ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: «Κατευθυνόμενη στοχοποίηση νέων επιστημόνων»

Στον αφρό της επικαιρότητας βρέθηκαν εδώ και μερικά 24ωρα τα Ελληνικά Πετρέλαια, αυτή τη φορά όμως όχι για τις συνηθισμένες πλέον οικονομικές –σε επίπεδο ρεκόρ– επιδόσεις του ομίλου. Αντιθέτως, αιτία της δημοσιότητας ήταν ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ» που ήθελε σειρά ατόμων που συνδέονται είτε πολιτικά είτε συγγενικά με στελέχη της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να έχουν προσληφθεί δήθεν «ρουσφετολογικά» στα ΕΛ.ΠΕ.

Παρά τους ήπιους τόνους με τους οποίους αντιμετώπισε το θέμα η διοίκηση του ενεργειακού Ομίλου, οι αναγκαίες διευκρινήσεις δεν άργησαν να έρθουν.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή τους τα ΕΛ.ΠΕ. εξηγούν ότι σε κάθε πρόσληψη τηρούνται απαρέγκλιτα –και δίχως παρεκκλίσεις, ή εξαιρέσεις για λόγους καταγωγής, συγγένειας ή πολιτικών επιλογών– όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες του Ομίλου ανά ειδικότητα.

Ταυτόχρονα, κάνουν λόγο για «κατευθυνόμενα δημοσιεύματα» που στοχοποιούν έναν πολύ περιορισμένο αριθμό νέων επιστημόνων-εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ., «χωρίς καν να εξετάζεται η επιστημονική τους κατάρτιση και η επαγγελματική τους επάρκεια και επί τη βάσει εσφαλμένης πληροφόρησης σχετικά με το ύψος αποδοχών».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι και σε πρόσφατο περίπτωση όπου τα ΕΛ.ΠΕ. δέχθηκαν πυρά με το ίδιο «κατηγορητήριο», είχαν και τότε γνωστοποιήσει (σ.σ. όπως το κάνουν άλλωστε και σήμερα) ότι την τελευταία τριετία και επί συνόλου 3.500 απασχολουμένων έχουν συνολικά προσληφθεί 296 εργαζόμενοι –κυρίως τεχνικό προσωπικό και περιορισμένος αριθμός ειδικών επιστημόνων– για τους οποίους έχουν ακολουθηθεί οι εξής διακριτές και διάφανες διαδικασίες που προβλέπει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του γραπτού τεστ αξιολόγησης και της προφορικής συνέντευξης

Αναλυτικά η απάντηση των ΕΛ.ΠΕ. έχει ως εξής:

1] «Ο Όμιλος ΕΛΠΕ με αφορμή δημοσιεύματα και ανακοινώσεις για δήθεν «αθρόες προσλήψεις συγγενών και φίλων», δηλώνει τα ακόλουθα:

2] Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές οργάνωσης και διοίκησης και κινείται με βασικό άξονα την αξιοκρατία. Τα στοιχεία αυτά έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην επί τριετία υψηλότατη κερδοφορία -με ιστορικό ρεκόρ επιδόσεων σε καθαρά κέρδη, παραγωγή, πωλήσεις και εξαγωγές- καθώς και στην ανάδειξη των ΕΛΠΕ ως τον μεγαλύτερο ενεργειακό Όμιλο της χώρας και έναν από τους πλέον ισχυρούς στην ΝΑ Ευρώπη.

3] Στον Όμιλο ΕΛΠΕ απασχολούνται άμεσα πάνω από 3.500 εργαζόμενοι, ενώ υπολογίζεται ότι με κάθε μία (1) νέα θέση απασχόλησης στις εταιρείες του κλάδου διύλισης, δημιουργούνται άλλες εννέα (9) έμμεσες θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία.

4] Τα τελευταία 3 χρόνια προσελήφθησαν συνολικά 296 εργαζόμενοι, κατά κύριο λόγο τεχνικό προσωπικό στο πλαίσιο υλοποίησης του Ολιστικού Συστήματος Ασφάλειας στα διυλιστήριά μας, καθώς επίσης και ένας περιορισμένος αριθμός ειδικών επιστημόνων και στελεχών – με μεταπτυχιακές σπουδές και συναφή εμπειρία – και με μοναδικό γνώμονα την επιστημονική κατάρτιση και προϋπηρεσία τους και όχι την καταγωγή και τις γνωριμίες. Ειδικότερα στη Δ/νση Νομικών Υπηρεσιών, το διαρκώς διευρυμένο αντικείμενο σε συνδυασμό με την απόφαση για εσωτερική διεκπεραίωση μεγάλου όγκου νομικών υποθέσεων, επέβαλε την περιορισμένη ενίσχυση της αρμόδιας υπηρεσίας με προσωπικό.

5] Όλες οι προσλήψεις έγιναν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Ομίλου ανά ειδικότητα, οι οποίες εφαρμόζονται χωρίς παρεκκλίσεις, ή εξαιρέσεις για λόγους καταγωγής, συγγένειας ή πολιτικών επιλογών.

6] Ο ετήσιος μέσος όρος προσλήψεων της τελευταίας τριετίας είναι 99 εργαζόμενοι, αριθμός που βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοίχιση με τις προσλήψεις της περιόδου 2009-2014 οι οποίες ανέρχονταν σε 97 εργαζόμενους ανά έτος.

7] Η μισθολογική πολιτική του Ομίλου καθορίζεται με σαφήνεια, αφενός μεν από τις Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας λαμβάνοντας υπόψιν τα προσόντα και τα έτη προϋπηρεσίας των απασχολούμενων, αφετέρου δε, από εγκεκριμένη πολιτική αμοιβών για τα στελέχη.

8] Ο Όμιλος ΕΛΠΕ επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στη στήριξη της απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα, με σκοπό ακριβώς να βοηθήσει στον περιορισμό του φαινομένου της μετανάστευσης τους στο εξωτερικό. Στην προσπάθεια αυτή, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα υποστήριξης μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε πολλούς νέους.

9] Η στοχοποίηση ενός πολύ περιορισμένου αριθμού νέων επιστημόνων – εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, χωρίς καν να εξετάζεται η επιστημονική τους κατάρτιση και η επαγγελματική τους επάρκεια και επί τη βάσει εσφαλμένης πληροφόρησης σχετικά με το ύψος αποδοχών, δεν συνάδει με τις εταιρικές αρχές και τις ηθικές αξίες του Ομίλου, την θεωρούμε άδικη και μας βρίσκει απολύτως αντίθετους.

10] Η εμφανής, πλέον, προσπάθεια συκοφάντησης και απαξίωσης του μεγαλύτερου Ομίλου της χώρας με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, την ώρα που τα ΕΛΠΕ βιώνουν περίοδο έντονης ανάπτυξης και συγκαταλέγονται στους 100 μεγαλύτερους ενεργειακούς Ομίλους του πλανήτη, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις πραγματικές επιδιώξεις των εμπνευστών του συγκεκριμένου εγχειρήματος και τους σχεδιασμούς που προσπαθούν να δρομολογήσουν. Ιδιαίτερα δε, εάν συνυπολογιστεί ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ καταγράφει την τελευταία τριετία «έκρηξη» κερδοφορίας, ενώ παράλληλα πρωτοστατεί και στο εθνικό εγχείρημα για ανακάλυψη κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, εξέλιξη που θα μεταβάλει συθέμελα την ίδια την φυσιογνωμία του Ομίλου και θα γιγαντώσει την ηγετική του παρουσία στην ευρύτερη περιοχή».
1ShareTweetShareShareMail

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα