Ελληνική «ντρίπλα» με Χαφτάρ (κι ό,τι κάτσει)

Να ξαναμπεί στο διπλωματικό παιχνίδι που παίζεται στη Μεσόγειο με αφορμή τον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο προσπαθεί η ελληνική διπλωματία

Για όσους διαπιστώνουν –και όχι άκριτα– ότι η Ελλάδα τελεί υπό μερική διπλωματική απομόνωση σε ό,τι αφορά το παιχνίδι που γίνεται στην ανατολική Μεσόγειο με τη Λιβύη και την πανταχού παρούσα Τουρκία, η «απόβαση» στην Αθήνα του Λιβυαμερικανού στρατάρχη Χαφτάρ αποτέλεσε τον ιδιότυπο τρόπο να φωνάξει η χώρα μας (έστω και εκ του μακρόθεν) «παρών» στην επικείμενη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Με τη γερμανική δικαιολογία ότι η Ελλάδα δεν εκλήθη να συμμετέχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου επειδή η ατζέντα αφορά αποκλειστικά τις προσπάθειες ειρήνευσης στη  βορειοαφρικανική χώρα και καθόλου τα «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο», τα φώτα της διεθνούς επικαιρότητας μετατοπίστηκαν από την πρωτεύουσα της Γερμανίας και στράφηκαν στην Αθήνα, καθώς στις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, τέθηκαν τα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα. Και όσο η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει τον στρατό της στη Λιβύη και η Γερμανία επιμένει να μας αγνοεί –θεωρώντας πιθανόν ότι το πρόσφατο ταξίδι Μητσοτάκη στην Αμερική μας μετέτρεψε σε… αμερικανάκια–, η επίσκεψη Χαφτάρ μόνο οφέλη δείχνει σε πρώτη ανάγνωση να έχει και για τις δύο πλευρές.

Στην πρώτη σε ελληνικό χώμα ιδιωτική συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Λίβυο στρατάρχη (δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του υπουργού στη Λιβύη) τονίστηκε για ακόμα μία φορά η ακυρότητα της τουρκικής συμφωνίας με την Τρίπολη της Λιβύης, ζήτημα που είχε τεθεί ξανά στην Αθήνα  κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Λιβυκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα ασκούνται διπλωματικές πιέσεις στο Βερολίνο από τον ειδικό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να ακουστεί και η ελληνική πλευρά, καθώς το αντίπαλον δέος η Τουρκία κάθεται ήδη στο τραπέζι της Διάσκεψης.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, έχοντας ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στο μνημόνιο συνεργασίας της (αντίπαλης) κυβέρνησης Σαράτζ της Λιβύης με την Τουρκία, έλαβε δημόσια θέση υπέρ μας διά του υπό την ηγεσία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA),  δηλώνοντας τα εξής: «Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτήν τη σύγκρουση;» Το ζητούμενο λοιπόν για την Αθήνα είναι η ακύρωση της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης με το «όπλο» του βέτο να βγαίνει επιδεικτικά στο ελληνικό τραπέζι.

«Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών. Το επαναλαμβάνω λοιπόν: Καμία περίπτωση η Ελλάδα να συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων “μνημονίων”, ειδικά του “μνημονίου” διευθέτησης των δήθεν θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας», τόνισε ρητά και κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης στον Alpha. Σύμμαχος στις επιδιώξεις μας και η γαλλική κυβέρνηση, η οποία διά της εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας». Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Χαφτάρ, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον Λίβυο στρατηγό να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Σημειώνεται ότι την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, η Γαλλία δείχνει και έμπρακτα την υποστήριξή της, αποστέλλοντας στρατιωτικές δυνάμεις στη ΝΑ Μεσόγειο, το αεροπλανοφόρο που βρίσκεται ήδη εκεί θα παραμείνει μέχρι τον Απρίλιο του 2020, ενώ στην ίδια αποστολή συμμετέχει και ελληνική φρεγάτα.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΛΙΒΥΗΣ, ΚΡΑΔΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ «ΟΠΛΟ» ΤΟΥ ΒΕΤΟ

Τι κερδίζει ο Χαφτάρ

Συνεργαζόμενος με την ελληνική πλευρά, ο Λίβυος στρατάρχης αναγνωρίζεται ως επίσημος συνομιλητής ενός γειτονικού κράτους μέλους της Ε.Ε. με άμεσα συμφέροντα στην εξέλιξη του λιβυκού εμφυλίου πολέμου λόγω της στάσης της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται διεθνώς διπλωματικά. Έχοντας ήδη λάβει πρόσκληση για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, δεν διστάζει να τοποθετείται στο πλευρό της Ελλάδας, έστω και υπό το πρίσμα της αντίθεσής του στον Σαράτζ, του οποίου η πρόσφατη συμμαχία με τον Ταγίπ Ερντογάν και η προέλαση του τελευταίου σε λιβυκά εδάφη τον θέτει στο πλαίσιο του δόγματος «ο φίλος του εχθρού μου είναι και δικός μου εχθρός, και ο εχθρός του εχθρού μου δικός μου φίλος».

Δεδομένων των λεπτών ισορροπιών, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, διασφάλισε ότι ο Χαφτάρ θα παραστεί στη Διάσκεψη, ώστε να εφαρμοστεί η εκεχειρία και να ευοδωθεί η διάσκεψη. «Ο Χαφτάρ δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Μάας, παραλείποντας να προσθέσει ότι οι όροι της εκεχειρίας ήταν εκείνοι που δεν ικανοποιούσαν τον Λίβυο στρατάρχη, ο οποίος ήταν κατά τα άλλα σύμφωνος.

Τον… χαβά του ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο Toύρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε νέα αποστολή στρατού στη Λιβύη και σεισμογραφικού σκάφους μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που ορίστηκε με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Επιδιώκοντας να ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης Σαράτζ που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, ώστε διά της λιβυκής «πλαγίας» να εισχωρήσει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο «σουλτάνος» δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα την προστασία του λιβυκού λαού, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι: «Η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη για να προστατεύσει τον λαό της», παίρνοντας όμως την απάντηση από τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής, Σαλέχ: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να ελέγξει τη χώρα μας. Θα τους αναγκάσουμε να παραδοθούν και να σηκώσουν τα χέρια τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα