Εμπρός για της γενιάς μας τα Σαββιδοτεχνεία

Του Νίκου Σταυροκοπίδη

 

Νοέμβρης 2020. Εμπρός για της γενιάς μας τα Σαββιδοτεχνεία. Γιατί μπορεί τα διαχρονικά συνθήματα του 114 για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, του Πολυτεχνείου να παραμένουν αναλλοίωτα ως αιτήματα της κοινωνίας στον χρόνο, όμως πλέον έχουν προστεθεί και άλλα.

Παράδειγμα; Η ίση αντιμετώπιση των πολιτών μεταξύ των πόλεων. Γιατί άλλη αντιμετώπιση έχει ένας πολίτης που ζει στο νότο και άλλη στο βορρά. Αυτό είναι το διακύβευμα του Σαββιδοτεχνείου. Και για να χτυπηθεί η κυβέρνηση του… νότου, θα πρέπει να μπει όχημα ο ΠΑΟΚ. Ο λαοπρόβλητος σύλλογος της Μακεδονίας, ο εκπρόσωπος της προσφυγιάς. Να ξεκουμπιστούν ο Μητσοτάκης και η παρέα του και όποιος τον στηρίζει. Γιατί εξυπηρετούν τα συμφέροντα του νότου. Βλέπετε, ο Κυριάκος –και όχι ο Τσίπρας– υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών με όσα δεινά φέρνει αυτή για τη Μακεδονία μας. Και το πρωτάθλημα που μας έκλεψε η ΑΕΚ; Επί Κυριάκου και αυτό. Πήρε τηλέφωνο τον Αλέξη, και τον Παππά, τον «δικό» του Γραμμένο και να ’σου το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ. Μέχρι τον Άγιο Ιβάν ανάγκασαν να μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο με την πιστόλα για να δείξει στον Κομίνη, πώς πρέπει να σφυρίζει και τι αποφασίζει. Τουλάχιστον επί Κυριάκου, ο διεθνής διαιτητής από τη Θεσπρωτία μάς τελείωσε. Κάτι έγινε και επί κυβέρνησης νότου. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

Να πάμε όμως στα ουσιαστικότερα. Αυτά που μας διαφωτίζει ο Σταύρος Κόλκας, καθώς… «Στον Βορρά, υπάρχει αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας». Ο Σταύρος είναι ξεκάθαρος. Μας ενημερώνει ότι:

«Το πράγμα είναι απλό. Μία κυβέρνηση που είχε οκτώ μήνες να προετοιμαστεί για το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας, δεν έστησε ούτε μισή παραπάνω ΜΕΘ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Και πλέον, το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει εδώ. Αν οι δείκτες δεν πέσουν από εβδομάδα, θα χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

»Ακόμη και να ανταποκριθεί το διαλυμένο ΕΣΥ αυτές τις κρίσιμες μέρες με αρκετές τανζανιές που καλείται να κάνει, θα έχει διαλυθεί η οικονομία του τόπου.

»Απορώ, λοιπόν, πώς υπάρχουν ηλίθιοι που τσιμπάνε στα περί ατομικής ευθύνης και παίρνουν το μέρος μίας κυβέρνησης που αδιαφόρησε για την υγεία αλλά και την οικονομία των πολιτών της.

»Για μένα τα πράγματα είναι πιο απλά. Μία κυβέρνηση που έβγαλε απόφαση υποβιβασμού του ΠΑΟΚ την ώρα που ξεκινούσε ένα παιχνίδι, δεν την απασχολεί αν ψοφήσουμε όλοι. Δεν χρειάζεται να το αναλύσω και ο πλέον ηλίθιος το αντιλαμβάνεται αυτό.

»Θα πεταχτεί ο φελλός στα σχόλια και θα πει να μην τους βγάζατε κυβέρνηση. Κανέναν δεν βγάλαμε κυβέρνηση. Με 50% αποχή και 40% στις ψήφους, ουσιαστικά τους ψήφισε ένας στους πέντε και λίγο παραπάνω. Στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Ζέρβας στηρίχτηκε ως ανεξάρτητος, κόντρα στην επιλογή τους τον Ταχιάο. Η Θεσσαλονίκη τρεις σερί εκλογικές μάχες, βγάζει τον ανεξάρτητο και στην Περιφέρεια, ο Τζιτζικώστας ως ανεξάρτητος και κόντρα στη ΝΔ βγήκε πρώτη φορά. Απλά ο Ζέρβας βιάστηκε να φιλήσει χέρι και τώρα είναι και αυτός πολιτικά αναλώσιμος. Όπως στρώνεις κοιμάσαι άλλωστε.

»Η Θεσσαλονίκη μια χαρά ξέρει τι είναι αυτοί, αλλά δεν έχει πού να πατήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αόρατος εδώ και έδειξε απίστευτη λιγοψυχία στη συμφωνία των Πρεσπών. Πήραν μία απόφαση που συμφωνούσαν όλα τα κόμματα, την οποία τηρούν άπαντες ευλαβικά και φοβήθηκε να βγει στη κοινωνία για να μιλήσει υπέρ της. Και το πλήρωσε».

Ποιος δεν συμφωνεί με την πολιτική ανάλυση του κ. Κόλκα, υπαλλήλου του Ιβάν Σαββίδη; Τον κύριο εκφραστή του Σαββιδοτεχνείου;  Δεν απασχολεί την κυβέρνηση του Κυριάκου αν ψοφήσει όλος ο βορράς. Είναι δεδομένο. Ξεκάθαρο. Το καταλαβαίνει κι ένα μικρό παιδί. Όταν, κύριε Κυριάκο, αποφασίζεις να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ, δεν σου καίγεται καρφί τι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Αλλά σου έβαλε τα γυαλιά ο Γεραπετρίτης, θα προσθέσω εγώ. Κι αν δεν άλλαζε νύχτα τον νόμο, τώρα ο ΠΑΟΚ με τα βαριά συμβόλαια δεν θα έπαιζε. Γιατί το πρωτάθλημα στη Super League2 δεν έχει αρχίσει. Ένας Γεραπετρίτης δεν φέρνει την άνοιξη όμως. Ο σωτήρας μπορεί να πολιτευτεί στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και πάλι ποιοι να τον ψηφίσουν όταν είναι σε αυτό το κόμμα; Οι ΠΑΟΚτσήδες αποκλείεται. Όχι γιατί δεν τον εκτιμούν, αλλά γιατί δεν μπορούν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Οι Αρειανοί, που μπορεί και να ψηφίσουν, δεν θα στηρίξουν αυτόν που έσωζε απ’ το παράθυρο το… αφεντικό της πόλης. Οι Ηρακλειδείς δεν ψηφίζουν τίποτα. Όλοι τούς κυνηγάνε.

Υπάρχει όμως και το άλλο διακύβευμα. Δεν βγάλαμε κυβέρνηση, κύριοι. Δεν υπάρχει κυβέρνηση. «Με 50% αποχή και 40% σε ψήφους», είναι προφανές πως δεν εκφράζει τη λαϊκή βούληση. Και 80% να έπαιρνε ο Κυριάκος, πάλι δεν του βγαίνουν τα κουκιά για να μπορεί να κυβερνήσει. Απλά μαθηματικά. Δεν έχει τη λαϊκή νομιμότητα.

Και βέβαια… ποια ατομική ευθύνη για την πανδημία και τα δεινά στη Θεσσαλονίκη; Κύριε Κυριάκο, άπαντες τηρούσαν τα μέτρα. Δεν σας το είπαν εκεί στον νότο; Αλλά ξέρεις εσύ. Έβαλες Υπουργό Υγείας τον μπασκετμπολίστα της ΑΕΚ και θυμάται την υποδοχή στο Αλεξάνδρειο, ώστε να αδιαφορήσει για το τι γίνεται στη Μακεδονία. Με ΑΕΚτζή Υπουργό Υγείας, ήταν δεδομένο ότι ο κορωνοϊός θα ρήμαζε τη Θεσσαλονίκη. Και τα Μέσα Μεταφοράς; Πού είναι το μετρό, κύριε Κυριάκο; Δεν μπορεί να το φτιάχνει ο Αλέξης και συ να μην παίρνεις οδηγούς για τους συρμούς. Ποιος θα τα οδηγήσει; Αναγκαζόταν ο άλλος να στοιβαχτεί στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Αυτά που δεν έχουν τον μπαμπά του Παππά στο τιμόνι και πλέον δεν λειτουργούν. Δεν μπορεί, κύριε Κυριάκο, να βάζεις Υπουργό Μεταφορών τον Καραμανλή. Που νοιάζεται μόνο για τις Σέρρες. Αλλά εμείς του τη φέραμε. Πήγαμε μια βόλτα στις Σέρρες κατά χιλιάδες, αφού μας έκλεινες μέσα εμάς, και να τα αποτελέσματα. Κατακόκκινες οι Σέρρες. Δεν τα είχες υπολογίσει καλά.

Δεν υπάρχει Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη. Φάνηκε εξάλλου και από τον καταποντισμό του Ταχιάου στον Δήμο. Ο Ζέρβας έκανε περίπατο. Άνθρωπος της αντιπολίτευσης. Γνωστό αυτό. Και πήρατε όλοι χαμπάρι πως είναι πλέον πολιτικά αναλώσιμος ο κύριος Δήμαρχος γιατί… «φίλησε το χέρι» της κυβέρνησης. Μας τελείωσε ο Ζέρβας λοιπόν. Γιατί πήγε με αυτούς που ήθελαν να ψοφήσουν οι Θεσσαλονικείς. Καθαρές κουβέντες.

Έχουμε και τον Περιφερειάρχη, τον Τζιτζικώστα. Πήρε 70% γιατί ήταν ανεξάρτητος. Ουδεμία σχέση έχει με τη Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου οι ίδιοι οι Νεοδημοκράτες δεν τον έβγαλαν πρόεδρο, όταν ως μέλος του κόμματος διεκδίκησε την προεδρία. Και ο δικός μας ο Γιαννούλης καταποντίστηκε. Τόσοι ΠΑΟΚτσήδες τι ψήφισαν; Το κακό είναι ότι και ο Απόστολος ΠΑΟΚτσής είναι. Να πάει λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Γιατί συμφωνούσε όπως όλα τα κόμματα, όπως μας ενημερώνει ο Σταύρος Κόλκας, στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο έγκριτος αθλητικογράφος μάς δείχνει και τον δρόμο. Βλέπετε, αυτός ο Αλέξης, ο αγαπημένος του βορρά, δεν τραβάει. Γιατί δεν βγαίνει μπροστά και η Κατερίνα η Νοτοπούλου. Το κορίτσι του λαού. Η λύση είναι μία και μπορεί να την έχει σκεφτεί και ο Ιβάν. Ο Σταύρος δεν μασάει τα λόγια του:

«Εγώ πλέον είμαι ανοιχτά υπέρ της ομοσπονδοποίησης της Θεσσαλονίκης μιας και το υπάρχον πολιτικό μοντέλο έχει αποτύχει εντελώς. Και ενώ αυτό που λέω εγώ χρεώνεται ως διχαστικό, αυτό που συμβαίνει τώρα και η συμπεριφορά της κεντρικής εξουσίας στη περιφέρεια, δεν είναι απλά διχαστική, αλλά επικίνδυνη όσο ποτέ άλλοτε.

»Και οι συγκεκριμένοι, μιλάνε απαξιωτικά για μία πόλη που την άφησαν με ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, χωρίς ενίσχυση του ΕΣΥ και μία τρύπα που διέλυσε την αγορά εδώ και 30 χρόνια στον πιο κεντρικό της δρόμο».

Το πιάσατε λοιπόν το υπονοούμενο. Ομόσπονδη η Θεσσαλονίκη. Ξεχωριστό καντόνι. Τι δουλειά έχει με αυτούς εκεί κάτω; Στη Γερμανία που ζουν πολλοί Μακεδόνες, τι γίνεται; Το κάθε ομόσπονδο κράτος έχει τη δική του κυβέρνηση και το δικό του Κοινοβούλιο, καθώς και τα δικά του σύμβολα (σημαία, εθνόσημο). Ορισμένα μάλιστα έχουν τον δικό τους εθνικό ύμνο, όπως για παράδειγμα η Βαυαρία. Ο αρχηγός τού κάθε κράτους κατέχει τον τίτλο του πρωθυπουργού.

Αυτά βέβαια δεν έχουν περάσει από το μυαλό του Ιβάν. Δεν τον ενδιαφέρει εξάλλου η πολιτική. Το έχει αποδείξει. Ασχολείται μόνο με τις επιχειρήσεις του και τον αθλητισμό. Α, και την Εκκλησία βεβαίως βεβαίως. Είναι μέγας ευεργέτης.

Δεν προκόβουν έτσι τα κράτη. Με τέτοια πολιτεύματα και διοικητική διάρθρωση. Πρέπει να πάρουμε παραδείγματα από αλλού, γιατί αυτοί είναι ικανοί να εξαφανίσουν τη Θεσσαλονίκη και να την παραχωρήσουν στους Σκοπιανούς. Να δούμε τι κάνουν οι πετυχημένοι και ισχυροί; Να πάρουμε για παράδειγμα, εντελώς τυχαία, τη Ρωσία. Είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος όπου αποτελείται συνολικά από 83 ομοσπονδιακά υποκείμενα.

Να σας το κάνω λιανά, για να μαθαίνετε. Να ξέρετε, να συγκρίνετε με την Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία της Ελλάδας και να πάρετε τις αποφάσεις σας.

Οι έξι τύποι ομοσπονδιακών υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαιρούνται σε  Περιφέρειες, Κράι, Δημοκρατίες, Ομοσπονδιακές πόλεις,  Αυτόνομους θύλακες και μια Αυτόνομη περιφέρεια. Που μπορεί να πάει η Θεσσαλονίκη για να μπούμε στο μυαλό όσων σκέφτεται ο Σταυράκης.

Οι 46 περιφέρειες είναι συνήθως περιοχές με ομοιογενή ρωσικό πληθυσμό. Διαθέτουν τοπική Βουλή, αλλά ο κυβερνήτης τους διορίζεται από τον Ρώσο πρόεδρο. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, φέρουν το όνομα της πρωτεύουσάς τους. Μάλλον δεν μας κάνει. Κυβερνήτης που θα διορίζεται από τον Κυριάκο; Δεν σφάξανε.

Τα 9 κράι (αφορά μεθοριακές περιοχές) είναι ό,τι και οι Περιφέρειες, αλλά φέρουν αυτήν την ονομασία για ιστορικούς ή γεωγραφικούς λόγους. Τα ίδια και χειρότερα δηλαδή, ακόμη και αν δοθεί το όνομα της Τούμπας (και Βαρδάρη έχουμε).

Οι 22 Δημοκρατίες έχουν ενδιαφέρον. Στη Ρωσία οι Δημοκρατίες ταυτίζονται (ιστορικά ή πληθυσμιακά) με κάποια αυτόχθονα μειονότητα, της οποίας φέρουν το όνομα (π.χ. Δημοκρατία της Καρελίας). Είναι αυτόνομες, με δικό τους τοπικό Σύνταγμα, πρόεδρο και Κοινοβούλιο, αλλά εκπροσωπούνται διεθνώς από την κεντρική κυβέρνηση. Στη διοίκηση και την εκπαίδευση χρησιμοποιούνται δύο γλώσσες (η ρωσική και αυτή της μειονότητας), ενώ προϋπόθεση για την ανάληψη δημοσίων αξιωμάτων είναι η γνώση και των δύο γλωσσών. Έχει… ψωμί η υπόθεση.

Οι 3 ομοσπονδιακές πόλεις λόγω του μεγέθους και της σημασίας τους αποτελούν χωριστά ομοσπονδιακά υποκείμενα και υπάγονται απευθείας στη δικαιοδοσία της ρωσικής κυβέρνησης. Ενδιαφέρον μεν, αλλά χρειάζεται πατέντα για να μην υπάρχει υπαγωγή απευθείας στον κάθε Κυριάκο.

Οι 4 αυτόνομοι θύλακες είναι έδρες μειονοτήτων, με περισσότερη αυτονομία από τις Περιφέρειες, αλλά λιγότερη από τις Δημοκρατίες λόγω του μικρού πληθυσμού τους. Κανένα ενδιαφέρον.

Η μία αυτόνομη Περιφέρεια, η Εβραϊκή Αυτόνομη Περιφέρεια στα ανατολικά της συνοριογραμμής με την Κίνα, απομεινάρι της σοβιετικής εποχής. Είπαμε, αλλά να μην το παραξηλώσουμε.

Σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, κάθε ομοσπονδιακό υποκείμενο έχει δική του σημαία και εθνόσημο και είναι ισότιμο με τα άλλα ανεξαρτήτως της νομικής του μορφής, του μεγέθους ή του πληθυσμού του. Η αρχή της ισοτιμίας εξασφαλίζεται με την εκλογή ίδιου αριθμού αντιπροσώπων (2) στην Άνω Βουλή (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αντίθετα, στην Κάτω Βουλή (Δούμα) η εκπροσώπηση γίνεται με πληθυσμιακά κριτήρια.

Η Ρωσία μάς δείχνει τον δρόμο. Είναι όμως και αυτοί οι Αρειανοί, οι Ηρακλειδείς, οι Καλαμαριώτες, όλοι αυτοί που χαλάνε τη σούπα. Όπως και να έχει το πράγμα όμως, ένα είναι το πρόβλημα. Όχι ο Μαρινάκης, ο Μελισσανίδης και ο Αλαφούζος. Ούτε ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Δεν μας έπαιρναν αυτοί τους τίτλους. Η Αθήνα τους έπαιρνε και ο Κυριάκος. Όχι ο Κυριάκος Κυριάκος. Ο ένας που έγινε Πρωθυπουργός για να ψοφήσει όλους τους Θεσσαλονικείς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα