Εμβάσματα – άνθρακες… (…αλλά θησαυρός για την κα Τζίβα)

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΙΝΤΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Αν την Πρωταπριλιά που ο Β. Μαρινάκης πήγαινε στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς του για να δώσει το «παρών» σταμάτησε σε κάποιο περίπτερο και αγόρασε την εφημερίδα «Documento», θα πληροφορήθηκε για το πώς αποχρώσες με σχολική… τέμπερα αποδείξεις μπορούν να καταστούν τεκμήριο(;) ενοχής και να στείλουν κάποιον στο σκαμνί από το πουθενά.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», «εταιρείες συμφερόντων του Ευάγγελου Μαρινάκη και συνεργατών του έστελναν εμβάσματα στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη του “Noor 1” κατά το χρονικό διάστημα που ήταν σε εξέλιξη η χρηματοδότηση και μεταφορά του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης».

Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο ρεπορτάζ, «τα στοιχεία που προσκόμισαν στην εισαγγελέα ο Ευάγγελος Μαρινάκης και οι τρεις στενοί συνεργάτες του, σε συνδυασμό με τις γραπτές ή (κάποιοι) και προφορικές εξηγήσεις που έδωσαν για τις επίμαχες πιστώσεις προς την εταιρεία του ισοβίτη, κρίθηκε ότι δεν αφορούσαν πραγματικές εμπορικές συναλλαγές, όπως κατηγορηματικά ισχυρίζονται ίδιοι οι εμπλεκόμενοι».

Για όσους δεν το πρόσεξαν, στην παραπάνω φράση το κομβικό ρήμα είναι το «ΚΡΙΘΗΚΕ». Προσέξτε, δεν «ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ», δεν «ΤΕΚΜΑΙΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ», αλλά «ΚΡΙΘΗΚΕ». Κρίθηκε για παράδειγμα από την εισαγγελέα κα Τζίβα ως ενοχοποιητικό στοιχείο ότι η συμφερόντων Μαρινάκη εταιρεία Capital χρησιμοποίησε τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη ως broker για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα δύο πλοίων της, παρά το γεγονός ότι η Capital διέθετε δικό της broker. Μάλλον θα έπρεπε να ζητήσει προηγουμένως τη γνώμη της εισαγγελέως και όχι τις εκτιμήσεις των συνεργατών του για την επιλογή άλλου broker. Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: Για μία υπόθεση ναρκωτικών τέτοιας ποσότητας και με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να ανακρίνεται και να διώκεται ως ύποπτος, δεν είναι παράξενο γιατί ο εφοπλιστής δεν κλήθηκε από την κα Τζίβα να απαντήσει σε ούτε μία ερώτηση που να  αφορά ναρκωτικά, παρά το γεγονός ότι τόσο η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας όσο και οι πέντε παραγγελίες της εισαγγελέως κας Τζίβα σε αυτήν έκαναν λόγο για έρευνα, που αφορούσε λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, γεννά ερωτηματικά η άρνηση της  εισαγγελέως να προσδιορίσει τις κατηγορίες κατά την ανωμοτί εξέταση; Πώς και με ποια στοιχεία οι παραγγελίες της για έρευνα στην οικονομική αστυνομία που αφορούσε άλλα αδικήματα, στο τέλος μετατράπηκαν σε έρευνες για ναρκωτικά;

Επιγραμματικά και με βάση τα υπό διερεύνηση 4 εμβάσματα που επικαλείται στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Documento» αναφέρονται τα εξής:

  • Κατάθεση που έχει γίνει από την εταιρεία Capital Shipmanage­ment Corp (συμφερόντων Ευάγγ. Μαρινάκη) και αφορά την πίστωση ποσού 563.400 δολαρίων στις 6.8.2013 και 436.098 δολαρίων στις 5.8.2013 σε λογαριασμό που τηρούσε η εταιρεία G-Tankers Petroleum FZE (συμφερόντων Γιαννουσάκη). Αυτή η συναλλαγή δικαιολογήθηκε σε ό,τι αφορά την πετρέλευση των πλοίων «Αλκιβιάδης» και «Απόστολος». Σημειωτέον ότι η εταιρεία Capital Ship Management Corp έχει μόνο αυτές τις δύο συναλλαγές με την εταιρεία G-Tankers Petroleum FZE του Γιαννουσάκη. Εν προκειμένω δηλαδή φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ο Γιαννουσάκης ως broker για την πετρέλευση (ανεφοδιασμό με καύσιμα) των δύο πλοίων παρά το γεγονός ότι η Capital διέθετε δικό της broker.

Η κα Τζίβα προφανώς «ξέχασε» να αναφέρει στο πόρισμά της τα εξής:

1] Για τα καύσιμα των πλοίων «Αλκιβιάδης» και «Απόστολος» τα εμβάσματα εστάλησαν το 2013, δηλαδή, έναν περίπου χρόνο πριν την κατάσχεση του «Νoor 1» (Μάρτιος του 2014). Κατά συνέπεια το 2013 δεν υπήρχε κάποια σκιά στο πρόσωπο του broker Ευθύμη Γιαννουκάκη.

2] Η επιλογή του broker έχει ως κριτήριο τους οικονομικούς όρους συνεργασίας.

3] Από πού τεκμαίρεται ότι τα εμβάσματα αυτά είχαν σκοπό τη χρηματοδότηση ναρκωτικών του Noor 1, ύψους 500 εκατ. δολαρίων;

4] Ένας ιδιοκτήτης 70 πλοίων θα ανακατευόταν ποτέ με δοσοληψίες ύψους 1.000.000 δολαρίων, που αφορούν ναρκωτικά, ένα χρόνο πριν αποκαλυφθεί ο ρόλος του Ευθ. Γιαννουσάκη;

  • Πίστωση στον υπ’ αριθμ. ΑΕ070110090030200011328 λογαριασμό που τηρούσε η εταιρεία G-Tankers Petroleum FZE (συμφερόντων Γιαννουσάκη) ποσού 409.962 δολαρίων από την εταιρεία Express Energy Inc. Η εταιρεία αυτή έχει έδρα ένα γραφείο εντός των γραφείων της Capital Ship Management Corp (συμφερόντων Μαρινάκη). Νόμιμος εκπρόσωπος είναι μια εξαδέλφη του Μαρινάκη και ασχολείται με αγοραπωλησία, καυσίμων, λιπαντικών κ.λπ. πλοίων. Η πίστωση αυτή, κατά τους ισχυρισμούς Μαρινάκη, αφορά πετρέλευση του πλοίου «Suez Fuzeyya». Έγινε προς τον λογαριασμό με δικαιούχο την εταιρεία G-Tankers Petroleum FZE (συμφερόντων Γιαννουσάκη) καθ’ υπόδειξη της εταιρείας Horizon Energy Co LLC, η οποία ήταν προμηθευτής και άμεσος συμβαλλόμενος με την Express Energy Inc.

Ο ισχυρισμός που προβλήθηκε είναι ότι είναι σύνηθες σε τέτοιου είδους συναλλαγές ο προμηθευτής και εν προκειμένω η Horizon Energy Co LLC να ζητάει να γίνει η εκάστοτε πληρωμή σε λογαριασμό με δικαιούχο άλλη εταιρεία από τη συμβαλλόμενη για δικούς τους λόγους τους οποίους δεν γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι.

Η περίπτωση του εμβάσματος ύψους 409.962 δολαρίων της εταιρείας Express Energy Inc, αφορά την πετρέλευση του πλοίου «Suez Fuzeyya», έγινε καθ’ υπόδειξη της εταιρείας Horizon Energy Co LLC, στην οποία ανήκε το πλοίο, δηλαδή τα λεφτά δεν ανήκουν σε εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη. Πώς ενοχοποιείται ο Βαγ. Μαρινάκης και με ποια στοιχεία; Ότι η εταιρεία στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την  Capital και άλλες 20(;) εταιρείες πλην αυτής; Δηλαδή για πλοίο ιδιοκτησίας άλλου πλοιοκτήτη και έμβασμα άλλης εταιρείας προς την εταιρεία του Ευθ. Γιαννουσάκη φέρει ευθύνη ο Βαγ. Μαρινάκης;

  • Από τις εταιρείες Marathon Carriers and Shipbrokers Ltd και Marlex Corporate Services Ltd έγιναν πιστώσεις συνολικού ποσού 200.000 δολαρίων (από τη Marathon $59.994 στις 24.7.2013 και $49.994 στις 29.7.2013 και από τη Marlex $50.000 στις 24.7.2013 και $40.000 στις 29.7.2013) στον λογαριασμό της G-Tankers Petroleum FZE (συμφερόντων Γιαννουσάκη).

Όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Documento», ο λόγος που προβλήθηκε για τις επίμαχες πιστώσεις δεν είναι αληθής καθώς: «Οι πιστώσεις αυτές έγιναν καθ’ υπόδειξη της Capital Ship Management Corp για λογαριασμό της από τον δικηγόρο Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη και αφορούν δήθεν ποσό που προέκυψε από τη μεταξύ του ίδιου και της Capital επανεκτίμηση αμοιβών και εξόδων για προσφερθείσες υπηρεσίες που είχαν τιμολογηθεί και καταβληθεί για το χρονικό διάστημα από το έτος 2009 έως και τα μέσα του έτους 2013 για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ως δικηγόρος».

Η δε εταιρεία Capital φέρεται να ισχυρίστηκε ότι έγιναν για να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικά διαχειριστικά έξοδα των πλοίων της Capital που βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο.

Το συνολικό ποσό των 200.000 δολαρίων περίπου αφορά επανεκτίμηση αμοιβής και εξόδων για τον δικηγόρο Ευάγ. Μπαϊρακτάρη και της Capital για το χρονικό διάστημα 2009 έως 2013, κάτι σύνηθες στα ναυτιλιακά πεπραγμένα. Σε κάθε περίπτωση, έγιναν ένα χρόνο πριν την κατάσχεση του Noor 1 και ανάλογα με την επανεκτίμηση, θετικά ή αρνητικά, θα αφορούσαν και μελλοντικά διαχειριστικά έξοδα των  πλοίων της Capital. Σε κάθε περίπτωση πώς συνδέονται τα παραπάνω εμβάσματα με το Noor 1;

  • Σε ό,τι αφορά άλλη εταιρεία, την Ηellenic Hull Management HMA Limited, και την πίστωση χρηματικού ποσού 280.000 δολαρίων στον λογαριασμό της G-Tankers Petroleum FZE (συμφερόντων Γιαννουσάκη), αυτή αφορά –κατά τις εξηγήσεις που δόθηκαν στην εισαγγελέα– την κάλυψη ασφαλιστικού κινδύνου που συνέβη στις 6.9.2012 στο πλοίο «Grandisland» του Γιαννουσάκη πλησίον της Σαλαμίνας. Ωστόσο από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αρχές, η εξήγηση αυτή (και εδώ εμπλέκεται και ο ναυτασφαλιστής Τσακίρης) δεν είναι αληθής, καθώς προκύπτει ότι ουδεμία βλάβη είχε υποστεί το πλοίο, ενώ εμφανίζεται να καταβάλλεται η χρηματική αποζημίωση χωρίς να έχει προηγηθεί έκθεση πραγματογνώμονα! Εν προκειμένω μάλιστα φέρεται να υπάρχει και έγγραφο αρμόδιας αρχής που πιστοποιεί ότι το πλοίο είχε ελεγχθεί και ήταν αξιόπλοο.

Εδώ τα συμπεράσματα της κας Τζίβα είναι κυριολεκτικά για γέλια. Το ποσόν των 200.000 δολαρίων πληρώθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία η οποία έχει ασφαλίσει χιλιάδες άλλα πλοία. Πώς και με ποιον τρόπο εμπλέκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης; Αν ήταν ή δεν ήταν αληθής η βλάβη του πλοίου «Grandisland», είναι κάτι που αφορά τον ασφαλιστή και κυρίως την ασφαλιστική εταιρεία που πλήρωσε και τα 200.000 δολάρια.


Ανύπαρκτη σχέση με την εταιρεία MSMP

Η κυριότερη όμως απόδειξη ότι δεν υπάρχει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι η αναφορά στο “Documento” –προφανώς λόγω σχετικής αναφοράς στο πόρισμα της κας Τζίβα– για ένα ποσό 8 εκατ. δολαρίων που έχει κατατεθεί από την εταιρεία ΜCMP στον λογαριασμό της G-Tankers του Ευθυμίου Γιαννουσάκη. Ο συνδυασμός της φωτογραφίας του ισοβίτη παραπλεύρως της φωτογραφίας του Βαγγ. Μαρινάκη και των παραπάνω εμβασμάτων όπως τα αναλύσαμε, συνειρμικά παραπέμπει σε εμπλοκή του εφοπλιστή με την εν λόγω εταιρεία. Μία όμως πλοήγηση στο ίντερνετ εύκολα θα οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έχει καμία σχέση με την παραπάνω εταιρεία και ότι ο συνολικός σχεδιασμός της επιχείρησης σπίλωσής του αποτυπώνεται ανάγλυφα στο πλάνο αυτό του δημοσιεύματος.

Εν κατακλείδι, αν τα ΜΟΝΑΔΙΚΑ στοιχεία που σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές «καίνε» τον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι ότι ενώ ο εφοπλιστής είχε δικό του «μπροκερά» αλλά έκανε δουλειές και με έναν άλλο, ας μας επιτραπεί η πρόβλεψη ότι πιο πολλές πιθανότητες έχει να αρπάξει φωτιά κάνα πασχαλινό παϊδάκι στη σχάρα χασαποταβέρνας στη Χασιά, παρά να «καεί» δικαστικά ο επιχειρηματίας με ακροβατικά… DOCουμέντα!

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η δουλειά θα έχει γίνει και ο λεκές θα έχει μείνει, καθώς ουδείς θα θυμάται την απαλλαγή Μαρινάκη αλλά την άσκηση δίωξης. Παλιά μου τέχνη κόσκινο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα