Ελληνοτουρκικά: Στο ίδιο καράβι με Αντώνη και Κυριάκο ο Κ. Καραμανλής

Σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά, στη συνέχεια τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προ ημερών τον Κώστα Καραμανλή οι τρεις πρώην και νυν πρωθυπουργοί βρίσκονται σήμερα στην ίδια γραμμή αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας

Η τελευταία φορά που το εγχώριο πολιτικό ημερολόγιο έχει καταγεγραμμένη δημόσια εμφάνιση-τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ήταν τον Οκτώβριο του 2019.

Στις 27 εκείνου του μήνα ο Μακεδόνας πολιτικός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη καθώς ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ήταν και τότε –όπως και τώρα– μία περίοδος όπου η τουρκική προκλητικότητα είχε χτυπήσει κόκκινο και ο Κ. Καραμανλής είχε προβλέψει ότι στα χρόνια που έρχονται η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες όπως είπε τότε «θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία».

Δυόμιση και πλέον χρόνια μετά και συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη 1 Ιουνίου, ο Καραμανλής βρέθηκε σε ένα άλλο πόντιουμ, αυτή τη φορά του Μεγάρου Μουσικής. Στο ακροατήριο βρίσκονταν τα μέλη της Παναθηναϊκής Ένωσης Γυναικών, αλλά και επίτιμοι καλεσμένοι τους όπως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, η νυν «γαλάζια» βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και αρκετοί από τους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η θετική έκπληξη από τον Καραμανλή

Αυτό που ξεχώρισε από την ομιλία του 66χρονου πρώην πρωθυπουργού ήταν η οριοθέτηση των «κόκκινων» γραμμών που η χώρα δεν πρέπει να… δρασκελίσει στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Οι έχοντες πολιτικά ώτα και αισθητήριο τον άκουσαν να λέει με νόημα ότι «με εκπτώσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν εξαγοράζεται η ειρήνη» και αν όχι όλοι πολλοί εξ αυτών αντιλήφθηκαν ότι οι «κεφαλές» της παράταξης, εν προκειμένω ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι δύο προκάτοχοί του, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, βρίσκονται πλέον σε κοινή περπατησιά αναφορικά με την στρατηγική αντιμετώπισης του νεο-οθωμανικού αναθεωρητισμού που λανσάρει το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας.

Τα «ΔΕΝ» του Κυριάκου

Η αλήθεια είναι ότι η πυκνότητα των εξελίξεων (βλ. εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνακόλουθη ενεργειακή κρίση) και κυρίως η συνεχώς εντεινόμενη πειρατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν περιθώριο για δεύτερες σκέψεις σχετικά με το τι είναι το δέον γενέσθαι στα ελληνοτουρκικά. Οι απρόκλητες πολεμικές ιαχές-απειλές του Ερντογάν και των επιτελών του, οι ωμές παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας σε αέρα και θάλασσα μέχρι και το «Μητσοτάκης γιόκ» που εκστόμισε ο «σουλτάνος» μετά από την επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο, συνηγορούν στο ορθό της επιλογής για αντεπίθεση με σκληρή αλλά έμπλεης αυτοπεποίθησης και αποτρεπτικότητας διπλωματία που υιοθετεί η Αθήνα.

Ήδη από τις Βρυξέλλες και μετά το πέρας της τελευταίας Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι οι εταίροι έχουν ενημερωθεί για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και υπογράμμισε ότι «τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί ΔΕΝ μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ» συμπληρώνοντας ότι «ΔΕΝ θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο» και πως «ΔΕΝ έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας».

Στο ίδιο υψηλό τέμπο είναι έκτοτε και οι υπόλοιπες δηλώσεις του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος επανέλαβε μερικά 24ωρα αργότερα ότι «ΔΕΝ θα ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών». Το κερασάκι; Ότι η Ελλάδα μέσω της έμπρακτη στήριξης της μαχόμενης Ουκρανίας έστειλε «μήνυμα σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα μπορούν να ξαναγραφτούν με την ισχύ, ότι θα υπάρξει μια σαρωτική απάντηση».

Και μόνο το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον, το Βερολίνο και το Παρίσι εγκατέλειψαν –τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο επίπεδο– την απόλυτη ουδετερότητά τους και εξέφρασαν με πολλά… ντεσιμπέλ τη θέση ότι η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου δεν αμφισβητείται αρκεί για να επιβεβαιώσει ότι η Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν άλλη γλώσσα από αυτή του «μολών λαβέ».

Οι «προφητείες» του Σαμαρά

Ούτε καν ως ρητορικό δεν μπορεί να σταθεί το ερώτημα αν ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, είναι υπέρμαχος της παραπάνω εθνικής στρατηγικής στα ελληνοτούρκικα. Ο Μεσσήνιος είναι, άλλωστε, αυτός που έχει φάει τη λάσπη με το φτυάρι ακριβώς επειδή ουδέποτε μάσησε τα λόγια του στα εθνικά θέματα και εξέφραζε ανοιχτά τη θέση ότι «με τους πειρατές δεν κάνεις διάλογο» και ότι το «λόμπι του κατευνασμού» οδηγεί σε επώδυνες εθνικές  υποχωρήσεις.

Θυμίζεται ότι ακόμη και έντυπα που διάκεινται φιλικά προς τη Νέα Δημοκρατία εξέφρασαν κριτική στάση κατά του Μεσσήνιου. Τον ειρωνεύτηκαν καταρχάς για την αποστροφή του το «γαλάζιο» συνέδριο ότι η Ν.Δ. δεν είναι Ποτάμι, προσθέτοντας βιτριολικά (σ.σ. για να τον πικάρουν προφανώς) πως «ούτε Πολιτική Άνοιξη θα γίνει ποτέ» η Νέα Δημοκρατία.

Ακόμη χειρότερη αντιμετώπιση είχε ο Σαμαράς για τις πάγιες απόψεις του στα εθνικά θέματα. Κι εκεί η ίδια ειρωνική αντιμετώπιση από τις ίδιες φίλιες προς τη Ν.Δ. δημοσιογραφικές πένες που «ποινικοποίησαν» τις τοποθετήσεις του ως δήθεν «πατριωτική πλατφόρμα» και επιχείρησαν να απαξιώσουν τον ίδιο, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της παράταξης «ξεχασμένο στο πολιτικό χθες».

Αν ψάξετε, τώρα, τι είπαν οι παραπάνω σχολιαστές για το πολιτικό… σήμερα του Κώστα Καραμανλή που ξεδίπλωσε σχεδόν mot-à-mot τη στρατηγική του Μεσσήνιου στα ελληνο-τουρκικά, δεν θα βρείτε τίποτα, γιατί οι λαλίστατοι όταν πρόκειται για τον Σαμαρά «γραφιάδες» έπαθαν οξεία… φαρυγγίτιδα και προφανώς τους συστήθηκε πλήρης αφωνία.

Ας δούμε, λοιπόν, τι «θεάρεστο» είπε ο Κώστας Καραμανλής και τι «μεμπτό» έχει υποστηρίξει ο Αντώνης Σαμαράς:

>>Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (1/6/2022):

«Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων»

>>ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ (2021)

«Γι’ αυτό και έχω πει: Με “πειρατές” δεν κάνεις διάλογο! Να σας το πω αλλιώς: Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις. Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος.»

⌧ ⌧ ⌧

>>ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (1/6/2022):

«Βεβαίως και η Ελλάδα πρέπει να εμμένει στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών. Βεβαίως και πρέπει να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, όπως άλλωστε έπραξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Και βεβαίως είμαστε πρόθυμοι να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο για την μόνη πραγματική διαφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Γιατί εξ ίσου βεβαίως είναι αδιανόητη διαπραγμάτευση ή παραπομπή περί γκρίζων ζωνών, κυριαρχίας επί νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών που απειλούνται και του αναφαίρετου μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα»

>>> ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ (2020)

«Κάποιοι θεωρούν “εθνικιστές” όσους θέλουν να υπερασπιστούν την ελληνική κυριαρχία! Και την ίδια στιγμή οι ίδιοι φλέγονται από επιθυμία να εμπλακούν σε “διάλογο” με τους πραγματικούς εθνικιστές -στην Τουρκία! Που επιδιώκουν να καταλύσουν την ελληνική κυριαρχία… Τα έχουν λίγο μπερδεμένα στο μυαλό τους (…) Τι ακριβώς “διάλογο” να κάνουμε με την Τουρκία; Μήπως, αν τα νησιά μας έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας -που όμως η Τουρκία δεν το δέχεται; Αν έχει δικαίωμα να στέλνει γεωτρύπανα να κάνουν έρευνα και εξόρυξη πάνω σε ελληνική ΑΟΖ; Αν έχει δικαίωμα να στέλνει εργαλειοποιημένους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα; Αν μπορεί να υπογράφει παράνομες συμφωνίες με τρίτες χώρες καταπατώντας την ελληνική ΑΟΖ -συμφωνίες που όλες οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής καταγγέλλουν ως παράνομες; Αυτά όλα είναι “πειρατικές” ενέργειες. Και διάλογο με “πειρατές δεν κάνει κανείς!

»(…) Στο ότι εμείς επιμένουμε ότι μοναδική διαφορά μεταξύ μας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ. Αλλά η Τουρκία θέτει συνεχώς νέα ζητήματα. Πριν από τα Ίμια δεν υπήρχε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο. Τώρα κοντεύει να γκριζάρει το μισό Αιγαίο! Κι εμείς σωστά επιμένουμε ότι βάση επίλυσης των διαφορών μας είναι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που σήμερα το έχουν προσυπογράψει πάνω από 160 χώρες. Αλλά η Τουρκία δεν το δέχεται, ούτε το έχει προσυπογράψει, ακριβώς γιατί το Διεθνές Δίκαιο “συμφέρει” τις ελληνικές θέσεις. Θέλει, λοιπόν, να πάμε στη Χάγη υπογράφοντας προηγουμένως ένα “συνυποσχετικό” που παρακάμπτει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δηλαδή να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα…»

⌧ ⌧ ⌧

>>> Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (1/6/2022)

«Η ενεργή ανάμειξη της στα εσωτερικά των βαλκανικών χωρών με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, με στόχο την διεύρυνση της επιρροής της. Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, της Συνθήκης των Παρισίων περί εκχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα του 1947, η μη αποδοχή της σύμβασης του Montego Bay για το Δίκαιο της θάλασσας, και η επιλεκτική μόνο επίκλησή του. Και βέβαια η ρητορική της και η διαρκής και πολυεπίπεδη κλιμάκωση των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας…. Ενώ αντιθέτως, η συνολική της συμπεριφορά, η ρητορική της και η συνεχής κλιμάκωση των προκλήσεων, η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, το ίδιο το ιδεολόγημα περί “Γαλάζιας Πατρίδας” καταδεικνύει ότι η πραγματική της στόχευση είναι η ανατροπή προς όφελος της του status quo στην περιοχή και η επιβολή καθεστώτος ηγεμονίας της.»

>>> ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ (2021)

«Αμφισβητεί ότι τα νησιά μας έχουν οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα (εκτός από περιορισμένη αιγιαλίτιδα ζώνη). Ζητάει αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Εποικίζει την Αμμόχωστο και ζητάει δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και γυροφέρνει επί μήνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Και το υπογραμμίζω: η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής είναι η Θράκη! Όπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης. Αυτή είναι η “διευρυμένη ατζέντα που θέτει η Τουρκία!»

⌧ ⌧ ⌧

>>> Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (1/6/2022)

«Αντίθετα με την Ελλάδα, η Τουρκία είναι χώρα αναθεωρητική. Επιδιώκει δηλαδή να μεταβάλλει την υφιστάμενη κατάσταση όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες προς όφελος της. Η άποψη ότι για την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν φορτώνει ολοένα η Τουρκία, είναι εσφαλμένη. Εσφαλμένη διότι διαβάζει λάθος την Τουρκία. Γιατί στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις. Κυρίως στην ψευδαίσθηση ότι αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων.»

>>> ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ (2022)

«…Δεν υπήρξε ύφεση, δεν είχαμε ημέρωμα του θηρίου αλλά συνεχή κλιμάκωση. Οι μόνες αποφάσεις του ΟΗΕ που δεν είχε καταπατήσει η Τουρκία ήταν αυτές για τον εποικισμό στην Αμμόχωστο, τις οποίες καταπάτησε πλέον. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας, και όταν ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε ότι η απειλή των κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις κυρώσεις. Η Τουρκία δεν κάμφθηκε αλλά αποθρασύνθηκε. Πήγε να με βαφτίσει ακραίο, το λόμπι του κατευνασμού. Οι εθνικές επιλογές πρέπει να αντανακλούν τις ελπίδες του έθνους και όχι να εκμεταλλεύονται τις φοβίες του λαού που οι ίδιοι επιδιώκουν».

⌧ ⌧ ⌧

>>> Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (1/6/2022)

«Ειδικά σε ό,τι αφορά την Κύπρο, δεν μπορεί να μην σημειωθεί η καταφανής αναντιστοιχία στην στάση των περισσοτέρων συμμάχων και εταίρων. Ενώ δηλαδή, και ορθώς, καταδικάζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβάλλονται κυρώσεις και ενισχύεται παντοιοτρόπως ο αμυνόμενος, το επί μισό σχεδόν αιώνα συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου αποσιωπάται απολύτως.»

>>> ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ (5/2022)

«Και δείτε και την καινούργια τους αντίφαση σήμερα: Όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα επέβαλε, χωρίς δισταγμό, τις πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Κυρώσεις που συνεχώς κλιμακώνονται…

Γι’ αυτόν τον πόλεμο βέβαια –στην Ουκρανία– κανείς δεν μίλησε για “απειλές κυρώσεων”. Κατευθείαν “στο ψαχνό”. Και σωστά, γιατί η Ρωσία ποδοπάτησε το Διεθνές Δίκαιο!

Αλλά το ίδιο ακριβώς δεν είχε κάνει και η Τουρκία; Και συνεχίζει να το κάνει; Και δεν μιλάω μόνο για το συνεχιζόμενο έγκλημα, που ξεκίνησε το 1974 στην Κύπρο. Το κάνει και σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κάνει στο Τουρκολυβικό. Το κάνει στο Αιγαίο. Το κάνει στον αέρα, κάθε μέρα.»

⌧ ⌧ ⌧

>>> Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (1/6/2022)

«Μια τέτοια σύγκλιση μεταξύ Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας αλλά και άλλων μεσαίων ή ανερχόμενων στο διεθνές στερέωμα παραγόντων θα συνιστούσε τεράστια πρόκληση για την Δύση και θα προμήνυε τεκτονικές αλλαγές στους σήμερα ισχύοντες κανόνες του παιχνιδιού με απροσδιόριστες τις συνέπειες και την τελική έκβαση μιας τέτοιας αντιπαράθεσης»

>>> ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ (2022)

«Τη Δύση δεν την συμφέρει να σπρώξει για πάντα τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας. Πολύ περισσότερο που και η Ινδία, παγκόσμια πλέον δύναμη, έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη Ρωσία. Και κινδυνεύουμε να δούμε έτσι, έναν ευρύτατο συνασπισμό Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας απέναντι στη Δύση. Κι αυτός ιστορικά υπήρξε πάντα ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Δύσης και κυρίως της Αμερικής: να τους ενώσει όλους εναντίον της…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα