ΕΛΛΑΔΑ | ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Στα 15.928 τα συνολικά κρούσματα, 77 άτομα στις ΜΕΘ

346 νέα κρούσματα ενώ είχαμε 8 επιβεβαιωμένους θανάτους το τελευταίο 24ωρο - 352 θάνατοι συνολικά

Τριακόσια σαράντα έξι (346) νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ο σημερινός (22/9) απολογισμός των αρχών για την επέλαση του COVID-19, με τη χώρα μας να μετρά πλέον 352 νεκρούς επί συνόλου 15.928 κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, η επιδημιολογική εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας έχει ως εξής:

>>>Τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι 346, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα σε 15.928 – 2.651 κρούσματα σχετίζονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 6.687 αφορούν σε επαφή με ήδη γνωστό κρούσμα– Το 55% των κρουσμάτων κορωνοϊού αφορά άνδρες.

>>>Οι νεκροί από τον κορωνοϊό ανέρχονται πλέον σε 352. Το 94% των νεκρών είχαν υποκείμενα νοσήματα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

>>>77 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ – Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. To 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

>>>185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

>>>Έχουν ελεγχθεί 1.221.017 κλινικά δείγματα

>> Από τα 346 κρούσματα: εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 210 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων τα 6 συνδέονται
με γνωστή συρροή
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
-3 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλεία
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
– 1 κρούσμα στην Π. Ε. Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π. Ε Κεφαλλονιάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Σερρών
– 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Αναλυτικά τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ – ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Μαγιορκίνης: «Έξαρση κρουσμάτων για ακόμα μία ημέρα στην Αττική»

Ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας από την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, τόνισε ότι η Αττική για ακόμη μία ημέρα παρουσιάζει έξαρση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε επίσης πως ο αριθμός των διασωληνωμένων, 77 σήμερα, παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη τάση, επαναλαμβάνοντας παράλληλα πως τα μεγάλα αστικά κέντρα σε παγκόσμια κλίμακα αποτελούν τα σημεία όπου η πανδημία ήταν ιδιαίτερα έντονη στο πρώτο κύμα και επανέρχεται απειλητικά και στο δεύτερο.

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού

Όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, η επιδημιολογική εικόνα παραμένει σε υψηλότερο των 300 ατόμων επίπεδα για δεύτερη εβδομάδα χωρίς σημεία υποχώρησης. Μάλιστα τόνισε πως ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων έχει φτάσει τους 5, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο, ο καθηγητής εξήγησε πως υπάρχει μια επιβράδυνση της μεταδοτικότητας, η οποία σχετίζεται με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενάντια στον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε εκ νέου πως η επίδρασή των πιο πρόσφατων μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό αναμένεται να εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας κατ’ αρχήν από τον νέο αριθμό διαγνώσεων.

Συστάσεις για περιορισμό μετακινήσεων σε άνω των 65 ετών

Οι ειδικοί συστήνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 65 τον περιορισμό μετακινήσεων, ενώ όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης οι συγγενείς τους οφείλουν να θεωρούν εαυτούς ως ασυμπτωματικούς στον κορωνοϊό και να λειτουργούν αναλόγως.

Σε μια αναφορά που φαίνεται πως απηχούσε την διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως δεν βρισκόμαστε κοντά σε νέο lockdown, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως προκρίνονται από την επιτροπή μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Όπως είπε, σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι η προτεραιοποίηση των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο καθηγητής παρέθεσε την εκτίμηση του Αμερικανού συναδέλφου του Άντονι Φαουτσι που για το θέμα τόνισε πως, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού θα πρέπει είτε να κλείσουν τα μπαρ, είτε να κλείσουν τα σχολεία.

Κατανοητή η κόπωση από την πανδημία του κορωνοϊού

Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην πόλωση που δημιουργεί η παρατεταμένη κόπωση από την πανδημία. Ο καθηγητής συνέστησε υπομονή και συμπόνοια προς τους συνανθρώπους μας.

«Να μην επιτρέψουμε στους φόνους μας να μας οδηγήσουν σε φανατισμό» είπε και θύμισε πως έχει αποδειχθεί πως όσες φορές οι τεχνικές παρεμβάσεις έρχονται σε σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις κουλτούρας, η κουλτούρα πάντα νικάει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα