Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Δύο τα δημοσιονομικά σενάρια για το 2019

Το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο αναφέρει στις φθινοπωρινές του του προβλέψεις πως για  το έτος 2019 υπάρχουν δύο εναλλακτικά δημοσιονομικά σενάρια: α) το βασικό σενάριο που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ και β) το «διορθωτικό» σενάριο που περιλαμβάνει μη ψηφισμένες, αλλά σχεδιαζόμενες αναδιανεμητικές, δημοσιονομικές παρεμβάσεις με παράλληλη πρόβλεψη για αναστολή-ακύρωση περικοπών «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις. Σύμφωνα με αυτό το «διορθωτικό» ως προς τις επιπτώσεις των πολιτικών «λιτότητας» προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,6%. Η έκθεση αναφέρει και τονίζει  πως ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 κρίνεται και με τα δύο σενάρια εφικτός: συναρτάται βέβαια  με τη μεταφερόμενη επίδραση από την επίτευξη του στόχου κατά το τρέχον έτος, με την πραγματοποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων και, βεβαίως από την επικείμενη έκβαση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Eurogroup για το δημοσιονομικό σενάριο που θα υιοθετηθεί για το 2019.

Αναφορικά με τον φετινό δημοσιονομικό στόχο  (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) αναφέρει πως είναι εφικτός και είναι πρακτικά βέβαιη η υπέρβασή του. Μάλιστα αναφέρει πως από το εύρος της υπέρβασης θα κριθεί και  το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος» που πρόκειται να διανεμηθεί και το οποίο είναι εύλογο να αντιστοιχεί σε ποσό χαμηλότερο του περσινού.

Στην έκθεση το δημοσιονομικό συμβούλιο στέκεται  και στις  πηγές αβεβαιότητας που αναμένεται να ενεργοποιηθούν το 2019. Όπως είναι :α)Η πορεία εξομάλυνσης της λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος β) Η πορεία βελτίωσης των συνθηκών δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου καθώς και των ελληνικών επιχειρήσεων από τις διεθνείς αγορές. γ) Η εξέλιξη του δημογραφικού ζητήματος και οι επιπτώσεις των ροών μετανάστευσης  των Ελλήνων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα