Ελπίδες για δόση (σε… δόσεις) 9 δισ. ευρώ και βλέπουμε!

Καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, οι δανειστές –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- φροντίζουν να χαμηλώνουν τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για το τι μπορεί να πάρει ως αντιστάθμισμα των σκληρών μέτρων λιτότητας που ψηφίστηκαν.

Οι «θεσμοί» αντιμετωπίζουν σχεδόν ως… ανέκδοτο τα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης και διαμηνύουν ότι το καλύτερο μπορεί να πάρει –σε αυτή τη φάση- η Ελλάδα είναι μία γενναία δόση που μπορεί να φτάσει τα 9 δισ. ευρώ και κάποιες ελαφρώς βελτιωμένες δηλώσεις για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους. «Μια τολμηρή απόφαση για το χρέος, που θα επέτρεπε στον πρωθυπουργό να βάλει γραβάτα, έχει ήδη φανεί ότι είναι “too good, to be true”», γράφει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή».

Μάλιστα, ακόμη και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μοιάζει να απομακρύνεται, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα για επιστροφή στις αγορές. Πηγές του ESM, διαμηνύουν ότι το κυβερνητικό αφήγημα πρέπει να αλλάξει, λέγοντας ότι το βάρος πρέπει να μεταφερθεί από το QE στις μεταρρυθμίσεις, στον φορολογικό εκσυγχρονισμό και στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Μία άποψη που έχει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Οι αγορές θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση, να υπάρχει σαφήνεια ότι μπορούν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου και σαφήνεια ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει σε βάθος χρόνου», σημειώνεται από τον ESM.

Όσον αφορά το οικονομικό επιτελείο, η επιδίωξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι να γίνουν δύο βελτιώσεις στο σχέδιο συμπερασμάτων των υπουργών Οικονομικών: Η προβλεπόμενη παράταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας κατά «0 έως 15 χρόνια» να γίνει «έως 15 χρόνια», σβήνοντας το «0» και να απαλειφθεί η φράση ότι η μη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ οφείλεται στις αμφιβολίες του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως εξεταστεί και το ενδεχόμενο να φτάσει η παράταση τα 17,5 χρόνια. Αλλες λύσεις εξετάζονται ακόμη, όπως η παροχή κάποιας μορφής εγγύησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα χρειαστεί όμως και κάτι ακόμη κι αυτό θα είναι πιθανώς μια μεγάλη δόση, ίσως 9 δισ. ευρώ, που θα καλύπτει την περίοδο έως και μετά τις γερμανικές εκλογές και η οποία θα εκταμιευθεί –ως συνήθως- σε υποδόσεις για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του Ιουλίου, αλλά και για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε την πλήρη κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος, με αποτέλεσμα πολλά επιτελικά στελέχη να αναζητούν εναγωνίως επικοινωνιακές διεξόδους. Ίσως γι’ αυτό εσχάτως να ακούγονται όλο και περισσότερα τα σενάρια ρήξης, με τα οποία όσοι δανειστές δεν εκνευρίζονται απλά… γελάνε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα