ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: Γεωστρατηγική συμφωνία αλλά με αστερίσκους…

Το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει στις 14 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ με την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τους Αμερικανούς

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Τουρκία επέλεξε τις ισχυρές συμμαχίες. Και πάρα το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ουδέποτε έκρυψε την προτίμησή του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε στην τακτική της οικοδόμησης των ισχυρών συμμαχιών.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφερε να γείρει την πλάστιγγα και με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, τον Μάικ Πομπέο, τον οποίο μάλιστα φιλοξένησε στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά. Ας μη λησμονούμε ότι από τον Πομπέο ξεκίνησε η διαδικασία των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400, οι οποίες έλαβαν τη μορφή χιονοστιβάδας με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Αυτή η τακτική φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Δεν λύθηκαν τα προβλήματα με τους Τούρκους, ούτε διευθετήθηκαν οι διαφορές (και το πιθανότερο είναι να μη διευθετηθούν όσο είναι πρόεδρος ο Ερντογάν). Όμως πλέον η χώρα μας βρίσκεται διεθνώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση έναντι της Τουρκίας. Έχει ήδη να επιδείξει μία πολύ σημαντική αμυντική συμφωνία (θα κυρωθεί από τη Βουλή την Τρίτη 7 Οκτωβρίου), από την οποία προβλέπεται ότι η Γαλλία θα προστρέξει σε βοήθεια αποστέλλοντας ένοπλες δυνάμεις σε πιθανή ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία και από τη στιγμή που αποδεδειγμένα θα δεχθεί επίθεση. Ενώ ακολουθεί και μία επίσης σημαντική συμφωνία, αυτή με τις ΗΠΑ για τα επόμενα πέντε χρόνια, η οποία θα υπογραφεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Επίσης, η συμφωνία με τη Γαλλία δίνει και ρόλο συμπρωταγωνίστριας δύναμης της χώρας μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκεί όπου πλέον είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι έχουν τοποθετηθεί τα θεμέλια για τη δημιουργία ευρωστρατού. Κάτι που θεωρείται βέβαιο μετά το αίτημα της  Γαλλίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης και της Ελλάδας, που κατέχει επίσης θέση στην πρώτη τετράδα των ισχυρότερων ένοπλων δυνάμεων στην Ε.Ε.

Η ΑΘΗΝΑ «ΚΟΒΕΙ ΤΟΝ ΒΗΧΑ» ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ, ΕΝΩ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΙΟ ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Συμφωνούν και οι ΗΠΑ

Επίσης το γεγονός ότι και οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την ελληνογαλλική συμφωνία αποδεικνύει ότι είμαστε μπροστά στη δημιουργία νέων δεδομένων στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι ΗΠΑ (στην πρόσφατη συνάντηση ΜπλίνκενΤσαβούσολγλου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ) απαίτησαν από την Τουρκία την απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη (κάτι που επιθυμούν και οι Γάλλοι), ενώ από την Ουάσιγκτον το μήνυμα που απεστάλη στην Άγκυρα είναι ότι είναι έτοιμες και νέες κυρώσεις εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποιήσει την απειλή του ότι θα προμηθευθεί και νέα συστοιχία του οπλικού συστήματος S-400 και θα παραγγείλει και ρωσικά αεροπλάνα, τύπου «σουχόι». Επίσης οι ΗΠΑ, ίσως κι επειδή νιώθουν… ένοχες έναντι της Γαλλίας που της χάλασαν δουλειά πολλών δισεκατομμυρίων (ακύρωσε την παραγγελία υποβρυχίων η Αυστραλία) με τη νέα συμμαχία κατά της Κίνας, συμφωνούν και πιέζουν για τη δημιουργία του ευρωστρατού.

Η συμφωνία με τη Γαλλία επίσης απαντά στο ερώτημα αν θα είμαστε «μόνοι μας» γενικώς. Το άρθρο 2 της Αμυντικής Συμφωνίας, όμως, με τη ρητή πρόβλεψη της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, η Γαλλία δεσμεύεται γραπτώς και ρητά να έχει εμπλοκή στην περιοχή μας, όχι απλά στα λόγια, αλλά στην πράξη μέσω των Ενόπλων Δυνάμεών της. Παράλληλα, η άμυνα της χώρας αναβαθμίζεται με τις εξαιρετικές φρεγάτες τύπου «Belhara», αλλά και την προοπτική να αποκτήσουμε για πρώτη φορά κορβέτες GoWind. Ακόμα, στο τραπέζι είναι η αναβάθμιση και των ΜΕΚΟ που ήδη διαθέτουμε. Αν συνυπολογίσει κανείς και την προμήθεια των 24 Rafale τα επόμενα χρόνια, αλλά και την αναβάθμιση του στόλου των F-16, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ισορροπίες στο Αιγαίο αλλάζουν και η χώρα μας είναι πραγματικά αξιόμαχη, πέραν του ηθικού, και ως προς τα επιχειρησιακά μέσα.

Η Τουρκία βλέπει τη χώρα μας να λύνει προβλήματα και να ενισχύει τις συμμαχίες της την ώρα που αυτή επενδύει σε μια νεο-οθωμανική στρατηγική, ενώ ακόμη αναζητεί πατήματα στη Δύση, λόγω της οικονομικής καταβαράθρωσης. Επίσης, η Ελλάδα γίνεται χώρα-πρωταγωνιστής στην εν εξελίξει προσπάθεια της Γαλλίας για ένα κοινό αμυντικό δόγμα στην Ευρώπη. Η AUKUS και ειδικά ο αιφνιδιασμός της Ευρώπης έδειξε ότι η Ε.Ε. είναι μεν μια σημαντική και υπολογίσιμη οικονομική δύναμη, αλλά ως ενιαία οντότητα έχει ρόλο κομπάρσου σε γεωπολιτική ισχύ. Η Γαλλία θέλει να ηγηθεί της προσπάθειας για τη δημιουργία Ευρωστρατού, και η χώρα μας είναι η πρώτη που δεσμεύεται με διμερή συμφωνία με το Παρίσι. Άρα, είναι από τους βασικούς συμμάχους και υποστηρικτές του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία που φέρει τις υπογραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν είναι εξαιρετικά «βαριά» σε περιεχόμενο, μηνύματα και γεωστρατηγική ουσία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αστερίσκοι που χρήζουν… ξεσκονίσματος. Ένα «ξεσκόνισμα» που αποπειράται να κάνει η «Α» σε πλούσιο ρεπορτάζ που παρατίθεται στο σημερινό φύλλο.

Το επόμενο βήμα 

Το επόμενο βήμα για τη χώρα μας αναμένεται να γίνει στις 14 Οκτωβρίου, όταν ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί εκ νέου τις ΗΠΑ και στη συνάντηση που θα έχει με τον Άντονι Μπλίνκεν θα υπογράψει την αμυντική συμφωνία με τους Αμερικάνους. Ήδη ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι εμείς γνωρίζουμε ότι η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια, ενώ στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (που χαιρέτισε τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας) υπάρχει αναφορά στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας. Στο σημείο αυτό, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανέφερε πως «μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική επέκταση της συμφωνίας». Από την Αθήνα, πάντως, αρμόδιες πηγές υποστήριξαν πως Ελλάδα και ΗΠΑ συζητούν με βάση την πενταετή ανανέωση της συμφωνίαςΜεταξύ των ζητημάτων που συζητούνται είναι και η αύξηση του αριθμού των τοποθεσιών, όπου θα είναι παρούσες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση η Σκύρος παραμένει εκτός συζήτησης, καθώς το Πεντάγωνο θεωρεί ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του στρατού των ΗΠΑ. Στο τραπέζι, πάντως, βρίσκεται μια ευρεία γκάμα περιοχών στη βόρεια και βορειοανατολική Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα