Ελληνίδα κληρονόμο θα αποζημιώσει η Άγκυρα

Το ποσό των 14,3 εκατ. ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) σε μία Ελληνίδα υπήκοο ως αποζημίωση για την άρνηση των τουρκικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ιδιότητά της ως κληρονόμου σε εκτάσεις που βρίσκονται στην Τουρκία.

Το νήμα της ιστορίας ξεκίνησε όταν τον Μάρτιο του 2003 η Ευφροσύνη Γιαννοπούλου, επικαλούμενη το άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (προστασία της ιδιοκτησίας), προσέφυγε στο ΕΔΔΑ διαμαρτυρόμενη ότι η Τουρκία δεν της αναγνώριζε τα κληρονομικά δικαιώματά της επί οικοπέδου που βρίσκεται στην τουρκική επικράτεια.

Δυστυχώς, η Ευφροσύνη Γιαννοπούλου απεβίωσε το 2009 και την υπόθεση συνέχισε, ως κληρονόμος, η Μαρία Τσιροπούλου. Κάπως έτσι φτάσαμε στον Ιανουάριο του 2014, όποτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η άρνηση των τουρκικών δικαστηρίων αποτελούσε επέμβαση στην άσκηση του δικαιώματός της για σεβασμό της περιουσίας της.

Η τελική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από μερικά 24ωρα αφορούσε το ζήτημα της εφαρμογής του άρθρου 41 (δίκαιη ικανοποίηση) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σύμφωνα, λοιπόν,  με τη δικαστική απόφαση το τουρκικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 14,3 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση στην προσφεύγουσα καθώς και 15.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 10.00 ευρώ ως δικαστικά έξοδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα