Ελληνοτουρκικά και ΕΛΙΑΜΕΠ: Από τον κατευνασμό στην εθνική μειοδοσία;
Η γενική διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής πρότεινε να διαπραγματευτούμε τα δικά μας κεκτημένα από το Διεθνές Δίκαιο και ακόμη παραμένει στη θέση της
Δεν ανακαλύπτει την πυρίτιδα όποιος πει ότι τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο μενού της επικαιρότητας, με την Τουρκία να είναι κατά βάσιν υπεύθυνη για αυτή τη… συχνότητα αφού δεν περνάει ημέρα που να μην εγείρει μία νεο-οθωμανική αναθεωρητική αξίωση ή να μην προβαίνει σε μία προκλητική ενέργεια ενεργεία έναντι της Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι το τελευταίο 48ωρο η ειδησεογραφία περί τα ελληνοτουρκικά δεν πυροδοτήθηκε από την Άγκυρα. Οι ειδήσεις βγήκαν από την Αθήνα και σηκώνουν πολλαπλές αναγνώσεις. Η πρώτη είδηση «έσκασε» σήμερα Τρίτη (15/10) όταν από διαρροή ελληνικών διπλωματικών πηγών έγινε γνωστό ότι έχει συμφωνηθεί συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στην Ελλάδα την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου.
Όμως το πιο ηχηρό «μαντάτο» ήρθε χθες Δευτέρα (14/10) και από τη συχνότητα της κρατικής ΕΡΤ στην οποία φιλοξενήθηκε η γενική διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Μαρίας Γαβουνέλη. Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παραχώρησε συνέντευξη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» κι όπως ήταν εύλογο… συνδέθηκε με τα ελληνοτουρκικά ερωτώμενη για τον εξελισσόμενο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τι μάθαμε, λοιπόν, από την κυρία Γαβουνέλη;
>> Κατ αρχάς, πως «όταν κάνεις διαπραγμάτευση, κάνεις και υποχωρήσεις και η μία πλευρά και η άλλη. Αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές δεν έχουν κουνηθεί κατά “κεραία” από εκεί που βρίσκονται. Έχουν κρατήσει και οι δύο τις θέσεις τους και κοιτάζονται».
>> Κατά δεύτερον, ότι πεδίο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο χώρες θα ήταν για παράδειγμα να μην επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ούτε να παραμείνει στα 6, αλλά να τα φτάσει «στα 8, στα 9 μίλια, να μια διαπραγμάτευση». Συμπλήρωσε, μάλιστα, τη σκέψη της λέγοντας πως «όταν κάνει κάποιος μία διαπραγμάτευση, ξεκινάει από το μέγιστο που μπορεί να ζητήσει και από εκεί και πέρα θα δει τι μπορεί ακριβώς να κάνει και πόσο τον παίρνει και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές».
Δεν ξέρουμε αν οι ελληνικές «κόκκινες» γραμμές θα… κοκκίνιζαν από ντροπή ακούγοντας διάφορους να τις επικαλούνται και να τις κάνουν λάστιχο όχι σε καφενειακές συζητήσεις ανάμεσα στην πρέφα και τον γλυκύ βραστό, αλλά «ντυμένες» με την επιστημοσύνη και το κύρος άλλοτε του ΕΛΙΑΜΕΠ και άλλοτε νυν και τέως διπλωματών.
Ξέρουμε όμως αυταπόδεικτα ότι εδώ και καιρό το εν Ελλάδι κλαμπ των κατευναστών αποπειράται να πείσει την κοινή γνώμη ότι η χώρα μας πρέπει να θέσει υπό διαπραγμάτευση το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης της, την ώρα που ο ορισμός της μέχρι τα 12 μίλια είναι δικαίωμα που έλκει η Ελλάδα από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο μπορεί μάλιστα να το ασκήσει μονομερώς δίχως να πάρει την άδεια κανενός!!!
Όταν η γενική διευθύντρια ενός ιδρύματος που διερευνά θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής κάνει μάθημα διαπραγμάτευσης επί δικών μας κεκτημένων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή έχει εντολή από το Δ.Σ. του ιδρύματος παίζει τον «λαγό» για να μετρηθούν πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις ή η συγκεκριμένη κρίση αποτελεί προσωπική άποψη που ακροβατεί στις παρυφές της μειοδοσίας σε ένα εθνικό θέμα.
Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει η κ. Γαβουνέλη να απομακρυνθεί ΑΜΕΣΑ από τη θέση της με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ το οποίο μεταξύ άλλων συγκροτούν ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων Θάνος Βερέμης, ο πρέσβης ε.τ. και πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παύλος Αποστολίδης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Τάκης Αράπογλου και ο πρόεδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
Θα έχει επίσης ενδιαφέρον να γίνει γνωστό αν τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν (βλ. ΔΕΠΑ, METLEN, TIΤAN, OTE, Eurobank κ.ά.) που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Θεσμικής Συνδρομής του ΕΛΙΑΜΕΠ συμφωνούν να στηρίζουν το έργο και την περαιτέρω ανάπτυξη ενός Ιδρύματος από το οποίο προμοτάρονται τέτοιες απόψεις.
Όσο για το αν η κυβέρνηση έχει αναθέσει στον κύριο Γεραπετρίτη να χειρίζεται κατά αποκλειστικότητα αυτό το θέμα των 12 μιλίων με τον κύριο Φιντάν –η Μ. Γαβουνέλη είπε επί λέξει ότι «Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κρατάνε αυτή τη διαπραγμάτευση, πάρα πολύ κοντά τους. Δεν έχουν επιτρέψει σε κανέναν άλλο να κάνει αυτή τη συζήτηση, στην πραγματικότητα, μιλάνε οι δυο τους»–, με το… τράτο να «κουτσουρευτούν» οι κόκκινες γραμμές, μάλλον θα το μάθουμε –οι πολίτες– τελευταίοι, όπως οι απατημένοι σύζυγοι.