ΕΛΛΑΔΑ | ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Στα 14.738 τα συνολικά κρούσματα, 71 άτομα στις ΜΕΘ

339 νέα κρούσματα, ενώ είχαμε 2 επιβεβαιωμένους θανάτους το τελευταίο 24ωρο - 327 θάνατοι συνολικά

Τριακόσια τριάντα εννέα (339) νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ο σημερινός (18/9) απολογισμός των αρχών για την επέλαση του COVID-19, με τη χώρα μας να μετρά πλέον 327 νεκρούς επί συνόλου 14.738 κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, η επιδημιολογική εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας έχει ως εξής:

>>>Τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι 339, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα σε 14.738 – 2.541 κρούσματα σχετίζονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 6.191 αφορούν σε επαφή με ήδη γνωστό κρούσμα– Το 55% των κρουσμάτων κορωνοϊού αφορά άνδρες.

>>>Οι νεκροί από τον κορωνοϊό ανέρχονται πλέον σε 327. Το 94% των νεκρών είχαν υποκείμενα νοσήματα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

>>>71 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ – Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. To 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

>>>177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

>>>Έχουν ελεγχθεί 1.181.712 κλινικά δείγματα

>> Από τα 339 κρούσματα:  εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ – ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

«Καμπανάκι» από Μαγιορκίνη για αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων λόγω COVID -19

Κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση για την εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης χτύπησε τόσο το καμπανάκι για την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, όσο και για την αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

«Από την προηγούμενη εβδομάδα η καταγραφή των κρουσμάτων δείχνει τάσεις υπέρβασης των 300 την ημέρα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Η τάση έχει επίκεντρο την Αττική με σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων από την τελευταία εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως μεγάλος αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζεται στο Κέντρο της Αθήνας, αν και παρατηρείται σημαντική διασπορά σε άλλες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό στα νοσοκομεία σε διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων. Όπως είπε, αυτό εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας εξαιτίας της αύξησης ασθενών σε ΜΕΘ.

Μαγιορκίνης: Αύξηση των κρουσμάτων λόγω επιστροφής των εκδρομέων

Η έκρηξη αυτή των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπίπτει με την επάνοδο μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Σημείωσε δε, πως με την επάνοδο όλων στις δουλειές τους, η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνει στα αστικά κέντρα.

Όσο για τα νέα αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης ανακοίνωσε πως η αποτελεσματικότητα τους, σε επίπεδο νέων κρουσμάτων, θα καταγραφεί σε 10 με 15 μέρες, ενώ για το αποτέλεσμα σε διασωληνωμένους, απαιτούνται περισσότερες ημέρες, συγκεκριμένα 20 με 30 ημέρες.

Συστάσεις σε ηλικιωμένους για περιορισμό των μετακινήσεων

Ο καθηγητής προχώρησε σε συστάσεις σε άτομα ηλικιών άνω των 60 ετών, που αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου. Συστήνεται λοιπόν η αποφυγή κατά το δυνατόν των μετακινήσεων και του συγχρωτισμού. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε πως η χρήση μάσκας αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα.

Σχετικά με τα κέντρα υποδοχής της Λέσβου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΕΟΔΥ με τον ΠΟΥ στο Καρά Τεπέ. Όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν μαζικά τεστ κορωνοϊού, ενώ δημιουργήθηκαν χώροι υγειονομικής περίθαλψης στο προσωρινό ΚΥΤ. Σε ότι αφορά τη Λέσβο και το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είπε ότι έχουν γίνει περισσότερα από 4.500 τεστ κι έχουν εντοπιστεί 187 θετικά κρούσματα και συνεχίζονται, ενώ γίνονται τεστ και στην κοινότητα του νησιού.

Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Moderna, το οποίο και ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για τη μελέτη της φάσης 3. Όπως είπε, αν όλα πάνε καλά, τον Δεκέμβριο η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε διαδικασία αδειοδότησης για το εμβόλιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα