τρίτον, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ, για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ.
* Τέταρτον, η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) που υπολογίζονται περί τα 4 ως 5 δισ. ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά τη συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη που θα πρέπει να παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως το Πάσχα, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι πρέπει να έχει την «απόλυτη κυριότητα» της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Διαβάστε επίσης