ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Δεν μπαίνουν στη «φωτιά» Μέρκελ και Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ) – Κυριάκος: «Η πολιτική ίσων αποστάσεων μάς αδικεί»

«Μιλήστε απευθείας» ζητάει το Βερολίνο από Άγκυρα και Αθήνα, όταν οι Τούρκοι απέναντι στο Διεθνές  Δίκαιο βάζουν 15 πολεμικά πλοία

Τη θερμοκρασία που ανεβαίνει ξανά επικίνδυνα από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και σήμερα στο θερμόμετρο των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα, παρακολουθεί και ο διεθνής παράγοντας, συστήνοντας ωστόσο την ίδια αναποτελεσματική –και εν τέλει εξοργιστική– για τα ελληνικά εθνικά δίκαια θεραπευτική αγωγή: αυτήν του χωρίς όρους διαλόγου και της λογικής «συζητήστε και λύστε τις ¨ΟΠΟΙΕΣ (;;;) διαφορές σας».

Απόδειξη ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε σήμερα η γερμανική διπλωματία την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ενώ στις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους αξιωματούχοι του Βερολίνου (σ.σ. οι νέες τουρκικές προκλήσεις έγιναν αντικείμενο σχολιασμού και στο κυβερνητικό μπρίφινγκ των Γερμανών πολιτικών συντακτών) χαρακτηρίζουν ως μονομερές βήμα την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει κι άλλες σεισμολογικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο μάλιστα «είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα» και «επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση», στη συνέχεια η ρητορική επανήλθε στα γνωστά κυνικά στάνταρ που εξομοιώνουν το θύμα-Ελλάδα με τον θύτη-Τουρκία.

Παράδειγμα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠ.ΕΞ., Κρίστοφερ Μπούργκερ, που απηύθυνε άλλο μήνυμα «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι «το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας -και ελπίζουμε και να λύσουν- τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας».

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική είναι μια δύσκολη στη γραμματική και το συντακτικό της γλώσσα. Αλλά έστω και στα… αγγλικά ας ενημερωθούν οι φίλοι μας οι Γερμανοί ότι δεν έχουμε πολλά διαφιλονικούμενα ζητήματα να λύσουμε με τους γείτονες. Ούτε τα χωρικά τους ύδατα διεκδικούμε, ούτε γκρίζες ζώνες θέτουμε στο Αιγαίο, ούτε γαλάζιες πατρίδες ονειρευόμαστε, πέραν αυτής που μας ανήκει μέσω των διεθνών συνθηκών.

Αντιθέτως η Ελλάδα είναι αυτή που όχι μόνο απειλείται με τη διπλωματία τω κανονιοφόρων και τους σύγχρονους πειρατές, αλλά σπρώχνεται μεθοδικά να καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων δίχως όρους.

Αν λοιπόν ο κ. Ζάιμπερτ θέλει όπως λέει η κυβέρνηση που εκπροσωπεί «να φανεί χρήσιμη» δεν έχει παρά να προτείνει στην προϊσταμένη του Καγκελάριο να σταματήσει να νουθετεί την Αθήνα και την Άγκυρα για έναρξη απευθείας συνομιλιών κι ας τραβήξει έστω για μία φορά γερά το αυτί του φίλου της Ταγίπ Ερντογάν.

Κυριάκος σε Στόλτενμπεργκ: «Μη αποδεκτές οι ίσες αποστάσεις»

Σε αντίθεση με την ξεκάθαρη θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων που πήρε τη Δευτέρα (10/8) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ούτε το ΝΑΤΟ δείχνει διατεθειμένο να «μαλώσει» τον… απασφαλισμένο Τούρκο «σουλτάνο», κι αυτό έχει φανεί διαχρονικά.

Αυτό δεν πτόησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνήσει με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, προκειμένου να τον ενημερώσει για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την παρέμβαση Μητσοτάκη η συμπεριφορά της Άγκυρας υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα στον συνομιλητή του ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. γραμματέας του ΝΑΤΟ αρκέστηκε στην επίκληση της εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. «Η κατάσταση πρέπει να λυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» έγραψε στο  twitter.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα