ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Μπορούμε και χωρίς τη Μέρκελ…

Το καλοκαίρι του 2019 η Κύπρος κατάφερε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τους τσαμπουκάδες του «Γιαβούζ» στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου. Η Ελλάδα ακόμα περιμένει...

Η μουρμούρα –φωναχτά αλλά και… ψιθυριστά– για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής καταλαγιάζει σιγά-σιγά υπό το βάρος της κοινοβουλευτικής κόντρας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό του 2021, τους διαξιφισμούς για το click away αλλά και τα παιδιαρίσματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που επιμένουν να τσακώνονται για ένα… κωλόσπιτο, που έλεγε και ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος για τη βίλα του Ανδρέα και της Μιμής.

Δεν παύουν ωστόσο τα ελληνοτουρκικά να αποτελούν μαζί με την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειές της τα μείζονα προβλήματα που θα συνεχίσουν να «καρδιοχτυπούν» την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη νέα χρονιά που θα κάνει ντεμπούτο σε λιγότερο από 15 ημέρες.

Στην «Α» είπαμε ανοιχτά την… άποψή μας ότι η Σύνοδος Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες ήταν μία ξεκάθαρη κοροϊδία των Ευρωπαίων εταίρων στο πρόσωπο της Ελλάδας. Όπως, εξίσου, ανοιχτά είπαμε ότι στο στρώσιμο του χαλιού αυτής της κοροϊδίας βοήθησε και η αδυναμία της ελληνικής διπλωματίας να προβλέψει τα μελλούμενα.

Έστω και αν ο Μάρτης του 2021 (σ.σ. το επόμενο ραντεβού των ηγετών της Ε.Ε. για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας) αργεί, είναι επιβεβλημένο για την ελληνική διπλωματία να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα της τελευταίας συνόδου και τα βαθύτερα αίτια του «Βατερλώ». Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Ακόμη και οι λιγότερο μυημένοι στα γεωπολιτικά… τερτίπια καταλαβαίνουν ότι τα κράτη δεν καθορίζουν τις συμμαχίες τους με βάσει το θυμικό, αλλά με βάση το πόσο επικερδής για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα είναι μία συμμαχία. Πολλώ δε μάλλον δεν είναι ο πιο «υπάκουος» αυτός που επιβραβεύεται σε μία συμμαχία.

Δεν θέλει πολλές αποδείξεις: μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ο «σουλτάνος» Ερντογάν επέμενε ότι ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν σοβαρά τη χώρα του (σ.σ. επειδή ήξερε ότι δεν θα επιβληθούν;),  που όπως διαβεβαίωσε θα συνεχίσει να διεκδικεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μία ημέρα, δε, μετά τη Σύνοδο, δικαιωμένος ως προς το αποτέλεσμα, ο Ερντογάν κομπορρημονούσε ότι «λογικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας», προδικάζοντας μάλιστα ότι «η επόμενη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο δεν θα έχει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Τουρκία».

Το déjà vu; H Άγκυρα επέστρεψε στην πεπατημένη των προκλητικών navtex, αναμασώντας την καραμέλα περί αποστρατικοποίησης της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Χίου, της Σάμου, της Τήλου και της Χάλκης.

Όλα αυτά την ώρα που ένα κατασκοπικό θρίλερ εξελίσσεται στη Ρόδο, με έναν 56χρονο Έλληνα μουσουλμάνο να έχει καθ’ ομολογίαν του στρατολογήσει έναν 35χρονο επίσης Έλληνα ομόθρησκό του που εργάζεται στο τουρκικό προξενείο στο Νησί των Ιπποτών, ζητώντας να του μεταφέρει πληροφορίες μεταξύ άλλων για το πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο και τα νούμερα που αναγράφονται στα πολεμικά πλοία!!!

Το ποιος θα γελάσει τελευταίος σε αυτήν τη δύσκολη διπλωματική διελκυστίνδα είναι παρακινδυνευμένο να ειπωθεί. Αν, ωστόσο, η Ελλάδα δει το παράδειγμα της Κύπρου, που το καλοκαίρι του 2019 κατάφερε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τους τσαμπουκάδες του «Γιαβούζ» στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, τότε θα πειστεί και για το ότι ξύνεται καλύτερα όποιος ξύνεται μόνος του και χωρίς τα «νύχια» της Μέρκελ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα