ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Δύο δισ. ευρώ η επένδυση για τα επόμενα πέντε χρόνια

Τι ειπώθηκε στην γενική συνέλευση της Lamda Development για την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 650 εκατ. ευρώ

Τα επόμενα πέντε χρόνια στο project του Ελληνικού θα επενδυθούν περί των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ξεκαθάρισε η διοίκηση της Lamda Development, υποστηρίζοντας ότι τα κεφάλαια είναι εξασφαλισμένα από τον βασικό μέτοχο τον όμιλο Λάτση.

Αυτό ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου κατά την έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου έως και 650 εκατ. ευρώ. Κι όπως τονίστηκε αυτά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ποσό 600 εκατ. ευρώ), 400 εκατ. ευρώ έσοδα από το ίδιο το έργο πωλήσεις σπιτιών κ.τ.λ., τραπεζική χρηματοδότηση 850 δισ. ευρώ (είναι στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων) και την έκδοση ομολόγου 150 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο 5ετίας

Η πρώτη πενταετία είναι ένα σύνολο επένδυσης, όπως προαναφέρθηκε, ύψους 2 δισ. ευρώ (έναντι του 1,1 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί στην αρχή), συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που έχει λαμβάνειν το ελληνικό Δημόσιο με το «κλείσιμο» της συναλλαγής, ενώ η επόμενη φάση των επενδύσεων είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ.

“Με το έργο έχουν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες σε όλο το εργασιακό δυναμικό της χώρας, ότι επιτέλους θα υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης, εισοδήματος κι ευκαιρίες της βελτίωσης του δημόσιου χώρου στην περιοχή του Ελληνικού. Υπό αυτές τις συνθήκες μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουμε και στον περιορισμό του brain drain που έγινε πιο έντονο στη διάρκεια της κρίσης. Η επένδυση στο Ελληνικό είναι μία επένδυση που θα πρέπει να κοιτάζει σε όλες τις εκφάνσεις του στο μέλλον, σχεδιαστικά, τεχνολογικά, περιβαλλοντικά κ.α.. Θα αποτελέσει υπόδειγμα για πολλά έργα παρεμφερή ή μη παρεμφερή ανά την Ελλάδα, μετά από μία δεκαετία οικονομικής κατάρρευσης. Η Lamda θα κάνει όλα όσα έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση της επένδυσης», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Γιαννίτσης.

Στιγμιότυπο από την γενική συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Ποικιλόμορφη ανάπτυξη

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι δεν είναι μόνο το μέγεθος και τα κεφάλαια των 8 δισ. ευρώ που κάνει το έργο ιδιαίτερο. «Είναι μοναδικό γιατί έχει μεγάλη ποικιλομορφία αναπτύξεων και χρήσεων. Είναι μια νέα πόλη, γι’ αυτό κι έχουμε ενδιαφέρον ήδη από Πρεσβείες για συμμετοχή των χωρών τους στο έργο. Υπάρχουν αναπτύξεις όπως η μαρίνα, το ξενοδοχειακό συγκρότημα, ένας από τους μεγαλύτερους οικιστικούς πύργους στη Μεσόγειο με θέα σε θάλασσα και σε ένα από μεγαλύτερα παράκτια πάρκα στον κόσμο, 1,2 χιλιόμετρα παραλίας, οι βίλλες, ο βόρειος άξονας της λεωφόρου Βουλιαγμένης με το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας και το επιχειρηματικό κέντρο με γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια. Το πάρκο είναι όσο 25 φορές ο Εθνικός Κήπος. Το Ελληνικό θα έχει τουλάχιστον 10 χαρακτηριστικά τοπόσημα, όπως ο Πύργος Γραφείων της Βουλιαγμένης, ο Πύργος- ξενοδοχείο, οι κατοικίες γύρω από το πάρκο. Το πάρκο θα συνδέεται με τον υπόλοιπο αστικό ιστό και θα περιλαμβάνει 45 χιλιόμετρα ποδηλατοδιαδρομές και πεζοδρόμους».

Όσον αφορά την πρώτη φάση του έργου στον ορίζοντα της πρώτης πενταετίας: «Στοχεύουμε να φτιάξουμε όλα αυτά που θα βάλουν τη χώρα στον επενδυτικό και τουριστικό χάρτη και δή την ανάπτυξη όλης της παραλιακής ζώνης. Έχουμε το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με το καζίνο (IRC) με ,τα συνεδριακά κέντρα που θα φέρει τουρισμό, η μαρίνα, το mall με 20% μεγαλύτερο από το Mall στο Μαρούσι, ο πρώτος γραφειακός χώρος μαζί με ένα ξενοδοχείο και φυσικά το πάρκο που σκοπεύουμε να τελειώσουμε στην πρώτη πενταετία».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα