Ελλάδα ίσον σταθερότητα στη Μεσόγειο

Ολοένα και καλυτερεύουν οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, μετά τις δύο αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα μας. Και κάθε ημέρα που περνάει τόσο πιο φανερά εκφράζει την ενόχλησή της η Άγκυρα. Μία ενόχληση όχι μόνο για την αμυντική ενίσχυση της χώρα μας, αλλά και την προώθησή της σε σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Και την ίδια ώρα, ολοένα και απομονώνεται η Τουρκία, καθώς πέραν της κλειστής πόρτας που βρίσκει ο Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, ακόμη και ο Πούτιν κρατά επιφυλακτική σχέση. Για τον Ρώσο Πρόεδρο δεν ισχύει αυτό που λέγεται στην αγορά, «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο». Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αγόρασε τα οπλικά συστήματα S-400 και παζαρεύει και μαχητικά αεροσκάφη, ρωσικές δυνάμεις έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα στον τουρκικό στρατό στη Βόρεια Συρία.

Ήδη το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι που συμμετείχε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, αλλά και το τετ-α-τετ με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, έχουν προκαλέσει τεράστιο εκνευρισμό στην Άγκυρα. Ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση ότι συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, σε ημερομηνία που πιθανότατα θα καθοριστεί στις πρώτες δέκα ημέρες του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, ας μη λησμονούμε ότι σιγά-σιγά καταφθάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις μαζί με το υλικό (άρματα μάχης κ.ά.), που θα κατοικοεδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ την ίδια ώρα μέσω του Κογκρέσου προωθούνται ήδη επενδύσεις σε κάποιες από τις υποδομές που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, με πρώτη την αεροπορική βάση της Λάρισας, η οποία φιλοξενεί F-15E τής USAFE, ενώ κατά καιρούς σταθμεύουν σε αυτήν μεταγωγικά αλλά και ιπτάμενα τάνκερ. Οι επενδύσεις στη Λάρισα σε βάθος πενταετίας αναμένεται να αγγίξουν τα 25 εκατ. δολάρια.

Και με τη Γαλλία

Αλλά και με τη Γαλλία οι επαφές σε όλα τα επίπεδα είναι πιο συχνές και σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο. Έτσι, μετά τη νέα συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ήταν χθες στην Αθήνα, αποδεικνύοντας το πόσο θερμή είναι η στάση της Γαλλίας στον άξονα που δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Η επίσκεψη έχει άμεση σχέση και με την άσκηση «Μέδουσα ’21» (ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου), που έχει ως πυρήνα την Ελλάδα και την Αίγυπτο, ενώ σε αυτή συμμετέχουν με διάφορους τρόπους η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τμήμα των σεναρίων της άσκησης πραγματοποιήθηκε και στην περιοχή που η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Φυσικά, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η παρουσία προ ημερών της γαλλικής φρεγάτας «Auvergne» στο λιμάνι της Λάρνακας. Το μήνυμα της γαλλικής παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ξεκάθαρο: Όταν η Total ξεκινήσει έρευνες το πρώτο εξάμηνο του 2022 στο οικόπεδο 6-Α της κυπριακής ΑΟΖ, το γαλλικό πολεμικό ναυτικό θα είναι εκεί.

Όμως, η πιο σημαντική βοήθεια της Γαλλίας προς τη χώρα μας ήταν η πρόσκληση στη διάσκεψη των Παρισίων για τη Λιβύη. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τη νέα κυβέρνηση στη Λιβύη για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για καθορισμό της ΑΟΖ με την αφρικανική χώρα. Και η Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού μετείχε σε μία διάσκεψη που έδωσαν το «παρών» όλοι οι ισχυροί, όπως η Άγκελα Μέρκελ, η Κάμαλα Χάρις, ο Μάριο Ντράγκι, ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Σεργκέι Λαβρόφ. Επίσης σημαντικό για την Ελλάδα ήταν ότι στην Διάσκεψη μετείχε τελικά και η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα αλ Μανγκούς, την οποία η τουρκική φράξια της λιβυκής προεδρίας είχε επιχειρήσει να εξουδετερώσει πριν από τη διάσκεψη. Η Αθήνα νιώθει αρκετά ισχυρή, καθώς μετά τον Μακρόν και ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε ανοικτά την ενόχλησή του για τα τούρκικα παιχνίδια στη Λιβύη.

Η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην διάσκεψη για την Λιβύη αποδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται παράγοντας σταθερότητας

 

Η τετραμερής

Στη χθεσινή τετραμερή σύσκεψη (Ελλάδα-Γαλλία-Αίγυπτος-Κύπρος) οι Νίκος Δένδιας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, Σαμέχ Σούκρι και Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσαν επί τάπητος τη στενότερη και πιο εντατική συνεργασία των τεσσάρων χωρών στην αντιμετώπιση των απειλών ασφάλειας και αποσταθεροποιητικών παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή. Και όλοι κατανοούμε πως συζητήθηκαν εκτενώς και οι διαρκείς απειλές τού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η εμμονή της Τουρκίας να μετατρέψει σε τουρκική λίμνη την Ανατολικοί Μεσόγειο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών.

Στην ατζέντα της τετραμερούς βρέθηκε και το μεταναστευτικό, καθώς και η συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις στη Μεσόγειο και φυσικά τα Ενεργειακά. Η Γαλλία με την TOTAL έχει συμφέροντα στην Κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε περιοχές που παράνομα αμφισβητεί η Τουρκία, καθώς και στη Λιβύη, όπου η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση για την πετρελαϊκή εταιρεία της ΤΡΑΟ, ενώ το Παρίσι στηρίζει τα ενεργειακά σχέδια του InterAsia αλλά και του InterAfrica interconnector, καθώς και τον αγωγό East Med.

 Απειλές από Άγκυρα

Κι ενώ η ελληνική διπλωματία είναι σε διαρκή κινητικότητα, η Άγκυρα ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ισπανία για την αγορά πολεμικών πλοίων. Ο Πέδρο Σάντσεθ συνοδευόμενος από έξι υπουργούς του βρέθηκε στην Τουρκία μετέχοντας στην 7η Ισπανοτουρκική σύνοδο. Η προηγούμενη σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί το 2018 επί πρωθυπουργίας Μαριάνο Ραχόι.

Η Ισπανία ενδιαφέρεται να πουλήσει όπλα στην Τουρκία, ενώ από την πλευρά της η Άγκυρα αναζητεί κάποιον σύμμαχο στη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς οι περισσότεροι της έχουν γυρίσει την πλάτη, ειδικά μετά τις κυρώσεις εκ μέρος των ΗΠΑ. Η Ισπανία αποτελεί έναν από τους καλύτερους φίλους της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Την ίδια ώρα οι προκλήσεις κατά της Ελλάδας δεν έχουν τελειωμό. Έτσι ο ακροδεξιός συνέταιρος του Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων (έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ), δώρισε έναν χάρτη στον Τούρκο Πρόεδρο, όπου μεταξύ άλλων η Θράκη και η Κύπρος περιλαμβάνονται στον «τούρκικο κόσμο» κατ’ αυτούς.

Οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα αναπαραγάγουν σε καθημερινή βάση τα όσα ισχυρίστηκε η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ , ότι οι Έλληνες κάνουν pusback στις βάρκες μεταναστών, ανεβάζοντας επίπεδο και λέγοντας πως «σουβλίζουν τις βάρκες και ρίχνουν στη θάλασσα γυναικόπαιδα», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ερντογάν, Ομάρ Τσελίκ, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Χολουσί Ακάρ, υποστήριξε πως «και μέλη του κόμματος του Τσίπρα λένε τα ίδια με εμάς, ότι η Ελλάδα κάνει λάθος που εξοπλίζεται, ενώ και στο Αιγαίο φέρεται με σκληρό τρόπο στους μετανάστες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα