ΕΛΤΑ: Κίτρινα ρομποτάκια στη διαλογή

Ανοίγει ο δρόμος για παραδόσεις εντός της ημέρας

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ρομποτική και πλήρως ψηφιακή εγκατάσταση διαλογής αντικειμένων στις εγκαταστάσεις του ομίλου ΕΛΤΑ που αναμένεται να τριπλασιάσει την ταχύτητα διαλογής.

Πρόκειται για ένα σύστημα –το πρώτο της κατηγορίας του στην Ευρώπη– που αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για τη διαχείριση των αντικειμένων με υπέρ-υψηλή ταχύτητα και ασφάλεια, και το ποίο κάνει πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον οποίο επενδύει ο όμιλος.

Στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ όπου κυκλοφορεί ένας στόλος από κίτρινα ρομπότ που ξεχωρίζουν την αλληλογραφία, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. Συγκεκριμένα, 55 μικρά, αυτόνομα, τετράτροχα ρομπότ –γνωστά ως AMR’s– που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, επιταχύνουν μια συχνά κοπιαστική εργασία. Σκανάρουν τον ταχυδρομικό κώδικα, ζυγίζουν τα δέματα και με τη βοήθεια αισθητήρων, τα αδειάζουν στους σωστούς ταχυδρομικούς σάκους.

Τα ρομπότ είναι μέρος του προγράμματος ψηφιακής αναδιάρθρωσης της εταιρείας, που έχει στόχο να διευκολύνει τη διαχείριση των ολοένα και αυξανόμενων δεμάτων του online shopping που άνθισε στη διάρκεια της πανδημίας.

«Μέχρι πρόσφατα, η διαλογή γινόταν χειρωνακτικά εν μέσω υψηλής ζήτησης και συχνά γίνονταν λάθη που προκαλούσαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις και αυξημένα κόστη για την εταιρεία», δήλωσε στο Reuters ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, CEO των ΕΛΤΑ.

Τα ρομπότ μπορούν να διαχειριστούν έως και 168.000 δέματα βάρους έως 15 κιλών ημερησίως και χρειάζονται φόρτιση κάθε τέσσερις ώρες για διάστημα 5 λεπτών. «Ο σκοπός δεν είναι να αντικατασταθούν οι εργαζόμενοι από τα ρομπότ, αλλά αντίθετα να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό και να γίνει πιο αποτελεσματικό»,  δήλωσε ο Γ. Κωνσταντόπουλος.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο ρομποτικό σύστημα διαλογής, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης επιτυγχάνει:

 

  • Αύξηση ταχύτητας διαλογής κατά 250%
  • Διασφαλίζει παράδοση την επόμενη ημέρα (D+1)
  • Διαχειρίζεται αντικείμενα που αποτελούν περίπου το 80% των συνολικών αποστολών
  • Παρέχει αυτόματο υπολογισμό βάρους και τιμολόγηση των αντικειμένων
  • Μειώνει τα σφάλματα και αυξάνει την προστασία των αντικειμένων
  • Προσφέρει διαδικασίες διαλογής σε Covid Free περιβάλλον

 

Η νέα ρομποτική εγκατάσταση αποτελεί εργαλείο για το προσωπικό διαλογής και επιτρέπει στον Όμιλο ΕΛΤΑ να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό του αλλά και να κινηθεί αποφασιστικά στην υλοποίηση του στρατηγικού του στόχου, για μία ολιστική επαναπροσέγγιση της εξυπηρέτησης του κοινού.

Σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ, η εγκατάσταση του ρομποτικού συστήματος διαλογής «οδηγεί τον όμιλο στην επόμενη ημέρα, θέτοντας τις βάσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας και τη μετατροπή των ΕΛΤΑ σε μία υγιή, οικονομικά ανεξάρτητη και ανταγωνιστική επιχείρηση που συνεχίζει να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών».

«Τα ΕΛΤΑ θέτουν σε λειτουργία το νέο ρομποτικό σύστημα αυτόματης διαλογής. Αξιοποιώντας τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης τριπλασιάζεται η ταχύτητα διαλογής, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για καλύτερη και πιο αξιόπιστη εξυπηρέτηση για όλους», αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ δημοσιεύει και βίντεο από το Κέντρο Διαλογής Αττικής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα