«Εμμονικό και ανεύθυνο το αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές»

«Έμπρακτη απάντηση στη μηδενιστική, όψιμα εσωστρεφή, στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα», χαρακτηρίζει η Ρένα Δούρου την τοποθέτηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η περιφερειάρχης Αττικής τοποθετεί την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα στο πλαίσιο της «ενεργητικής και εξωστρεφούς» εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική πρέπει να συμβάλλει στην αλλαγή προς το καλύτερο της καθημερινότητας των πολιτών, «για να μην φθάσουμε να λέμε το γνωστό ότι “έξω πάμε καλά”», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η κα. Δούρου κάνεις επίσης λόγο για «νέα παγκοσμιοποίηση», όπου κυριαρχεί η άνοδος της εσωστρέφειας και της ξενοφοβίας που «πατάνε» πάνω σε γενικευμένες κοινωνικές αγωνίες, απόρροια των πολιτικών της λιτότητας, για δραματικές αλλαγές στο παγκόσμιο τοπίο, κάτι που δεν αντιλαμβάνεται, όπως λέει, η πολιτική σκηνή εν γένει, ώστε να αμβλύνει τις ανισότητες.

Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό, θεωρεί ότι ζητούμενο ήταν ένα «σχήμα παραγωγής αποτελεσματικού έργου» από υπουργεία άσχετα με τις διαπραγματεύσεις «και όφειλαν να είχαν ήδη προχωρήσει δραστικά στις απαιτούμενες, άνευ δημοσιονομικού κόστους, μεταρρυθμίσεις», «που βελτιώνουν τη λειτουργία του Δημοσίου και συνδέονται και με την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών».

Σε ερώτηση για την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας και τον ρόλο της Εκκλησίας, η Ρένα Δούρου λέει ότι ο διάλογος για τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί διχαστική ρομφαία, γιατί δεν έχει στόχο να ξεριζώσει κανέναν από τις παραδόσεις του ή να θέσει το έθνος σε κίνδυνο», ενώ παράλληλα επικρίνει την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ «που κυριολεκτικά παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες τα της συνταγματικής κατοχύρωσης του χωρισμού Εκκλησίας- Κράτους».

Τέλος, χαρακτηρίζει «εμμονικό και ανεύθυνο» το αίτημα για εκλογές του κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι δεν βάλλει ενάντια στην κυβέρνηση αλλά στην αξιοπιστία της πολιτικής. Η ίδια δηλώνει ότι ενόψει των εργασιών της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση η πρότασή της θα είναι «σταθερές θητείες».

Διαβάστε επίσης