ΕΛΛΗΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους (και συμμάχους)

Οι Γάλλοι μέχρι στιγμής δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τεχνογνωσία ή υποέργο σε ελληνικά χέρια αναφορικά με το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα (24 Rafale και 3+1 φρεγάτες), γεγονός που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στη μελλοντική λειτουργία και συντήρηση των αεροσκαφών και των πλοίων

Η Ελλάδα υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα της ιστορίας της με την ένταξη 24 αεροσκαφών Rafale και 3+1 φρεγατών Belharra. Όλα γαλλικής κατασκευής, με τις δαπάνες να συνοδεύονται από μία σημαντική αμυντική συμφωνία 30 άρθρων.

Παράλληλα όμως υπάρχει υπογεγραμμένο για τις φρεγάτες και ένα αρχικό μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των γαλλικών εταιρειών για σοβαρή ποσοστιαία συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, το λεγόμενο HIP (Hellenic Industry Participation plan).

Οι Γάλλοι μέχρι στιγμής δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τεχνογνωσία ή υποέργο σε ελληνικά χέρια, κάτι που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στη μελλοντική λειτουργία και συντήρηση των αεροσκαφών και των πλοίων.

Καθόλου τυχαία ο διευθυντής αμυντικών εξοπλισμών του υπουργείου Eθνικής Άμυνας, Αριστείδης Αλεξόπουλος, δίνει έναν (ας ελπίσουμε όχι μοναχικό) αγώνα να υπενθυμίζει στους Γάλλους τη λογική υποχρέωσή τους.

Πέρα όμως από τις παραινέσεις, πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και να τεθεί ζήτημα τήρησης συνολικά της συμφωνίας αν οι γαλλικές εταιρείες δεν ανταποκριθούν ουσιαστικά.

Το σίγουρο είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση, προκειμένου όλες οι πλευρές να μείνουν ικανοποιημένες.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και συμμάχους…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα