Εμμονή στη διαφάνεια και επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Μία παλιά καραβάνα της πολιτικής, που επί χρόνια ήταν άμεσος συνεργάτης πρώην πρωθυπουργού, έλεγε σε πολιτικο-δημοσιογραφική παρέα ότι «οι πιο σωστές αποφάσεις λαμβάνονται σε περίοδο είτε διακοπών, είτε εορτών, όπου όλοι κλέβουν λίγο χρόνο και σαφώς πιο νηφάλιοι σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κάπως έτσι λειτούργησε και ο νυν πρωθυπουργός μαζί με τους στενούς συνεργάτες του. Έτσι, το σπίτι του Αντώνη Σαμαρά αυτές τις γιορτινές ημέρες μετατράπηκε σε στρατηγείο, καθώς οι περισσότεροι εκ των συνεργατών πέρασαν όχι για ευχές, αλλά και να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τις κυβερνητικές κινήσεις έως τον Μάιο, όπου θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και θα αποτελέσουν κριτήριο για τη συνέχεια.

Οι βασικές κατευθύνσεις δεν άλλαξαν. Και αυτές περικλείονται στην εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι, για να επιτευχθεί η αντιπαράθεση, πρέπει να υπάρξει πλήρης ανασύνταξη των κομματικών δυνάμεων και πλήρης πολιτικοποίηση των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών.

Παρά τις σφοδρές επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις αποστάσεις που τηρούν ορισμένα στελέχη της Ν.Δ., ο Αντ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα για να κερδίσει μία ακόμη κρίσιμη μάχη της πολιτικής του διαδρομής. Εν μέσω και των διαφόρων υποθέσεων διαφθοράς, ο ίδιος επιμένει πως η Ν.Δ. θα ωφεληθεί από την εμμονή στη διαφάνεια και ο ίδιος αναμένει ότι ο «διπολισμός» που διακρίνει τις πολιτικές κινήσεις του θα ενισχύσει τον δικομματικό συνασπισμό, πάνω από τον οποίο πλανάται το φάντασμα των σκανδάλου για τα εξοπλιστικά. Η υπόθεση Κάντα ρίχνει βαριά τη σκιά της και δεν συγκρίνεται με την υπόθεση Χάρη Τομπούλογλου, ενώ τρόμος επικρατεί κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, αν και στη Ν.Δ. παρακολουθούν με αγωνία.

Παρά τις αντιξοότητες, ο πρωθυπουργός δεν αποθαρρύνεται αλλά σχεδιάζει τη «γαλάζια επίθεση», ήτοι έναν κύκλο περιφερειακών και κυβερνητικών δραστηριοτήτων, με τον ίδιο πάντοτε στόχο: «Έως τον Μάιο, η Ν.Δ. να ανακάμψει και να είναι πρώτο κόμμα».

Πέραν των επιδιώξεων του Μαξίμου, η κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια σε τομείς όπου εκδηλώνεται ήδη λαϊκή δυσαρέσκεια ή καταγράφονται αποτυχίες, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται από τις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δεν είναι ο πιο συμπαθής άνθρωπος εντός της Νέας Δημοκρατίας. Αρκετοί από όσους επισκέφθηκαν την πρωθυπουργική κατοικία, υποστήριξαν ότι ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί ο Γιάννης Στουρνάρας. Μάλιστα, επεσήμαναν ότι μία τέτοια αλλαγή θα είναι προς όφελος συνολικά της κυβέρνησης.

Πέρα από αυτό, από τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά θα διαμορφωθεί εν πολλοίς το νέο πολιτικό κλίμα, το οποίο πιστεύει ο ίδιος ότι μπορεί να το αλλάξει και η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. Βεβαίως, στο Μαξίμου δεν αγνοούν ότι το 2014 θα είναι έτος σκληρής πολιτικής αναμέτρησης και συγκρούσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ήδη τις προθέσεις του να υψώσει τους τόνους, να «ανακαλύψει σκάνδαλα» και να ζητήσει δικαστικές παρεμβάσεις και γενικώς να πιέσει την κυβέρνηση «σε όλα τα μέτωπα».

Παράλληλα, τα μικρότερα κόμματα αρνούνται να αποσαφηνίσουν τουλάχιστον τη στάση που θα τηρήσουν στις δημοτικές εκλογές και κυρίως στον δεύτερο γύρο, όπου θα κριθεί κατά πλειοψηφία η ανάδειξη των νέων επικεφαλής στους δήμους και στις περιφέρειες. Πάντως, η Ν.Δ. θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό αντικυβερνητικό και αντιμνημονιακό μέτωπο και ως εκ τούτου οι συμμαχίες για τον δεύτερο γύρο είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον η κυβέρνηση και η Ν.Δ. πρέπει να αντιπαρατάξουν όλες τις δυνάμεις τους για να εξαντλήσουν το προσεχές εξάμηνο χωρίς απώλειες.

Ως ασπίδα…

Η προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. μοιάζει με «παρηγοριά» –αν και μπορεί να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία– για τη δοκιμαζόμενη ελληνική κυβέρνηση που αναμένει στα μέσα του Ιανουαρίου την επιστροφή της τρόικας για έναν εξαιρετικά δύσκολο κύκλο διαπραγμάτευσης.

Ο Αντ. Σαμαράς επιθυμεί να αξιοποιήσει την υποβαθμισμένη σε σχέση με το παρελθόν εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου, προκειμένου να αναδείξει τη δική του διεθνή αξιοπιστία έναντι της έλλειψης συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα, διάσταση που ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί στο δίλημμα που θα θέσει προς τους ψηφοφόρους στις κάλπες του Μαΐου για την Ευρωβουλή και την αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, η ίδια η προεδρία αναμένεται να αποτελέσει μίας μορφής πολιτική ασπίδα για την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θεωρεί ότι θα αποτρέψει μία μείζονα κρίση με την τρόικα, που θα δημιουργούσε πολιτικές περιπλοκές στο εσωτερικό και αναταράξεις στην Ε.Ε., λίγο πριν από τις κάλπες.

Στην Κομισιόν μοιάζουν, όπως φάνηκε και από τη στάση των Βρυξελλών έναντι του ζητήματος των πλειστηριασμών, να κατανοούν το μέγεθος της πίεσης που υφίσταται η ελληνική κυβέρνηση και όλα δείχνουν ότι συμφωνούν, σιωπηρά, σε μίας μορφής μορατόριουμ διάρκειας περίπου έξι μηνών.

Όχι βέβαια ότι η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να καθίσει με… σταυρωμένα χέρια αυτό το διάστημα, αλλά τουλάχιστον ελπίζει ότι δεν θα έρθει σε ρήξη με τους ελεγκτές. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι όλα τα δεδομένα προεξοφλούν… αδιέξοδο, το οποίο και θα επιδιωχθεί να ξεπερασθεί με πολιτικούς όρους και… δόσεις επί της δόσης που εκκρεμεί από την 4η αξιολόγηση του Δεκεμβρίου. Με άλλα λόγια, η ελληνική πλευρά θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με το σενάριο των προηγούμενων μηνών, όταν και η προηγούμενη δόση είχε… κοπεί σε μικρότερα κομμάτια ανάλογα με την πρόοδο της Αθήνας σε συγκεκριμένους τομείς.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει πέραν του 1,83 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου και άλλα 5,6 δισ. ευρώ ομόλογα που λήγουν τον Μάιο, χωρίς την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου, η οποία βέβαια και εκκρεμεί. Ως εκ τούτου αναμένεται να αρχίσει ο… τεμαχισμός, προκειμένου και η Αθήνα να μην κληθεί να ανοίξει όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα και να μπορέσει να πληρώσει χωρίς πρόβλημα τις λίγο πριν από τις ευρωεκλογές λήξεις των ομολόγων.

Μείζον ελληνικός στόχος για τους επόμενους λίγους μήνες είναι η οριστικοποίηση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 από την Eurostat, κάτι που θα σημάνει αφενός την ενεργοποίηση της διαδικασίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αφετέρου τη δυνατότητα της κυβέρνησης για… παροχές. Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι περί τον Απρίλιο θα εξασφαλίσει, τουλάχιστον, την πολιτική δέσμευση των εταίρων του για μείωση επιτοκίων και μετακύλιση των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα ενώ, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη, θα μπορέσει να διαχειριστεί περισσότερα από 500 εκατομμύρια σε παροχές, έστω και εφάπαξ, προς συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι, με το πολιτικό χαρτί για το χρέος και το κοινωνικό μέρισμα, οι πιθανότητες μιας καλής εκλογικής επίδοσης για τη Ν.Δ. και, δευτερευόντως, για το ΠΑΣΟΚ αυξάνονται σημαντικά.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα