Εμμένει η Ανγκέλα, επιμένει ο Αντώνης

Κάθε άλλο παρά εύκολο πρέπει να θεωρείται το έργο της ελληνικής κυβέρνησης να πειστούν οι εταίροι ότι πρέπει να ελαφρύνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας και τον πρώτο λόγο να αποκτήσουν οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες. Και αυτό διότι μπορεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να έχει τοποθετηθεί κι επισήμως υπέρ αυτή της στροφής, όμως το Βερολίνο δεν φαίνεται να πείθεται και διατηρεί την ίδια σκληρή γραμμή.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Αυτό εξάλλου φάνηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου ο πρωθυπουργός επεχείρησε να ανοίξει τη συζήτηση για πολιτική διαπραγμάτευση αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά δεδομένα που κινούνται σε καλύτερους δείκτες από αυτούς που προέβλεπε η τρόικα, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα αποδεδειγμένα έχει πολλές αστοχίες.

Επίσης η ελληνική πλευρά στην προσπάθειά της αφενός μεν να ανοίξει τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, αφετέρου δε να αποφύγει νέα μέτρα για τα οποία πιέζουν οι τεχνοκράτες της τρόικας, στηρίζεται και στα θερμά λόγια του νέου προέδρου της Κομισιόν. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει τη δική του ατζέντα, στην οποία περιλαμβάνεται η ανάγκη για ελάφρυνση του ασφυκτικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και η προτεραιότητα της Κομισιόν, μέσω ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων, να καταπολεμηθεί η ανεργία, που αυξάνεται με δραματικό τρόπο ημέρα με την ημέρα σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στον νότο.

Η πρώτη κρυάδα για τη χώρα μας ήρθε από τη Μέρκελ, η οποία, παρά το ευχάριστο κλίμα που ήταν διαμορφωμένο στη Σύνοδο λόγω των γενεθλίων της, δεν έδειξε καμία διάθεση να αλλάξει άποψη για το πρόγραμμα που ακολουθείται στην Ελλάδα. Πάντως η καγκελάριος άκουσε με προσοχή τα δημοσιονομικά μεγέθη που της παρουσίασε ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος συνόδευε τον πρωθυπουργό, συμμερίστηκε την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς για τα έσοδα από τον τουρισμό, την εκτίμησή της για επιστροφή ήδη από φέτος της Ελλάδας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Ωστόσο, έθεσε με έμφαση την ανάγκη υλοποίησης, χωρίς εκπτώσεις, των όσων προβλέπονται στον προϋπολογισμό και εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επίμονη στην ανάγκη διατήρησης όλων των δημοσιονομικών και ταμειακών στόχων.

 

Θα επιμείνει η Ελλάδα

Η ελληνική πλευρά κατανόησε ότι η Μέρκελ έχει εμμονές, όμως και ο Αντ. Σαμαράς, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του, είναι επίμονος. Ναι μεν δεν μπήκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον σχεδιασμό του, όμως θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα κάνει πίσω σε ό,τι αφορά το ποσοστό μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ή τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σαμαράς και Χαρδούβελης επιχειρηματολόγησαν ότι τα μεγέθη είναι εξαιρετικά, οι στόχοι επιτυγχάνονται και, συνεπώς, η δυνατότητα λελογισμένων ελαφρύνσεων υπάρχει.

Βέβαια, ακόμη δεν έχει ανάψει το «πράσινο» από τους δανειστές, αλλά υπάρχει η αισιοδοξία, ότι τελικά θα καταφέρει η Ελλάδα να προχωρήσει στις ελαφρύνσεις για τις οποίες ήδη έχει μιλήσει ο πρωθυπουργός. Πάντως, για να πούμε του στραβού το δίκιο, και ο Αντώνης Σαμαράς δεν επεδίωκε λύση από τη συνάντηση με τη Μέρκελ. Βασική του επιδίωξη είναι, στην πορεία προς την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, να έχει διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα που αφενός θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις, αφετέρου δε θα λειτουργήσει ως αφετηρία για μία ικανοποιητική λύση στο χρέος. Και, κυρίως, να βάλει στο τραπέζι των ευρωπαίων και την πολιτική παράμετρο. Άλλωστε, ό,τι συμβεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, και ενώ εκκρεμεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, θα έχει άμεση αντανάκλαση όχι μόνον στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος και στις οικονομικές προοπτικές της χώρας αλλά και στη μορφή που θα έχει το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.

Οι Σαμαράς και Βενιζέλος, άλλωστε, επενδύουν τις όποιες πιθανότητες έχουν για ανατροπή των πολιτικών πραγμάτων, σε δύο-τρεις συμβολικού και ουσιαστικού χαρακτήρα κινήσεις: στη μείωση της φορολογίας, στη βελτίωση των συναλλαγών με εφορίες και ταμεία και στην αποφυγή ενός νέου πακέτου, παράλληλα με μία λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν εξασφάλισε το ελευθέρας του Βερολίνου για τους σχεδιασμούς του. Με άλλα λόγια, το Βερολίνο επιμένει μονότονα στον δρόμο που χάραξε προ 5ετίας. «Θέλετε να κάνετε αλλαγές; Βρείτε τα χρήματα από αλλού, εξασφαλίστε τα κατάλληλα ισοδύναμα και προχωρήστε». Η παραδοσιακή αυτή θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν θα μπορούσε, προφανώς, να μεταβληθεί σε μία περίοδο που οι βόρειοι της Ε.Ε. ανησυχούν από την επιλογή Γιούνκερ και αναζητούν τρόπους να καλύψουν τον πιο «χαλαρό» λόγο του νέου προέδρου της κομισιόν με την τοποθέτηση «σκληρών» σε καίρια πόστα της νέας Επιτροπής.

Ωστόσο, η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ στις Βρυξέλλες είχε θετικά. Κατ’ αρχάς επιβεβαίωσε την ισχυρή σχέση που έχει οικοδομηθεί μεταξύ των δύο ηγετών. Κάτι που όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θα είναι χρήσιμη στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων στο επόμενο διάστημα. Η Μέρκελ εμφανίστηκε ικανοποιημένη με την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε ως επιτυχημένη την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, ειδικά σε μία ημέρα που η ευρωζώνη κλυδωνίστηκε από τους κλυδωνισμούς στο πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα) ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σχέση Αθήνας – Πεκίνου. Άλλωστε, και η Άγκελα Μέρκελ επενδύει πολλά στην ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων με την κινεζική ηγεσία, ενώ Ελλάδα και Γερμανία επιδιώκουν να καταστούν βασικοί σύμμαχοι του ασιατικού γίγαντα στην Ε.Ε.

Από την πλευρά μας, τώρα ξέρουμε πως ο βασικός μας στόχος είναι να πειστεί η Μέρκελ. Εάν η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνήσει, τότε όλα θα είναι σαφώς πιο εύκολα για την Ελλάδα, αφού με τις όποιες αποφάσεις λάβει το Βερολίνο θα συναινέσουν και οι υπόλοιποι. Και αυτό εκτιμάται ως θετικό. Πάντως, στην προσπάθεια να πειστεί το Βερολίνο συνδράμουν εκτός του Γιούνκερ και οι Αμερικανοί, όπως και το ΔΝΤ.

 

Προσδοκίες από το γεύμα Ρέντζι – Σαμαρά

Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται, εξάλλου, το γεύμα εργασίας που είχαν στη Ρώμη ο Αντώνης Σαμαράς με τον ομόλογό του Ματέο Ρέντζι. Το γεύμα εργασίας ήταν με αφορμή την ανάληψη από την Ιταλία της προεδρίας της Ε.Ε. για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, όμως τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σημαντικά ζητήματα που απορρέουν από το πρόγραμμα λιτότητας που έχει εφαρμόσεις το Βερολίνο για τον ευρωπαϊκό νότο.

Ο Μ. Ρέντζι είναι υπέρμαχος το να δοθεί από την Ευρώπη βάρος στην ανάπτυξη για την καταπολέμηση της ανεργίας και να περάσει σε δεύτερο πλάνο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα