«Έμεινα εκτός διαιτησίας λόγω ΠΑΟΚ»

Τον Αύγουστο του 2017, ο Ανδρέας Παππάς έμεινε εκτός πινάκων διαιτησίας και, δύο χρόνια μετά, μίλησε για όλους και για όλα, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως για το γεγονός πως δεν είναι πια διαιτητής, ευθύνεται ο ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά όσα είπε, την Πέμπτη, ο Ανδρέας Παππάς στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ:

Για το αν μπορεί να δώσει κάποια εξήγηση για το γιατί έμεινε εκτός πινάκων: «Σε κανέναν διαιτητή δεν δίνεται εξήγηση για κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να ζητήσεις τον λόγο και να σου απαντήσουν. Το 2016-17 εγώ και κάποιοι συνάδελφοι είχαμε στοχοποιηθεί από συγκεκριμένες ομάδες και έπειτα μείναμε εκτός. Προφανώς είχαν τη δύναμη για να το κάνουν, αφού τη χρονιά πριν βγουν οι πίνακες, δεν οριζόμασταν κατόπιν προφανώς πιέσεων. Έτσι μείναμε μια χρονιά ανενεργοί παρότι ήμασταν στους πίνακες. Εγώ ορίστηκα μόνο 2-3 φορές ως τέταρτος και μετά έμεινα οριστικά εκτός πινάκων.

Δεν γίνεται να ψάξουμε να βρούμε τον λόγο γιατί έγινε αυτό, γιατί δεν υπήρχε κάποια πόρτα να χτυπήσουμε και να ρωτήσουμε. Τη χρονιά που βγήκαμε από τους πίνακες, μόλις είχε έρθει στη χώρα μας ο κ Περέιρα οπότε δεν δεχόταν κανέναν να μιλήσει. Με αυτόν, ένα μήνα από όταν είχε έρθει, μείναμε εκτός πινάκων. Μπορεί να μας παρακολουθούσε από την Πορτογαλία, δεν ξέρω…»

Για τα διαβόητα ματς, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στη Λεωφόρο με τη μη έναρξή του μετά τη φωτοβολίδα στον Φινμπόγκασον και τον ημιτελικό Κυπέλλου της Τούμπας, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, που διεκόπη στο φινάλε μετά τις διαμαρτυρίες των γηπεδούχων για πέναλτι που δεν καταλογίστηκε και την εισβολή κόσμου στον περιβάλλοντα χώρο: «Κατ’ αρχάς να διαχωρίσουμε τις περιπτώσεις και τα παιχνίδια. Στην πρώτη, στη Λεωφόρο, μιλάμε για μια φωτοβολίδα ευθείας βολής πριν την έναρξη του αγώνα και εκείνη τη χρονιά ήταν ξεκάθαρος ο κανονισμός. Ότι σε αυτή την περίπτωση δεν ξεκινάει το παιχνίδι, χωρίς να πρέπει να εξεταστεί κάτι άλλο. Συνυπολογίζοντας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αφού είχαν κυκλοφορήσει φωτογραφίες σε σάιτ με ανθρώπους στις εξέδρες με λοστούς και άλλα αντικείμενα. Ήταν μονόδρομος το τι έπρεπε να γίνει. Από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού δεν δέχθηκα καμία πίεση, γνώριζαν και τον κανονισμό και και γνώριζαν ίσως από τις προηγούμενες μέρες ότι ίσως υπήρχαν επεισόδια.

Εκτός αυτού, τις επόμενες μέρες υπήρξε στοχοποίηση από τον Παναθηναϊκό προς το μέρος μου προφανώς για υπερασπιστικούς λόγους, για να πάρω εγώ όλο το βάρος της απόφασης. Αποδεικνύεται ότι ο κος Κοντονής είχε την ίδια γνώμη μαζί μου, κλείνοντας το πέταλο. Εγώ ήμουν ο πρώτος που έκανε κάτι τέτοιο, γι αυτό και πήρα όλο το βάρος. Δεν είχα πρόβλημα από την ΚΕΔ μετά, εφάρμοσα τον κανονισμό και συνέχισα να παίζω κανονικά μετά το ματς αυτό.

Μετά, στην Τούμπα, μιλάμε για μια εισβολή φιλάθλων στο 85′, ο κανονισμός δεν λέει ότι πρέπει να γίνει απευθείας διακοπή. Πρέπει να εκτιμηθεί η κατάσταση και αφού πήραμε διαβεβαιώσεις από την Αστυνομία και την γηπεδούχο ομάδα για το ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα και ότι δεν θα υπάρχει νέα εισβολή, αποφασίσαμε να παίξουμε τα επόμενα λεπτά. Βέβαια, όσα είχαν διαβεβαιώσει δεν έγιναν. Γι αυτό και έγινε και δεύτερη διακοπή στη συνέχεια, οριστική πια, σε δεύτερο χρόνο. Από την ΚΕΔ για αυτό το ματς επίσης δεν είχα κάποια ενόχληση».

Για το αν ο ΠΑΟΚ τον στοχοποίησε στη συνέχεια αυτού του αγώνα και το αν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο μετέπειτα έμεινε εκτός πινάκων διαιτησίας: «Ναι, με στοχοποίησε. Κατά μεγάλο ποσοστό γι αυτό έμεινα εκτός πινάκων. Ο βασικός λόγος ήταν αυτός».

Για το αν πήρε απάντηση από ΚΕΔ / ΕΠΟ για το γιατί έμειναν αυτός και οι υπόλοιποι εκτός διαιτησίας: «Όχι, δεν πήραμε καμία απάντηση, καμία εξήγηση».

Για τους ξένους διαιτητές: «Το θέμα των ορισμών δεν το γνωρίζω. Εγώ γνωρίζω ότι αν ήμουν εν ενεργεία δεν θα μου άρεσε να μην μπορώ να παίζω μεγάλα παιχνίδια. Εκτός αυτού, δεν εξελίσσεται κιόλας ο διαιτητής χωρίς να παίζει μεγάλα παιχνίδια. Δεν μπορώ να συγκρίνω ξένους και Έλληνες. Εγώ ξέρω ότι με αυτό που συμβαίνει, οι Έλληνες διαιτητές μένουν στάσιμοι».

Για το αν έμπαιναν φοβισμένοι στα ντέρμπι: «Εγώ προσωπικά δεν φοβόμουν, ίσα ίσα τιμή να παίζω μεγάλα παιχνίδια και ντέρμπι. Εξαιρώντας το φυσιολογικό άγχος που μπορεί να έχεις, το κομμάτι της πίεσης από τις ομάδες και τον Τύπο, δεν με αφορούσε, δεν ασχολούμουν, δεν διάβαζα».

Για το αν κάνει κάποιος κουμάντο στη διαιτησία: «Δεν το γνωρίζω. Εγώ από δική μου εμπειρία γνωρίζω ότι στις αρχές της σεζόν 2016-17 είχαμε μάθει από τα ΜΜΕ ότι δεν θα οριζόμασταν σε παιχνίδια και αυτό έγινε. Τα συμπεράσματα δικά σας. Κάποιες ομάδες είχαν ασκήσει βέτο, λέγοντας πως δεν θα ξεκινούσε το πρωτάθλημα αν ορίζονταν συγκεκριμένοι διαιτητές».

Για το αν έχει κάνει βήματα προόδου η ελληνική διαιτησία: «Έχει μείνει τουλάχιστον στάσιμη για να μην πω ότι έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Δεν βλέπω να έχει βγει κάποιος νέος διαιτητής. Κάποια παιδιά με μικρή εμπειρία βρέθηκαν στους πίνακες μετά το ξεκαθάρισμα, δεν ξέρω αν ήταν έτοιμοι τόσοι πολλοί διαιτητές να μπουν εκείνη τη χρονιά στους πίνακες. Αν υπολογίσουμε ότι παίρνουν και λιγότερες εμπειρίες λόγω των ξένων, είναι ακόμη χειρότερο. Δεν αποκτάς αγωνιστική εμπειρία από το VAR».

Για το VAR: «Νομίζω μπήκε βιαστικά στη ζωή μας, δεν ήμασταν έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουμε, ίσως και εμείς σαν διαιτητές, γιατί έγιναν πολύ γρήγορα τα σεμινάρια. Λείπει και η γραμμή του οφσάιντ που είναι ένα πολύ μεγάλο μείον. Πως θα πάρει απόφαση ο άνθρωπος που είναι στο VAR σε οριακές φάσεις, θα βάλει χάρακα στην τηλεόραση; Βλέπουμε ότι οι ίδιοι που ήθελαν το VAR είναι τώρα αυτοί που το κατακρίνουν. Βλέπουμε ότι από μόνο του, όπως χρησιμοποιείται στη χώρα μας, δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για το αν υπάρχει πρόβλημα με τους διαιτητές που αναλαμβάνουν πόστα σε ΠΑΕ: «Δεν είναι κακό αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι στη διαιτησία που γνωρίζουν πράγματα και μπορούν να βοηθήσουν. Το κακό ίσως είναι να γίνεται τόσο γρήγορα, χωρίς να υπάρχει κάποια διάστημα ανάμεσα, χωρίς να έχουν πρώτα κάποιο άλλο πόστο. Για παράδειγμα, τη χρονιά που δεν οριζόμουν, στην ΚΕΔ υπήρχε άνθρωπος, ένας από αυτούς που δεν με όριζε σε παιχνίδια ενώ ήμουν κανονικά στους πίνακες και μετά από ένα μήνα πήγε να εργαστεί σε ΠΑΕ».

Για το αν οι διοικήσεις ΕΠΟ / ΚΕΔ είναι επιτυχημένες, αν έχουν προσφέρει έργο και πήραν σωστές αποφάσεις σε σχέση με τις προηγούμενες: «Αυτό ίσως πρέπει να το απαντήσουν οι φίλαθλοι. Εμείς τότε φύγαμε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Εγώ τα επόμενα χρόνια πάλι επεισόδια είδα, πάλι διακοπές και ένταση. Οπότε μάλλον δεν είδαμε κάτι καλύτερο».

Για το αν οι Έλληνες διαιτητές έχουν ταλέντο: «Υπάρχει ταλέντο αρκεί να τους αφήνουν να το δείχνουν. Τα τελευταία χρόνια ήρθαν όμως αρκετοί άπειροι διαιτητές στην πρώτη κατηγορία».

Για το αν οι διαιτητές φοβούνται από τις πολλές επιθέσεις εναντίον τους: «Φυσικά, φοβούνται. Είναι κατακριτέο κάτι τέτοιο και όσο επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα, φοβούνται όλο και περισσότερο οι διαιτητές. Επίσης υπάρχει και το άλλο φαινόμενο, να γράφονται 5-6 ονόματα διαιτητών πριν τους ορισμούς, μετά να ορίζεται ο ένας από αυτούς και να ξεκινά η ίδια ιστορία στα ΜΜΕ, να γράφουν τι έκανε ο τάδε διαιτητής σε εκείνο το ματς, τι έκανε στο άλλο, πως σφύριξε κτλ…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα