Ελληνίδα επικεφαλής στην Ευρώπη κατά της διαφθοράς στην υγεία

Η προϊστάμενη του Νομικού τμήματος του ΕΟΠΥΥ, Δήμητρα Λίγγρη αναλαμβάνει ως Γενική Διευθύντρια στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της διαφθοράς στην Υγεία (EHFCN). Η κ. Λίγγρη εδώ και αρκετά χρόνια ηγείται της αυτόνομης νομικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ, καθώς ήταν προϊστάμενη του αυτόνομου νομικού τμήματος.

Το EHFCN είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από συνδρομές των μελών του. Τα μέλη του είναι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης και καταπολέμησης της απάτης στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2005 ως αποτέλεσμα της πρώτης πανευρωπαϊκής διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, τον Οκτώβριο του 2004. Μέλος του είναι και ο ΕΟΠΥΥ.

Με την ανάδειξή της στη θέση της Γενικής Διευθύντριας, η κα Λίγγρη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το EHFCN είναι μοναδικό στην Ευρώπη στον τομέα της καταπολέμησης της απάτης, της διαφθοράς και της σπατάλης, αντιπροσωπεύοντας ένα μακροχρόνιο ανοιχτό φόρουμ ανταλλαγών μεταξύ των μελών του. Οι καιροί απαιτούν μια επέκταση της δράσης μας, εστιάζοντας στην ψηφιακή υγεία, την ηλεκτρονική υγεία, το HTA και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, αξιοποιώντας τη μοναδική εμπειρογνωμοσύνη των μελών του EHFCN, τόσο εσωτερικά, διασφαλίζοντας έναν διάλογο σχετικό με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των μελών, όσο και εξωτερικά, εμπλέκοντας άλλους φορείς και ιδρύματα και ενισχύοντας τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.

Η τρέχουσα εποχή, έχει κάνει τη λήψη αποφάσεων συχνά σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ενώ έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με πολύ ετερογενείς τεχνολογίες, συχνά με περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία ή με λίγη γνώση των αποτελεσμάτων ή των προτιμήσεων, των αναγκών και των επιθυμιών των ανθρώπων που επηρεάζονται, καθιστώντας σαφή την ανάγκη για διατομεακή και διεπιστημονική συνεργασία.

Βλέπω μια μοναδική ευκαιρία να επιτύχω καινοτόμες στρατηγικές λύσεις, προωθώντας την αλληλεπίδραση και την εμπλοκή των μελών, επισημαίνοντας τους τρόπους ανταλλαγής δεδομένων. Με τη συνεργασία και τις συστηματικές ανταλλαγές, μπορούμε να προωθήσουμε το άνοιγμα στο δίκτυο. Επίσης, όσον αφορά την ενίσχυση του αντίκτυπου, μπορούμε να ενισχύσουμε την ενεργή συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες, ελπίζοντας ότι το έργο μας θα ωφελήσει τα μέλη μας και θα διευκολύνει την πρόσληψη νέων εργαλείων και πρακτικών προς την αποτελεσματική εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα