Ελληνική πρωτοβουλία διεθνών προδιαγραφών για τα πλαστικά μίας χρήσης (ΦΩΤΟ)

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» συνδέει την ευαισθητοποίηση για την αλόγιστη απόρριψη πλαστικών με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας δορυφορικού προγράμματος

Μπορεί ο τίτλος «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» να θυμίζει στο πρώτο άκουσμά του  κάτι από κινηματογραφική ταινία ή θεατρικό έργο, είναι ωστόσο η χαρακτηριστική… βινιέτα ενός προγράμματος διεθνών προδιαγραφών για το περιβάλλον που για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα.

Η δράση «τρέχει» στην περιοχή της Ραφήνας και περιλαμβάνει την εγκατάσταση ειδικών συλλεκτήρων για τα αποτσίγαρα, ειδική σηματοδότηση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και ένα καινοτόμο δορυφορικό πρόγραμμα που μέσω χρήσης υψηλής τεχνολογίας «υποδεικνύει» τις περιοχές που είναι περισσότερο περιβαλλοντικά επιβαρυμένες.

Η Ραφήνα δεν επελέγη τυχαία. Αντιθέτως πληρούσε τις σχετικές «προδιαγραφές» των εμπνευστών του προγράμματος καθώς πρόκειται για έναν τόπο που εκτός από τον σημαντικό αριθμό μόνιμων κατοίκων του, φιλοξενεί λόγω του λιμανιού μεγάλο όγκο επισκεπτών και ταξιδιωτών, η παρουσία των οποίων αντανακλάται και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

Έτσι, σε κεντρικά σημεία της Ραφήνας τοποθετήθηκαν ειδικοί συλλεκτήρες για τα αποτσίγαρα και σηματοδότηση για την ευαισθητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Κάθε χρόνο ένας πολύ μεγάλος αριθμός από αποτσίγαρα καταλήγει στο περιβάλλον.

Η ρίψη αποτσίγαρων στο έδαφος μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια «μικρή πράξη», αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα «μεγάλο έγκλημα» με σημαντικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς μεγάλο μέρος από αυτά τα τοξικά απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα όπου παραμένουν πολλά χρόνια μέχρι να διασπαστούν, με «αθώα θύματα» πουλιά και ψάρια που τα καταναλώνουν ως τροφή.

Η έναρξη του προγράμματος είχε πραγματοποιηθεί συμβολικά στη διάρκεια του καλοκαιριού με την τοποθέτηση μιας πρωτότυπης κατασκευής στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, μιας πραγματικής «σκηνής εγκλήματος» στην οποία, δίπλα στα θύματα όπως ψάρια και χελώνες, τοποθετήθηκε το πιστό αντίγραφο ενός γιγαντιαίου αποτσίγαρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και σειρά δράσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές εντός της Χερσαίας Ζώνης του Λιμένα Ραφήνας, δικαιοδοσίας της Ο.Λ.Ρ. Α.Ε., όπως η διευρυμένη πρωτοβουλία καθαρισμού που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες για τη συλλογή και καταμέτρηση αποτσίγαρων στην κεντρική παραλία της Ραφήνας, με στόχο την ενίσχυση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις μετρήσεις υψηλής τεχνολογίας μέσω δορυφορικών συστημάτων σχετικά με την απόρριψη αποτσίγαρων στην παράκτια ζώνη.

Οι μετρήσεις αυτές δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα της αλόγιστης απόρριψης αποτσίγαρων και παράλληλα επιτρέπουν τον σχεδιασμό στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η δράση ενισχύθηκε με τον καθαρισμό της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος από κάθε είδους απορρίμματα που επιβάρυναν το σημείο, όπως πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, καθώς και με τη συλλογή δείγματος μικροπλαστικών από την παραλία.

Το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα», που πραγματοποιείται από την Aegean Rebreath σε συνεργασία με τον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, την Επιτροπή Βιώσιμο Περιβάλλον Ραφήνας-Πικερμίου και την BAT Hellas, μία εκ των κορυφαίων εταιρειών στην ελληνική αγορά, με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, υψηλές διακρίσεις σε θέματα απασχόλησης και έμφαση σε καινοτόμες πρωτοβουλίες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα