Εμπλοκή φιλανθρωπικού ιδρύματος του Πρίγκιπα Καρόλου με ρωσικό δίκτυο χρηματοδότησης του Πούτιν

Φιλανθρωπικό ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου της Αγγλίας έλαβε δωρεές από μια offshore εταιρεία και χρησιμοποιήθηκε για να διοχετεύσει τεράστια ποσά μετρητών από τη Ρωσία σε ένα πρόγραμμα που βρίσκεται υπό έρευνα από εισαγγελείς, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Τα χρήματα που διακινούνταν μέσω του φιλανθρωπικού ιδρύματος και την offshore, μπορούν να συνδεθούν με ορισμένες από τις πιο περίφημες απάτες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συνολικά, εκτιμάται ότι 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια (3,5 δισεκατομμύρια στερλίνες) εστάλησαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από ένα ρωσικό δίκτυο 70 offshore εταιρειών με λογαριασμούς στη Λιθουανία.
Οι λεπτομέρειες που προέκυψαν από 1.3 εκατομμύρια τραπεζικές συναλλαγές, εξετάστηκαν από το Organized Crime and Corruption Reporting Project και τη λιθουανική ιστοσελίδα 15min.lt.
Οι λεπτομέρειες, που αποκαλύτπει σειρά μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του The Guardian αντιπροσωπεύουν μία από τις μεγαλύτερες τραπεζικές διαρροές.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι τελικοί αποδέκτες κεφαλαίων γνώριζαν την αρχική πηγή των χρημάτων, η οποία έφθασε μέσω μίας ξέφρενης διαδρομής. Ωστόσο, τα έγγραφα υποδεικνύουν ότι τα παράνομα και τα νόμιμα χρήματα μπορεί να έχουν αναμιχθεί, καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό της αρχικής πηγής, προτού περάσουν από τις εταιρείες στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν νόμιμα για να πληρώσουν ιδιωτικά αεριωθούμενα αεροσκάφη, ειδικά κατασκευασμένα γιοτ, πολυτελείς κατοικίες, διακοπές, εισιτήρια ποδοσφαίρου και αμοιβές σε κορυφαία ιδιωτικά σχολεία της Αγγλίας.

Για χρόνια, ο επικεφαλής της καμπάνιας κατά της διαφθοράς Βill Browder προσπαθεί να εντοπίσει το τι συνέβη σε 230 εκατομμύρια δολάρια που «διέφυγαν» από τη φορολογική υπηρεσία της Μόσχας από μια συμμορία που ανέλαβε τον έλεγχο των θυγατρικών του επενδυτικού ταμείου της Hermitage Capital. Τα στοιχεία από τη διαρροή υποδηλώνουν ότι ορισμένα έσοδα μεταφέρθηκαν μέσω αυτού του δικτύου.

Τα ευρήματα είναι πιθανό να προσθέσουν ανησυχίες που εξέφρασαν οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να καταρρίψουν εκείνους που διευκολύνουν τη μεταφορά χρημάτων μέσω ελίτ από τη Ρωσία και που επιδιώκουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους στη Δύση. Οι υπουργοί ζήτησαν καλύτερη επιμέλεια από τα βρετανικά θεσμικά όργανα προτού δεχτούν χρήματα από εταιρείες offshore.

Η διαρροή επικεντρώνεται στο Τρόικα Dialog, μια κορυφαία ρωσική επενδυτική τράπεζα που συγχωνεύθηκε τώρα με τη μεγαλύτερη τράπεζα του της χώρας. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι διευθυντές της Τρόικα κρατούσαν τα χρήματα που διέρχονται μέσω του δικτύου για περισσότερο από οκτώ χρόνια, αρχής γενομένης από το 2004.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα