ΕΜΠΛΟΚΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ: 13 χρόνια έρευνες, 13 μήνες ανάκριση, 680 σελίδες κατηγορητήριο

Αναβολή για τα τέλη Σεπτεμβρίου πήρε η απολογία του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου ενώπιον της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς για το κακούργημα του ξεπλύματος ενός εκατομμυρίου «μαύρων» ευρώ, για την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος των φρεγατών της γαλλικής εταιρείας Thales Engineering & Consulting, όπως αυτό περιγράφεται στο 680 σελίδων ογκωδέστατο κατηγορητήριο.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Ήταν 2 Οκτωβρίου του 2005 όταν η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με τις γαλλικές εφημερίδες «Le Monde» και «Libération», το πρώην μεγαλοστέλεχος της εταιρείας THALES, ο Γάλλος Μισέλ Ζοσεράν, κατήγγειλε σε επίσημη απολογία του ενώπιον των γαλλικών εισαγγελικών αρχών ότι πλήρωνε μίζες 7%-10% στον πρώην υπουργό Άμυνας, ενώ ταυτόχρονα κατονόμασε ως συμμετόχους και άλλα ανώτατα στελέχη εταιρείας στην Αθήνα. Δίνοντας κάθε λεπτομέρεια για την περίοδο από το 2002 έως το 2003, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, κατέθεσε ότι ο κ. Παπαντωνίου απαίτησε προμήθεια για το συμβόλαιο εκσυγχρονισμού 6 ελληνικών φρεγατών αξίας 381 εκατ. ευρώ, ότι πράγματι του έγιναν «παράνομες πληρωμές», ενώ κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας που αντιπροσώπευε την Thales τού είχε αποκαλύψει ότι έχασαν τη σύμβαση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I), «διότι ο ανταγωνιστής η εταιρία Saic υποστηριζόταν ευθέως από τον Ντικ Τσένεϊ» (σ.σ. αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπους).

«Χάσαμε την αγορά αυτή επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό», κατέθεσε ότι του είπε. Ο πρώην υπουργός απάντησε με μήνυση κατά της εφημερίδας: «Ένας κατηγορούμενος για κατάχρηση, προφυλακισμένος (σ.σ.: ο Ζοσεράν), κατηγορεί τον πρώην εργοδότη του με τον οποίο βρίσκεται σε δικαστική διένεξη για δωροδοκίες, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Είναι αξιόπιστος; Ας είμαστε σοβαροί», και στις 20 Φεβρουαρίου του 2006 το Πρωτοδικείο των Παρισίων καταδίκασε τη «Liberation» για συκοφαντική δυσφήμηση του Γιάννου Παπαντωνίου.

 

Νέα τροπή λόγω λίστας Λαγκάρντ

Ωστόσο, με αφορμή τα ελληνικά δημοσιεύματα σχηματίστηκε δικογραφία έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία διαβιβάστηκε προς έρευνα στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Ξεκίνησε έτσι μια πολυετής προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του κ. Παπαντωνίου, με «αγκάθι» την έλλειψη κατάθεσης του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Μισέλ Ζοσεράν ενώπιον των ελληνικών ανακριτικών Αρχών, οι οποίες αρκέστηκαν στην αρχική του κατάθεση ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης. Έπειτα από αλλεπάλληλες προκαταρκτικές εξετάσεις για διάφορα ζητήματα που αφορούσαν τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα, εν μέσω παραγραφών και χιλιάδων εγγράφων, ήταν η λίστα Λαγκάρντ αυτή που έδωσε νέα τροπή στις συνεχιζόμενες έρευνες, έχοντας φτάσει ήδη στο 2012: στην περιβόητη λίστα εντοπίστηκε λογαριασμός της δεύτερης συζύγου τού πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου, που ξεσκέπασε ένα σύστημα αλληλένδετων τραπεζικών λογαριασμών και ένα νέο πρόσωπο-κλειδί: τον κουμπάρο του κ. Παπαντωνίου, Γιώργο Κανδαλέπα, που είχε εμβάσει στην κα Κουράκου 1,474 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας οι ελεγκτικές αρχές διαπίστωσαν ότι μέσω των συνδεδεμένων αυτών λογαριασμών διακινήθηκαν περίπου €40.000.000.

Αποκαλύφθηκε ότι το 2010 μεταφέρθηκε το ποσό αυτό από τον λογαριασμό της κας Κουράκου στην τράπεζα HSBC προς λογαριασμούς των δύο της παιδιών στην Ελλάδα, καταβάλλοντας μάλιστα παρακράτηση ειδικού φόρου νομιμοποίησης επαναπατρισθέντων κεφαλαίων 5%, χρήματα που της είχε καταβάλει τμηματικά τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2000 ο κουμπάρος κ. Κανδαλέπας. Ο κ. Παπαντωνίου ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα αυτά ήταν του πρώην συζύγου της κας Κουράκου, Θ. Ουσταμπασίδη, ο οποίος διατηρεί μάντρα Ι.Χ. αυτοκινήτων στα Λιόσια, αλλά εκείνος το αρνήθηκε με αποδείξεις ενώπιον της τότε ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της κατά του τέως υπουργού.

Πέραν της προέλευσης των χρημάτων, η υφιστάμενη δικογραφία βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στις αγοραπωλησίες ακινήτων στη Σύρο από τον κ. Παπαντωνίου με τη συμμετοχή του κ. Κανδαλέπα, καθώς εντοπίστηκαν 3 εταιρείες με έδρα την Κύπρο και έτος ίδρυσης μετά το 2007 (SOPHIA VAS Ακίνητα A.E., Pouda LTD και Aegean Blue Dream Villas) στις οποίες ανήκουν οι λογαριασμοί, καθώς επίσης ερευνώνται εξονυχιστικά και πολλοί άλλοι λογαριασμοί και υπεράκτιες εταιρείες και αναμένονται περαιτέρω στοιχεία από το εξωτερικό.

Τουλάχιστον 70 λογαριασμοί έχουν συσχετιστεί με το ζεύγος Παπαντωνίου που ανήκουν σε φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ μεγάλο είναι το πλέγμα των εταιρειών, με προεξάρχουσα την εταιρεία συμβούλων «Remaco AE», με πρόεδρο τον κ. Κανδαλέπα, η οποία συναλλάσσεται με το Δημόσιο.

 

Και στη λίστα Μπόργιανς

Στις αρχές του 2017 η οικογένεια ΠαπαντωνίουΚουράκου επιβεβαιώνεται από την  Υπηρεσία Ελέγχου για το Ξέπλυμα Χρήματος της Ελβετίας ως κάτοχος λογαριασμών στη UBS το 2006 με υπόλοιπο 4.152.643 ελβετικά φράγκα, δηλαδή €2.645.000, έναν κλειστό από το 2011 λογαριασμό offshore με οικονομικό δικαιούχο τη Στ. Κουράκου και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής της κας Κουράκου στην Credit Suisse Life (Bermuda) με  δικαιούχους τον Γ. Παπαντωνίου, τον γιο του Ιάσονα Παπαντωνίου και τα παιδιά της Κουράκου, Στέφανο και Αλέξανδρο Ουσταμπασίδη, όλοι τους αδήλωτοι. Κάπως έτσι φτάσαμε στον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς, οπότε και στον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του ασκήθηκε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα